Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vérfürdő Ukrajnában: az eddigi legsúlyosabb támadás érte Kijevet

BBC, MTI | 2024. 07. 08. | 17:32:32
Egy gyermekkórházat is találat ért az ukrán fővárosban.
Vérfürdő Ukrajnában: az eddigi legsúlyosabb támadás érte Kijevet
A lebombázott gyermekkorház romjai a BBC felvételén (Fotó: BBC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyosan megrongálódott egy gyermekkórház az ukrán fővárosban, Kijevben. Vitalij Klicsko, a város polgármestere szerint orosz agresszió áldozatai lettek, és az eddigi legsúlyosabb támadás érte az ukrán fővárost a háború kezdete óta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közösségi médiában közzétett felvételein az Ohmatdyt Gyermekkórházból felszálló füst és a mára elhagyatott egészségügyi intézményben betört ablakok láthatók. Kijev mellett Dnyipro, Kryvyi Rih, Szlovjanszk és Kramatorszk városok ellen intézett támadásokat említette az ukránelnök.

A július 8-i támadában 28-an vesztették életüket és több mint 100-an megsérültek - közölte a BBC, amely beszámolt arról, hogy más ukrán nagyvárosokat is támadás ért hétfőn.

Közben Volodimir Zelenszkij és Donald Tusk lengyel kormányfő kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Varsóban.

Zelenszkij a megállapodás tartalmáról elmondta: a dokumentum többek között a stratégiai infrastruktúra védelméről, a polgári védelemről, a hírszerzésről, a kibervédelmi együttműködésről és az orosz dezinformáció elleni küzdelemről szól. Megállapodtak egy ukrán önkéntes légió lengyelországi kiképzéséről is, amely lehetővé tenné a Lengyelországban tartózkodó ukrán állampolgároknak, hogy részt vegyenek hazájuk védelmében - számolt be az ukrán elnök.

Fontosnak nevezte a megállapodás azon előírásait, amelyek az Ukrajna ellen irányuló, Lengyelországra is veszélyt jelenthető orosz légitámadások elhárításáról szólnak. Ennek megvalósítási mechanizmusain szakértők dolgoznak - jegyezte meg Zelenszkij. Tusk ebben a vonatkozásban elmondta: ezeket a mechanizmusokat jóvá kellene hagynia a nemzetközi közösségnek és a NATO-nak, amiről egyeztetni fog a szövetségesekkel.

Orbán Viktor miniszterelnök békemisszióját érintő újságírói kérdésre Zelenszkij elmondta: azt szeretné, hogy "ne csak beszéljünk a békéről, hanem ez tetteket is vonjon maga után". "Nem akarjuk, hogy valaki megpróbálja szétverni Európai egységét" - tette hozzá. Azt állította: nem tudott előre a magyar miniszterelnök kijevi látogatását követő moszkvai útról. "Lehetetlen, hogy (a magyar miniszterelnök) közvetítő szerepet töltsön be", Oroszországot "csak az egész világ képes rákényszeríteni tárgyalásokra", szükséges az Egyesült Államok, Kína, az egész EU közvetítése, nem pedig egy államé - vélekedett az ukrán elnök.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Vitézy Dávid minden kerületbe delegál megfigyelőt; Karácsony négy garanciális elemet vázolt fel.
Hirdetés
Hirdetés
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Ez speciális eljárásrendet von maga után.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
„Elfogadhatatlan üzemanyagárak” – Nagy Márton a kereskedőkkel tárgyalt
A tárcavezető azonnali lépéseket vár az üzemanyagkereskedőktől.
Megnyitott Debrecen legújabb tető- és szigetelés-szakkereskedése
Nyílt nappal egybekötött átadót tartottak az Adorján Trade Határ út 3. szám alatti központjában.
Parkolók, biciklitárolók, fásítás – megvan a kivitelező Berettyóújfaluban
Uniós fejlesztés a még élhetőbb város érdekében.
Hirdetés
Hirdetés