Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy éve robbant be az életünkbe a koronavírus

| 2021. 03. 04. | 22:42:00
Maradj otthon! - sosem hittük, hogy egyszer ezt kérik még tőlünk.
Egy éve robbant be az életünkbe a koronavírus
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Éppen egy éve, március 4-én Magyarországon is megjelent a kínai Vuhanból elindult koronavírus, aznap mutatták ki az első két emberben az életünket fenekestül felforgató vírust.  

Március 8-án már országos látogatási tilalmat hirdettek a kórházakban. Alig telt el néhány nap, március 11-én elrendelték a veszélyhelyzetet. Beutazási tilalom lépett életbe Olaszországból, Kyínából, Dél-Koreából, Iránból.

A harmadik fertőzött egy 69 éves, debreceni férfi volt. A brit férfi Milánóban dolgozott, és rendszeresen ingázott Debrecenből Olaszországba. És jött a hír a többi fertőzöttről. Akkor még bizakodtunk, hogy nálunk sikerül a határon útját állni az Olaszországban akkor már tomboló járványnak.

Pánikszerűen kezdtük vásárolni a vécépapírt, kilószám a lisztet, hiánycikk lett az élesztő, és mindenki megtanult kenyeret sütni. A Facebookot elárasztották a receptek és a házi péksüteményekről készült képek. Profilképünkön üzentük mindenkinek: "maradj otthon".  

Március 15-én jelentették a COVID 19 első magyarországi halálos áldozatát. Azóta követjük naponta az Operatív Törzs tájékoztatóját. Aki addig nem tudta, mára, ha álmából felébresztik is tudja az országos tisztifőorvos, Müller Cecília nevét.

Túléltük az első hullámot, megtanultuk, hogy kell viselni a maszkot, háztartásunk és neszeszerünk állandó kelléke lett a fertőtlenítőszer. Ajakrúzst már rég nem használunk.

Nyáron kaptunk egy kis szabadságot, amikor mertünk szeretteinkkel találkozni, de már akkor tudtuk, amint beköszönt az ősz, jöhet a második hullám.

És jött. Meg se várta a szeptembert. Nem kopogtatott, berontott az ajtón. Tokostul szakította ki. Sokkal durvábban, erőszakosabban tört ránk. Átgázolt a legmeghittebb, legszebb ünnepeinken. Elsöpört minden őszi fesztivált. Elengedtük a karácsonyt, a szilveszteri tűzijátékot, hogy 2021-ben együtt ünnepelhessünk.

Szemünket a képernyőkre szegezve vártuk a híreket az oltásról, és hogy csökkenjen az esetszám, januárban véget érjen a második hullám. Már-már úgy tűnt ellaposodik a görbe, amikor beköszöntött a február, és felütötte a fejét a brit mutáns. KI sem mondtuk, már itt volt. Véget sem ért a második, elkezdődött a harmadik hullám. Sokkal agresszívebben, sokkal alattomosabban. Nincs hová bújnunk előle. Egy hete a miniszterelnök azt mondta, kemény két hét következik. Egy már eltelt. Nagyon kemény volt. Vajon milyen lesz a második?

Egy évvel a koronavírus első magyarországi megjelenése óta, 2021. március 4-én újabb korlátozó intézkedéseket jelentettek be. Talán az eddigi legszigorúbb rendet.

[Beillesztett cikk: Súlyos szigorítások Magyarországon!]

Reménysugár, hogy mindeközben folytatódik, folyik különböző vakcinákkal az oltás, ami - mint a szakemberek mondják - az egyetlen lehetőségünk a túlélésre. Ma, 2021. március 4-én tízezrek nézik szinte percenként a telefonjukat, érkezett-e sms, kapnak-e behívót a hétvégére, oltásra.

Szeretnénk már visszakapni az életünket. Még akkor is, ha tudjuk, már semmi nem lesz olyan, mint volt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.