Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A cseh Banik Mostot is elintézte a Debrecen

| 2020. 01. 11. | 16:31:00
Karnik Szabináék remekeltek a második félidőben.
A cseh Banik Mostot is elintézte a Debrecen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

36-29-re legyőzte a DVSC Schaeffler a DHK Banik Most együttesét az EHF Kupa csoportkörének második fordulójában. Az első 30 perc során a könyörtelenségig harcos mérkőzést láthatott a Hódos mintegy 1800 fős közönsége, majd a második játékrészben cseh ellenfele fölé nőtt a Debrecen.

Zsinórban három vendégtalálattal kezdődött a lelátói hangorkánnal övezett találkozó, de mielőtt előjött volna a gyomorgörcs Despotovic, Vámos és Petrus kényszerű távolmaradása miatt, a Törökországban, a Kastamonu Belediyesi ellen fényes játékot produkáló Arany újra villant. A jobbszélső ezúttal egy labdaszerzést követően ziccerig vihette, és a góljával egyenlített a DVSC (3-3, 6. perc).

A Loki Vantara-Kelemen, Bulath, Tóvizi, Karnik, Kovács, Arany hatossal kezdett Triffával a kapuban (támadásban Karnikot Karsten váltotta). S bár a piros-fehérek az első percekben is eljutottak ziccerig, a helyzetek kimaradtak. Magyar részről először Tóvizi szépített, higgadt helyzetfelismeréssel használta ki a lyukas védekezést, majd Vantara-Kelemen talált a kapuba balszélről.

A Loki válogatott beállója, Tóvizi Petra a 3 gólja mellett büntetőket harcolt ki és a védekezésben is fontos szerepe volt

Kovács egy labdaszerzés után már a vezetésért rohamozott a saját térfeléről, majd csúszott hason több métert Borovska lerántása miatt – a cseh kétperces kiállítása után a megítélt hétméterest Bulath értékesítette (4-3, 7. perc). 

Bulath néhány pillanat múlva kis híján újabb gólt szerzett, a Loki irányítója az üresen hagyott vendégkaput vette célba egy labdaszerzés után, de Sustkova az utolsó szekundumban levadászta a levegőből a játékszert. Ami nem sikerült „Bulinak”, az összejött Tóvizinek, a beálló a kilencesen kapta, de ellentmondást nem tűrő lendülettel tört ziccerig, 5-3 (9. perc)!

Jól kezdte a találkozót a cseh bajnok, keményen ellenállt a debreceni rohamoknak, képünkön éppen Elke Karstent gyötrik

A DVSC nem sokáig örülhetett a fordításnak, a 15. percben ugyanis újra a Banik Mostnál volt az előny Eksteinova ejtésével. Ehhez elég volt hogy Arany ziccerben a hetesvonalra taposson, aztán egy felső kapufát lőjön, majd a helyére érkező Varsányi labdája a kapusban akadjon el. Közben az ellenfél mindkét támadásából bevette a debreceni kaput, sőt Strisková révén két góllal is vezetett. Hazai oldalon egy előkészítetlen, rossz Karsten-lövés és Kovács újabb peches próbálkozása (a kapusról a kapufára pattant a labda) láttán forrósodott a hangulat. 

A közönség soraiban többen ekkor ébredhettek rá, hogy bár a mérkőzés amolyan kötelező győzelemként volt felvezetve, valójában védekezében és támadásban is nagyon komoly érvágást jelent Despotovic (képünkön a sérült hüvelykujján lévő rögzítés is látható) és Vámos sérülése. Úgy izomban és gyorsaságban, mint taktikában. A hátrány ellenére reménykeltő volt a DVSC védekezése, már ha a könyörtelenségig menő harcosságot szabad ilyen jelzővel illetni. Karnikék olyan erővel támadták, tolták kifelé a cseheket, hogy sokszor nézni is fájt. Annyi karfeszítést, mint szombat délután a Hódosban, egy MMA gálán sem látni.

Karnik Szabina ezúttal nem csak védekezésben járt az élen: előbb az ő betörése kellett a 8-9-hez, majd egy másik hasonló harcos, Bordásé a 9-9-hez (21. perc), hogy aztán a jobbátlövő (akinek az egész csarnok különösen szurkolt) a vezetést is visszaszerezze.

