Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zendülés miatt ítéltek el fiatalokat Debrecenben

Cívishír | 2024. 07. 03. | 14:14:26
Két vádlott egy kiskorút is durván megalázott – derült ki a bíróságon.
Zendülés miatt ítéltek el fiatalokat Debrecenben
Előkészítő ülés a Debreceni Törvényszéken július 3-án; a kép előterében az egyik vádlott védője (Fotó: Cívishír/Ratalics László)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két évtől 3 év 6 hónapig terjedő szabadságvesztés büntetések kiszabását indítványozta az ügyészség azokkal a fiatalokkal szemben, akiket fogolyzendülés és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével vádoltak meg egy 2023 májusában a Debreceni Javítóintézetben történt incidens miatt. 

Az ügyben július 3-én tartottak előkészítő ülést a Debreceni Törvényszéken, ahol a megjelentek közül ketten nem, négyen viszont elismerték a bűnösségüket a fogolyzendüléssel összefüggő vádpontban. Utóbbiak egyben lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, így esetükben a bíróság ítéletet hirdethetett.

Indulatba hozták önmagukat 

A szóban forgó büntetőeljárásnak nyolc vádlottja és négy vádpontja van. A terhelteket a Böszörményi úti javítóintézetben tartották fogva, ahol 2023 tavaszán azonos csoportba tartoztak. A fiúk a vád szerint zárt közösséget alkottak, új tagokat nem fogadtak be. Sajátos börtönszlenget és jelrendszert használtak, amelyet csak ők értettek. A legfontosabb vádpont szerint a csoport tervszerűen és napi szinten szaboltálta a nevelők és a rendészek utasításait, a feladatokat csak többszöri felszólításra teljesítették, az intézeti napirend betartását igyekeztek ellehetetleníteni. Bevett módszerük szerint nézeteltérést színleltek, amely során egymást „stuffolták” (bujtogatták, uszították a háttérből), de a „bebalhéztatatás” is ment. Ilyenkor addig-addig zajlik egy társ piszkálása, hogy fegyelmi vétséget követ el. A fiúk tiszteletlenül beszéltek a javítóintézet személyzetével, a céljuk az volt, hogy minél többen féljenek, de legalábbis tartsanak tőlük. 

Fogolyzendülés, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, 18. életévét be nem töltött személy sérelmére aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése, aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés, kényszerítés… az első és a másodrendű vádlott (képünkön) esetében ilyen hosszú a bűnlajstrom (Fotó: Cívishír/Ratalics László)

Tavaly májusban egy „idegen” neveltet helyeztek volna el ideiglenesen a csoport körletében. Mindez a délutáni órákban történt. A fejleményre azonnal felgerjedtek, s egyre hangosabban, agresszívabban követelték a jövevény eltávolítását a jelenlévő rendésztől és nevelőtől. Kezdődött a bevett kötekedés, a hőbörgés, a trágárkodás (a nyolc vádlott közül egy, G. Renátó odább húzódott a vád szerint). 

„Mi a fa**nak ennyi rendész!”, üvöltött az egyik, „Takarítsák el a pi**ába!” kiabálta egy másik az új fiú miatt, „Szétba**lak benneteket!”, ordított a harmadik, amikor az egyik rendész éppen kivezette volna a körletből a fiatalt, akit már agyonveréssel fenyegetett az őrjöngő társaság.  

A felfordulást fokozandó, az elsőrendű vádlott, Gy. Sándor rátámadt egy rendészre, akinek közben a másodrendű vádlott P. Viktorral is meggyűlt a baja. Közben a csoport több tagja megpróbált beavatkozni ennek a két vádlottnak az oldalán. Végül dulakodáson, egy-két gáncsolási kísérleten és durva fenyegetőzéseken, az igazgatóhelyettes és más munkatársak „lepatkányozásán” kívül nagyobb baj nem esett.

Fájdalmas behatolás

Egy másik vádpont visszaugrik 2023 márciusára, amikor is egy kiskorú fiút helyeztek el az ominózus körletben. A gyereket egy alkalommal P. Viktor lefogta, míg Gy. Sándor pizsamán keresztül a sértett végbelébe nyúlt és ott tartotta egy ujját 2-3 másodpercig. A fiú nevelőért kiáltott, de nem hallották a segélykérését, míg a többiek kinevették.

Ugyanezt a kiskorút pár nappal később – bosszúból, abban a hiszemben, hogy beárulta őket – a vádlottak egy része a földre szorította, megrugdosta, több ütéssel megsorozta. A tetteseket a félelemkeltés is motiválta. Máskor azzal fenyegette őt Gy. Sándor, P. Viktor és a harmadrendű vádlott, B. Károly, hogy ha beszél a bántalmazásokról, akkor még jobban megverik, de még a kinti barátai is verést kapnak (a sértett nem merte jelezni a nevelőknek a történteket).

Hat vádlottat kéz- és lábbilincsben hoztak

A szerdai előkészítő ülésen a hetedrendű vádlott, B. Jusztin nem jelent meg. Az egyetlen vádpontban érintett G. Renátóra 1 év – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – szabadságvesztést kért az ügyészség, amelyet az immár Ausztriában segédmunkásként dolgozó fiatalember elfogadott, a bűnösségét elismerte, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott.

A három főkolompos, Gy. Sándor, P. Viktor és B. Károly esetében 3 év 6 hónap szabadságvesztést indítványozott az ügyészség. Ezt csak Gy. Sándor nem fogadta el, ő nem ismerte el a bűnösségét és ragaszkodott a tárgyaláshoz.

A negyedrendű vádlott B. Milánnak és az ötödrendű vádlott B. Józsefnek 2 év, a hatodrendű vádlott R. Mihálynak 3 év szabadságvesztést ajánlott az ügyészség, előbbi kettő elfogadta azt. A vádlottak csak a kiszabott szabadságvesztés büntetések kétharmadának letöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra. A tárgyalás július 4-én folytatódik.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Folytatódik az átlagosnál melegebb idő.
Hirdetés
Hirdetés
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
A vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Üzemanyagárak: a kiskereskedők helyett a MOL-t és a kormányt fenyegessék!
Egy hónap alatt tízszer emelkedtek az üzemanyagárak – üzent a Mi Hazánk.
Debreceni repülőtér, mi történik veled?
Egyes beruházások nem valósultak meg, azonban az ideérkezett tőke súlya kötelez.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Hirdetés
Hirdetés