Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Bíró Ádámra fontos szerep vár a kézilabda Eb-n

| 2021. 12. 18. | 17:49:00
Talán még a Főnix Arénában is szoríthatunk érte. Interjú. 
A debreceni Bíró Ádámra fontos szerep vár a kézilabda Eb-n
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni kézilabdázó résztvevője is lesz a januári magyar-szlovák közös rendezésű férfi Európa-bajnokságnak. A DEAC irányítója, Bíró Ádám nem a magyar válogatott játékosaként készül a kontinensviadalra, hanem társával, Kiss Olivérrel a játékvezető keret tagjaként. És még mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez nem is olyan nagy dolog, rögtön tegyük hozzá: a férfiak mezőnyében utoljára 15 évvel ezelőtt, a 2007-es világbajnokságon kapott szerepet magyar játékvezetői páros.  

Kézilabdázás vagy játékvezetés?
Mi élvez most elsőbbséget a karrieredben?Bíró Ádám: Hivatalosan a bíráskodás, de azért próbálom úgy csinálni, hogy beleférjen a játék is, és amikor csak lehet, a DEAC rendelkezésére tudjak állni. Ha nemzetközi meccset kell vezetni, akkor ez persze nem megoldható, de a hazai bajnokságban igyekszem úgy lavírozni, hogy a kettő ne üsse egymást. Tavaly nem volt ebből gond, mert a járvány miatt kevesebb nemzetközi mérkőzést rendeztek, az idei ősz viszont jól sikerült. A Bajnokok Ligájában négy találkozón is fújtunk. Mi voltunk a játékvezetői a PSG-Bukarest, az Aalborg-Vardar Szkopje, a Montpellier-Elverum és a Motor Zaporozsje-Flensburg meccsnek, továbbá egy válogatott mérkőzést, a Németország-Portugália találkozót is megkaptuk. Ezen felül két hetet Tunéziában töltöttünk, ahol az arab klubok bajnokságát rendezték meg, Egyiptom, Algéria, Tunézia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek csapatainak részvételével. A viszonylag sok nemzetközi elfoglaltságunk miatt azonban itthon kevesebbet tudtunk vállalni, csupán hat bajnokin működtünk közre. 

Meddig tartható ez kettős élet?
Bíró Ádám: Bizonyos szempontból határeset már most is. Jövőre pedig még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy az NB I/B-s bajnokság egycsoportos lesz, ami azt jelenti, hogy nem csak a keleti országrészben kell majd meccseket játszania a DEAC-nak. Az már lehet, hogy nagyon rosszul fog esni, ha szombaton például Győrben játszunk bajnoki mérkőzést, másnap meg esetleg szintén a Dunántúlon kell meccset vezetnem. 

A DEAC őszi szezonja nem sikerült túl jól. A tízcsapatos bajnokságban a hetedik helyen álltok, a felsőházi rájátszáshoz viszont valahogy be kellene férkőzni az első ötbe…
Bíró Ádám: Valóban nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elterveztük. Az elején elég sok problémánk volt, és nem jöttek a győzelmek. Szerencsére a vége felé valamelyest sikerült javítani az összképen, így még maradt esélyünk a céljaink elérésére, de csak akkor, ha tavasszal jobban teljesítünk. A sorsolásunk jó, hiszen öt meccsünk lesz itthon, kettő idegenben. 

Az, hogy aktív játékos vagy, segít abban, hogy jobb bíró legyél?
Bíró Ádám: Egészen biztosan. És ez szerintem nemcsak azokra igaz, akik jelenleg még kézilabdáznak, hanem azokra is, akik valaha játékosok voltak. A sportágba kívülről érkező játékvezetőknek sokkal nehezebb dolguk van, hiszen nagyon sok mindent máshogy látnak, pontosan azért, mert hiányzik az a tapasztalat, ami nekünk megvan. Ráadásul a DEAC-nál folyamatosan edzésben vagyok, a heti három-négy tréninggel és a hétvégi meccsel fitten tudom tartani magam, nem kell külön azzal foglalkoznom, hogy bíróként fizikailag rendben legyek. 

Furcsa kettősség ez. Ha játékosként nem értesz egyet a bíró ítéletével, hogy állod meg, hogy ne szólj vissza?
Bíró Ádám: Természetesen látom a hibákat, de ha azok konzekvensek, akkor nem szoktam szólni. A kaotikus, kiszámíthatatlan játékvezetés viszont felbosszant. Olyankor vissza kell fognom magam, de nem könnyű.

Állítottak már ki szövegelésért?
Bíró Ádám: Igen, sajnos többször is. A 2018/19-es szezonban két egymást követő bajnokin, és az idei évadban is Szegeden, bár ott nem csak én jártam így. Be is fizettem érte a büntetést.

Túlzás, ha azt mondom, hogy a véletlen, pontosabban egy sérülés is szerepet játszott abban, hogy játékvezető lettél?
Bíró Ádám: Ez így nem teljesen igaz, legfeljebb annyiban, hogy 2010 februárjában valóban megsérültem, és a lábadozás nagyjából egybeesett azzal az időszakkal, amikor több csapattársammal eldöntöttük, hogy elvégezzük a játékvezetői tanfolyamot. Ha nincs a sérülés, akkor is beiratkoztam volna a képzésre, amelyet még annak az évnek a decemberében sikeres vizsgával le is zártam. Azóta folyamatosan az életem része a bíráskodás, és nagyon hamar elkezdtem élvezni ezt a munkát. Abban viszont volt szerepe a véletlennek, hogy most éppen Kiss Olivérrel alkotunk játékvezetői párost. Úgy kerültünk össze, hogy a korábbi párom megsérült, az övé pedig Japánba költözött. Ki tudja, hogy alakult volna a pályafutásunk, ha a sors másképp rendelkezik, és nem együtt dolgozunk az elmúlt években.

Emlékszel arra a pillanatra, amikor tudatosult benned, hogy ebből akár még komoly karrier is lehet?
Bíró Ádám: Nehéz egyetlen dátumhoz kötni, de talán az volt az a pont, amikor egy veszprémi utánpótlástornán az MKSZ illetékesei is megnézték a ténykedésünket, és utána bekerülhettünk az NB I-es játékvezetői keretbe.

Bejárta a hír az országos sajtót is, hogy 15 év után lesz ismét magyar játékvezetői páros felnőtt férfi kézilabda világversenyen. Egy évvel hamarabb is összejöhetett volna ez…
Bíró Ádám: Igen, de ezt sajnos a koronavírus-járvány végül meghiúsította. Tartalékok voltunk a második számú spanyol párossal együtt. Egy svéd bírói kettős már a torna előtt kiesett, mert pozitív lett a tesztjük, a helyükre viszont nem bennünket, hanem a spanyolokat hívták be. Aztán a vb első napjaiban a szlovénok, a franciák és a dánok is elkapták a fertőzést, így még csak az első héten tartott a világbajnokság, amikor hívtak bennünket, hogy be kellene ugrani. Ez egy pénteki napon történt, de szombaton a PCR-teszt azt mutatta, hogy én is elkaptam a covidot, bár tüneteim egyáltalán nem voltak. Az itthoni szabályok szerint viszont két hét karanténba kellett vonulnom, a másnapra szóló repülőjegyet így le kellett mondanunk. Egyébként kíváncsiságból két nap múlva csináltattam egy újabb tesztet, ami viszont negatív lett. Így maradtunk le a világbajnokságról. 

Ami késik, nem múlik.
Bíró Ádám: Igen, bár ez azért mégsem vb lesz, hanem Európa-bajnokság. 

Egy Eb ebben a sportágban talán nagyobb esemény is, mint egy világbajnokság. Sőt, az olimpiai kézilabda-torna színvonala sem biztos, hogy eléri a kontinensviadalét.
Bíró Ádám: Igaz, hogy színvonalát tekintve valószínűleg az Eb a legjobb, de azért ami a presztízst illeti, az olimpiai győzelemnek van a legnagyobb értéke, és szerintem egy világbajnoki cím is többet ér egy Eb-n szerzett aranyéremnél, még akkor is, ha az utóbbi sorozatot esetleg nehezebb is megnyerni. 

Mostanában a jól foglalkoztatott játékvezetők közé tartoztok. Nem igen érhetett benneteket meglepetésként, hogy bekerültetek az Európa-bajnoki keretbe…
Bíró Ádám: Mivel két különböző szövetség rendezi a vb-t és az Eb-t, így abból, hogy tavaly bekerültünk a világbajnokság tartalékjai közé, egyáltalán nem következett egyenesen, hogy az Európa-bajnokságon is számítanak majd ránk. Érdekes, hogy az európai szövetség, az EHF honlapjáról tudtuk meg, hogy nekünk is jut szerep a januári Eb-n. Alapesetben ez fordítva működik: először a játékvezetőket értesítik, hogy számítanak a munkájukra, majd ezt a felkérést vissza is kell igazolni, és csak azután kerül ki a bírók listája a honlapra. Itt most valami miatt felcserélték a sorrendet, de ez legyen a legnagyobb baj, emiatt nem bánkódunk. 

Mikor derül ki, hogy hol vezettek majd meccseket?
Bíró Ádám: Egyelőre semmi konkrétumot nem tudunk. Ami biztos, hogy január 9-én Budapesten részt kell vennünk egy háromnapos továbbképzésen, ahol előadásokat hallgatunk, valamint tesztet töltünk ki, és a fizikai állapotunkat is felmérik. A számunkra kijelölt helyszínre egy nappal a rajt előtt utazunk majd, így aztán most legfeljebb tippelhetek, hova küldenek bennünket. 

Akár az is összejöhet, hogy a debreceni Főnix Arénában fújjátok, mondjuk a Dánia-Szlovénia mérkőzést…
Bíró Ádám: Budapesten biztos, hogy nem bíráskodhatunk, mert ott játszik a magyar válogatott, a többi helyszín közül viszont bármelyiket megkaphatjuk, akár Debrecent is. Nem lenne ellenemre. Csoportonként hat mérkőzés lesz, azaz elvileg minden párosra két meccs jut ebben a körben. A középdöntőre már csak tizenkét bírói kettős marad, hogy oda kik kerülnek be, azt végképp nem lehet most megmondani. 

Hogyan készülsz, készültök az Eb-re? Egyáltalán lehet-e egy világversenyre külön készülni?
Bíró Ádám: December 29-én lesz még egy Vác-Budaörs női NB I-es meccs, ahol mi fújjuk majd a sípot, és tervben van még, hogy a Magyarország-Bahrein barátságos férfimérkőzés bírói is mi leszünk. Az Eb kezdetéig ezen kívül több lehetőségünk már nem lesz gyakorolni.

Az EHF vezetősége nem nézi rossz szemmel, hogy aktív játékos vagy? Mondhatnák akár azt is, Bíró úr, tessék választani. Vagy labda vagy síp a kézben!
Bíró Ádám: Extrémsportot nem űzhetünk, mást nem tiltottak meg, így az sem kizáró ok, ha valaki kézilabdázik, de szerintem ez így normális. 

Egy jól sikerült Európa-bajnoki játékvezetés beugró lehet a 2024-es párizsi olimpiára is?
Bíró Ádám: Benne van a pakliban, de ez azért ennél bonyolultabb kérdés. Jelenleg a világ legjobb húsz férfi bírója közé sorolnak bennünket, és először valóban arra kell koncentrálnunk, hogy az Eb-n jól teljesítsünk. Utána 2023-ban ott kellene lennünk a világbajnokságon, majd 2024-ben a következő Európa-bajnokságon is. Ha ezek megvannak, akkor reális esélyünk van rá, hogy az olimpián is szerephez jussunk. Ha valamelyik hiányzik a sorból, akkor nehezebb lesz elérni ezt a célt.  

Nem akarok a pénztárcádban turkálni, de hogy keres egy top20-as játékvezető?
Bíró Ádám: Nem panaszkodom, meg vagyok vele elégedve. A magyar bérekhez képest jól megfizetik a munkánkat, de például egy dán bíró nem így gondolja. Neki anyagi áldozattal jár, ha két hétre elmegy bíráskodni egy világbajnokságon. A munkahelyén ugyanis egészen biztosan többet keresne, mint amennyit a játékvezetésért kap. 

Két kisgyermeked van. Hogy viseli a család a sok távollétet?
Bíró Ádám: Szerencsére egyelőre jól, mivel a gyerekek még kicsik. Bár a két és féléves Ádám fiam néha emleget, ha nem vagyok otthon, a három hónapos Benedek viszont nyilván még semmit sem érzékel abból, ha az apja időnkét napokra vagy hetekre eltűnik. A feleségem maximálisan támogat, mellettem áll. Már szinte szavak nélkül is tudja, ha hosszabb időre el kell mennem. Alig, hogy elkezdem felvezetni a mondókámat, csak annyit szokott kérdezni: hova és mennyi időre? 

Mit kívánjunk a következő hetekre?
Bíró Ádám: Negatív koronavírus-teszteket! Jó néhányszor tesztelnek még bennünket az Eb kezdetéig, még egyszer nem lenne jó ezen elcsúszni. 

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nagyszabású fejlesztés Balmazújvároson
Nagyszabású fejlesztés Balmazújvároson
Iroda- és csempeházat mutatott be a Kiker Building Kft.
Hirdetés
Hirdetés
Amerikai miniszter járt a Debreceni Egyetemen
Amerikai miniszter járt a Debreceni Egyetemen
Funkcionális élelmiszerek fejlesztéséről is szó esett.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.