Karnik Szabina és Bordás Réka sem a finomkodásukról híresek, de ez természetesen csak a védekezésükre igaz

Meglépni az első félidő végére sem tudott egyik gárda sem, maradt a döntetlen 14-14 formájában. Rendkívüli küzdelmet, kemény ütközést, helyenként szikrázó, de még sportszerű játékot hozott az első 30 perc, sok kimaradó lehetőséggel. 

[Beillesztett cikk: Villogó Arany, debreceni győzelem Törökországban!]

Törődött vendégek, sikeréhes debreceniek 

Ami nem ment Kovács Annának, a Debrecen elsőszámú góllövőjének a szünetig, az sikerült utána.

A kisvárdai teljesítményénél sokkal többre képes Karsten egalizált a 35. perben (17-17), majd jött a várva várt megugrás. Kovács ütemtelen, derékmagasságban elengedett, parádés lövését két Arany-gól követte (20-17, 36. perc). Bár Triffa védte Susková ziccerét, a kipattanót a cseh szedte fel és másodjára már nem hibázott. Bordás Réka kapott is fejmosást  a debreceni vezetőedzőtől, talán ennek köszönhetően a következő kipattanó nála kötött ki, a Loki támadását pedig ismét Kovács váltotta gólra egy bűdületes bombával (22-18, 38. perc). 

A folyamatos debreceni nyomás alatt megtört a Banik Most, betöréseiket, egyéni játékaikat sikerült elfojtania a piros-fehéreknek, rákényszerítve a cseheket a távoli lövésekre. Abban pedig nem jók, így Triffa remek arányban hatástalanította a debreceni kapura tartó labdákat. Jiri Tancos ekkor már túl volt a második időkérésén, és talán érezte, hogy egy felszabadult, a siker receptjére ráérző DVSC ellen nem lesz esélyük.

Kovács Annának nem szegte kedvét a gyengébben sikerült első félidő, és a másodikban már sziporkázott

Ami igaz, hiszen a hazaiak Kovács, Karnik, Bulath és Tóvizi vezetésével, Arany és Borgyos villanásaival gyakorlatilag összecsomagolták a cseh bajnokot a második félidő finisére (34-26, 55. perc). Az utolsó percekben Poczetnyik és Vámosi és lehetőséghez jutott, előbbi két találatot jegyzett. Slusszpoénként Oguntoye Viktória megfogta Sustková büntetőjét a vége előtt két másodperccel (a vendégek egyébként is elszórtak négyet a javukra ítélt nyolc hétméteresből), igaz, az álla bánta a hárítást…

Oguntoye hárít két másodperccel a vége előtt egy cseh hetest – ápolni is kellett utána

36-29-re győzedelmeskedett a Loki egy olyan gárda ellen, amelyik egy félidőn át a vérmesebb szurkolókat is képes volt bizonytalanságban tartani a meccs végkimenetelét illetően.

A helyenként heroikus elszántságot és győzni akarást mutató debrecenieket a legnagyobb dícséret talán azért illeti, mert összességében képesek voltak a Köstner Vilmos által előre jelzett védekezés megvalósítására. Másrészt két nagy hiányzó, a sűrű meccsnaptár és a külső elvárások súlyát is elbírták. Bravó!

Ha egyetlen képen kellene összefoglalnunk a mérkőzést, ez lenne az, Karnik Szabina főszereplésével

MESTERMÉRLEG
Köstner Vilmos: Az első félidőben sokat hibáztunk, ezt jól használta ki az ellenfél. Szünet után feljavult a védekezésünk, rádásul egész meccsen extra volt a kapusteljesítményünk. Ilyen hangulatban nem lehet rosszul játszani, annak pedig örülök, hogy sikeresen kezdtük a csoportkört.
Jirí Tancos: Két ellentétes játékrészt produkáltunk. Remek első harminc perc után szünet után sokat hibáztunk, igaz, játékosaimat megfogta a debreceni csarnok fantasztikus hangulata.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Jelzett a szén-monoxid-érzékelő.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés