Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál

Cívishír | 2024. 05. 28. | 12:55:08
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A Sensironnál formabontó volt a bokrétaavató: egy mikroszenzor tizenkétszeresére nagyított, 3D nyomtatóval készített változatát ipari drónnal vitték fel a magyar és svájci zászlók által kijelült helyére. (Fotó: Sensirion)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megtörtént a Sensirion nevű svájci szenzorgyártó vállalat debreceni telephelybővítésének bokrétaavatója május 28-án. Az ünnepségen Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezető kiemelte, a svájciak annak ellenére a 9 milliárd forintos beruházás mellett döntöttek, hogy az anyavállalat 2023-es üzleti éve nem bizonyult olyan jónak (partnert nem veszítettek, az eladási volumenek voltak alacsonyabbak). Ugyanakkor a debreceni leányvállalat a 2022-es után 1,5 milliárd után tavaly már 6 milliárd forint árbevételt ért el. 

Mi a jövőre készülünk, annak megfelelően kell a stratégiát megtervezni – közölte az ügyvezető, hozzátéve, az egészségügyben használatos szenzorjukból már 6 millió gyártottak le. Most pedig egy olyan eszközből készülnek tömegtermelésre, amelyet az USA-ban fognak használni környezetkímélő klímaberendezésekhez (ebből idén már több mint 150 ezret készítettek és adtak el). A mostani épületbővítéssel új gyártócsarnokot hoznak létre és a raktárkapacitásukat növelik.

Ábrahám László arról is beszélt, hogy a hi-tech gyártáshoz hi-tech épület szükséges, amelyet a SZINORG Universal Zrt.-vel és a XANGA cégcsoporttal közösen hoztak létre. – Emellett szükséges beszállítói háttér (ezt nagyobb rész az anyacég biztosítja) és megfelelő munkaerő, ami miatt hálásak vagyunk a Debreceni Egyetemnek és a Debreceni Szakképzési Centrumnak – jelentette ki. Az ünnepségen a Sensirion dolgozó is jelen voltak, amelyet az ügyvezető azért is tartott fontosnak, hogy a munkatársai lássák, „nőnek, előre mennek, hosszú távú terveik vannak”. Megjegyezte: a bővítéssel a jelenlegi száz fős munkaerő megduplázódik, távlatilag pedig akár háromszázra is emelkedhet a dolgozóik létszáma.

Mi a jövőre készülünk, annak megfelelően kell a stratégiát megtervezni – mondta Ábrahám László (Fotó: Sensirion)

Szűcs Gyula, a SZINORG Universal Zrt. vezérigazgatója jelezte: alig száz napja, idén februárban helyezték ez az alapkövet. Vállalatuk elkötelezett támogatója a D2030, vagyis a Debrecen 2030-ig szóló általános fejlesztési programjának, s annak keretében szívesen fektetnek be oda, ahol az számukra is megtérül (a cég az építőiparban, a logisztikai és ipari fejlesztések megvalósításában érdekelt).

Herdon István, a XANGA cégcsoport vezérigazgatója elmondta, idén szeptemberben szeretnék átadni az iparcsarnokokat. Másrészt azért fontos számukra a Sensirion fejlesztése, mert ők képviselik az oly sokszor emlegetett innovatív, korszerű technológián alapuló, magas hozzáadott értékű iparágat. – A szenzorok a jövő technológiája az egészségipartól a járműiparon át az élelmiszer- és az energiaiparig, s ily módon sikerre van ítélve – tette hozzá Herdon István. Az ő üzleti modelljük 21 éve változatlan: kulcsrakész logisztikai-szolgáltatói csarnokokat fejlesztenek és adnak bérbe magas hozzáadott értéket előállító vállalkozások számára, amelyek a saját technológiájuk telepítésével kezdhetik meg működésüket.

Ábrahám László és Barcsa Lajos a tetőn (Fotó: Sensirion)

A Sensirion márkanév lett a városban, s a cég Ábrahám Lászlóval oktatási együttműködésekben is részt vesz – jelentette ki Barcsa Lajos. A gazdaságfejlesztésért (is) felelős alpolgármester elmondta: a helyi leánycég bizonyította, hogy a debreceni gyáregység semmivel sem rosszabb a svájcinál. Így újabb 7 ezer négyzetméteren építkeznek és újabb száz fővel nő a dolgozói létszám. Fontosnak nevezte, hogy a Sensirion két nagy iparágban is beszállító (egészség, járművek), így ha valamelyik gyengébb periódust produkál, akkor a másik esetében még van esély kompenzálni a bevételkiesést. Méltatta a céget azért is, mert földgázt nem, helyette napenergiát és hőszivattyús energiát hasznának fűtés-hűtésre.

Debrecenben egyébként három svájci vállalat van jelen, s összesen több mint 500 személyt foglalkoztatnak.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bálák lángolnak Hortobágy külterületén
Bálák lángolnak Hortobágy külterületén
Szásztelek majorban három település szakemberei oltanak.
Hirdetés
Hirdetés
Tűz: Tégláson csaptak fel a lángok
Tűz: Tégláson csaptak fel a lángok
A József Attila utcából érkezett a riasztás.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
2025-ben megduplázzák a gyerekek után járó adókedvezményt
Gyógyír lehet a demográfiai hanyatlásra?
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés