Hirdetés

Megelevenednek a pásztorok

Pásztorok művészete válik láthatóvá

civishir.hu

2009.11.05. 16:56

Megelevenednek a pásztorok

Debrecen – A bemutató különlegességének számítanak a XX. század elejéről származó, hortobágyi életképeket idéző, képeslapokról készült fotók.

Hirdetés

Hirdetés

Pásztorművészet a Hortobágyon címmel november 6-án (pénteken) 17 órakor
időszaki kiállítás nyílik a Tímárházban (Nagy Gál István utca 6.). Az alkotások december 31-ig tekinthetők meg, hétköznapokon 10-től 17, szombatonként 10-től 14 óráig. Vasárnap, hétfő szünnap. 

Máig élő művészet

A Hortobágyi pásztorok messze földön híressé vált „művészete” számos elemében mai napig él. Köszönhető mindez egyrészről annak, hogy a Hortobágy azon ritka területek közé tartozik, ahol a hagyományos életmód eredeti formájában mindvégig fennmaradt, továbbélését utóbb – már többen is – tudatosan segítették. A pásztorművészet megőrzésében másrészt felbecsülhetetlen szerepe van azoknak a kézműves alkotóknak, akik felvállalták a pásztorok körében használatos tárgyak és eszközök készítését.
A Tímárház kiállítása is ezt a kettősséget követi, azaz válogatást nyújt a hagyományos pásztor életmódhoz kötődő, egykori funkciójukat mai napig őrző archív, és napjainkban készült tárgyakból. A bemutató különlegességének számítanak a XX. század elejéről származó, hortobágyi életképeket idéző, képeslapokról készült fotók, melyek a Hortobágyi Génmegőrző Kft. gyűjteményéből származnak.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

.