Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Változékony időre számíthatnak a hajdú-bihariak a hosszú hétvégén

MTI | 2024. 05. 16. | 16:50:00
A gazdák azonban nagyon örülnek az esőnek.
Változékony időre számíthatnak a hajdú-bihariak a hosszú hétvégén
Az esernyő ne maradjon otthon! (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén: pénteken jelentős mennyiségű esőre és zivatarokra van kilátás, majd szombattól gomolyfelhős-napos idő várható, Pünkösdhétfőn azonban ismét többfelé alakulhat ki zápor, felhőszakadással kísért zivatar. A hőmérséklet csúcsértéke a hétvégén 24 Celsius-fok körül várható – derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet május 16-án juttattak el az MTI-hez.

Pénteken a vastag, összefüggő felhőzet északkelet felé halad, és este már csak az északkeleti vidékeken okoz borult időt. Mögötte erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, majd estére a Dunántúl nagy részén kiderül az ég. A frontális csapadékzóna - esővel, záporral, zivatarral - estig északkelet felé elhagyja az országot, mögötte átmeneti szünetet követően egyre többfelé pattannak ki záporok, akár hevesebb zivatarok, de a Délnyugat-Dunántúlon már csak kis eséllyel lehet csapadék. Területi átlagban jelentős, lokálisan akár több 10 milliméter csapadék is eshet. A helyenként erős délkeleti, déli, majd délnyugati szél zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan csapadékos északkeleti tájakon 15-20, másutt 21-27 fok között várható.

Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható és az ország északi felén helyenként fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. A délnyugati szél helyenként megélénkül, hajnalban 7-13, a délutáni órákban 23-28 fok várható.

Pünkösdvasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható, de délután határozottabban megnövekszik a fátyolfelhőzet és szórványosan - kisebb számban és eséllyel a nyugati megyékben - alakulhat ki zápor, zivatar. A délies szél helyenként megélénkül. Hajnalban általában 10-17, délután 23-29 fok várható.

Pünkösdhétfőn erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és több helyen alakulhat ki zápor, felhőszakadással kísért zivatar. A délkeleti, déli szelet élénk lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 10-17, a maximum 20-27 fok között várható.

Kiadós záporok enyhítik az aszályt a következő egy hétben

A HungaroMet közlése szerint a talaj felszín közeli rétege a délnyugati országrész és a Szamosköz, Krasznaköz kivételével már rendkívül száraz, sokfelé a növények számára hasznosítható nedvességmennyiség kevesebb mint 30 százalékát tartalmazza, és a középső talajréteg is sokat veszített nedvességtartalmából az elmúlt egy hét során. A fél méternél mélyebb rétegek azonban továbbra is őrzik a tél első felében szerzett nedvességtartalmukat, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során. Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, a kalászosok virágoznak, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen még kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, de az optimális fejlődéshez az eddiginél jóval több csapadékra lenne szüksége. A még sekélyen gyökerező napraforgó és kukorica az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődik.

A korai gyümölcsök, a szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a napos idő, de a szemek növekedéséhez itt is több nedvesség kellett volna.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
„Verselő padokat” avattak Debrecenben
„Verselő padokat” avattak Debrecenben
Méltó módon emlékeznek azokra a nagy irodalmi klasszikusokra, akik a cívisvárosból indultak vagy Debrecenhez kötődnek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Végre! Elkezdenék a Margit téri uszoda felújítását
Sok a munka. Kiírták a pályázatot.
Földutak kaphatnak aszfaltot Vámospércsen
Várják a kivitelezők jelentkezését.
Munkagépek a Tócóskertben; valamit muszáj lesz kezdeni a leromlott parkolóházzal
Június végére elkészül a szervizút részbeni megújítása.
Egyre több a külföldi vendég Debrecenben
Kijöttek az április adatok.
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Felújítást kell végezni a vízműtelepen
A födém belső vízszigetelése tönkrement.
Támogatott tartalom
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
FIZETETT POLITIKAI TARTALOM. Kanizsay György Béla, az egyesület polgármesterjelöltje alapjaiban változtatná meg a fürdőváros működését.
Comic Con őrület Budapesten: rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát
Comic Con őrület Budapesten: rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát
Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak.