Hirdetés

Lemondott Robert Fico

MTI

2018.03.15. 18:10

Lemondott Robert Fico

Máris új miniszterelnöke van Szlovákiának.

Hirdetés

Hirdetés

Benyújtotta lemondását Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök Andrej Kiska államfőnek, aki Peter Pellegrini, eddigi miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányalakítással. Peter Pellegrini, az új szlovák kormány miniszterelnöke a pozsonyi kormánypalota dísztermében tartott ünnepi aktus keretében vette át a megbízásáról szóló dekrétumot, ugyanott, ahol közvetlenül előtte Robert Fico kézbesítette a lemondását Andrej Kiska államfőnek.

A kormányfői tisztségből távozó Robert Fico lemondása kézbesítése utáni sajtóbejelentésén a "legtermészetesebbnek választásnak" nevezte Pellegrini jelölését, akivel - mint mondta - "normális, munkakapcsolatuk lesz" a jövőben.

 Leszögezte: a Pellegrini vezetése alatt összeálló kormány irányultsága a továbbiakban is "világosan  Európa-párti" lesz, s a kormány az "erős szociális állam" fenntartásán fog munkálkodni.

Belpolitikai válság

A szlovák belpolitikai válság azt követően alakult ki, hogy február végén élettársával együtt meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót, akit a rendőrség feltételezése szerint vélhetően munkájával összefüggésben öltek meg. A kettős gyilkosság nyilvánosságra hozatala után először a belügyminiszter, majd Robert Fico és kormányának távozását kezdték követelni ellenzéki pártok, köztük az SaS és az OLaNO.
Az előrehozott választások megtartására - Robert Fico politikai ellenlábasaként - először Andrej Kiska államfő tett javaslatot. Robert Fico kormányfő az elnök lépéseit a demokratikus parlamenti választási eredmények megtagadásának nyilvánította, "az újságíró-gyilkosság után történteket" pedig többször is olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részének nevezte, amelynek - mint fogalmazott - "forgatókönyve nem Szlovákiában íródott".

SzlovákiaRobert Fico

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.