Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál

Cívishír | 2024. 05. 28. | 12:55:08
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A Sensironnál formabontó volt a bokrétaavató: egy mikroszenzor tizenkétszeresére nagyított, 3D nyomtatóval készített változatát ipari drónnal vitték fel a magyar és svájci zászlók által kijelült helyére. (Fotó: Sensirion)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megtörtént a Sensirion nevű svájci szenzorgyártó vállalat debreceni telephelybővítésének bokrétaavatója május 28-án. Az ünnepségen Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezető kiemelte, a svájciak annak ellenére a 9 milliárd forintos beruházás mellett döntöttek, hogy az anyavállalat 2023-es üzleti éve nem bizonyult olyan jónak (partnert nem veszítettek, az eladási volumenek voltak alacsonyabbak). Ugyanakkor a debreceni leányvállalat a 2022-es után 1,5 milliárd után tavaly már 6 milliárd forint árbevételt ért el. 

Mi a jövőre készülünk, annak megfelelően kell a stratégiát megtervezni – közölte az ügyvezető, hozzátéve, az egészségügyben használatos szenzorjukból már 6 millió gyártottak le. Most pedig egy olyan eszközből készülnek tömegtermelésre, amelyet az USA-ban fognak használni környezetkímélő klímaberendezésekhez (ebből idén már több mint 150 ezret készítettek és adtak el). A mostani épületbővítéssel új gyártócsarnokot hoznak létre és a raktárkapacitásukat növelik.

Ábrahám László arról is beszélt, hogy a hi-tech gyártáshoz hi-tech épület szükséges, amelyet a SZINORG Universal Zrt.-vel és a XANGA cégcsoporttal közösen hoztak létre. – Emellett szükséges beszállítói háttér (ezt nagyobb rész az anyacég biztosítja) és megfelelő munkaerő, ami miatt hálásak vagyunk a Debreceni Egyetemnek és a Debreceni Szakképzési Centrumnak – jelentette ki. Az ünnepségen a Sensirion dolgozó is jelen voltak, amelyet az ügyvezető azért is tartott fontosnak, hogy a munkatársai lássák, „nőnek, előre mennek, hosszú távú terveik vannak”. Megjegyezte: a bővítéssel a jelenlegi száz fős munkaerő megduplázódik, távlatilag pedig akár háromszázra is emelkedhet a dolgozóik létszáma.

Mi a jövőre készülünk, annak megfelelően kell a stratégiát megtervezni – mondta Ábrahám László (Fotó: Sensirion)

Szűcs Gyula, a SZINORG Universal Zrt. vezérigazgatója jelezte: alig száz napja, idén februárban helyezték ez az alapkövet. Vállalatuk elkötelezett támogatója a D2030, vagyis a Debrecen 2030-ig szóló általános fejlesztési programjának, s annak keretében szívesen fektetnek be oda, ahol az számukra is megtérül (a cég az építőiparban, a logisztikai és ipari fejlesztések megvalósításában érdekelt).

Herdon István, a XANGA cégcsoport vezérigazgatója elmondta, idén szeptemberben szeretnék átadni az iparcsarnokokat. Másrészt azért fontos számukra a Sensirion fejlesztése, mert ők képviselik az oly sokszor emlegetett innovatív, korszerű technológián alapuló, magas hozzáadott értékű iparágat. – A szenzorok a jövő technológiája az egészségipartól a járműiparon át az élelmiszer- és az energiaiparig, s ily módon sikerre van ítélve – tette hozzá Herdon István. Az ő üzleti modelljük 21 éve változatlan: kulcsrakész logisztikai-szolgáltatói csarnokokat fejlesztenek és adnak bérbe magas hozzáadott értéket előállító vállalkozások számára, amelyek a saját technológiájuk telepítésével kezdhetik meg működésüket.

Ábrahám László és Barcsa Lajos a tetőn (Fotó: Sensirion)

A Sensirion márkanév lett a városban, s a cég Ábrahám Lászlóval oktatási együttműködésekben is részt vesz – jelentette ki Barcsa Lajos. A gazdaságfejlesztésért (is) felelős alpolgármester elmondta: a helyi leánycég bizonyította, hogy a debreceni gyáregység semmivel sem rosszabb a svájcinál. Így újabb 7 ezer négyzetméteren építkeznek és újabb száz fővel nő a dolgozói létszám. Fontosnak nevezte, hogy a Sensirion két nagy iparágban is beszállító (egészség, járművek), így ha valamelyik gyengébb periódust produkál, akkor a másik esetében még van esély kompenzálni a bevételkiesést. Méltatta a céget azért is, mert földgázt nem, helyette napenergiát és hőszivattyús energiát hasznának fűtés-hűtésre.

Debrecenben egyébként három svájci vállalat van jelen, s összesen több mint 500 személyt foglalkoztatnak.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés