Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új pláza Debrecen központjában

| 2022. 10. 27. | 16:41:00
A Momentum a régi házak miatt emelt szót.
Új pláza Debrecen központjában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni közgyűlés október 27-én megszavazta a helyi építési szabályzat – a Csapó és Blaháné utcák közötti tömbre vonatkozó – módosítását, így ez a továbbiakban nem akadályozza a Fórum bővítését. A bevásárlóközpont második épületét a jelenlegivel srégen szemben, a Roncsbár és az attól a városközpont felé eső két-három ingatlan területén húznák fel. A Fórum meglévő és majdani épületét a felszín alatt és az első emelet magasságában híddal kötnék össze a Csapó utca felett, a forgalmat nem zavarva. Az állami főépítész szakmai véleményében megerősítette az előterjesztést, annyit javasolt, hogy az önkormányzat kísérje figyelemmel a Csapó utca közcélú használatának zavartalanságát.

Papp László polgármester szerint Debrecennek a régióközponti szerephez erősítenie kell a kereskedelmen, ezért támogatója a fejlesztésnek, sőt szeretné, ha egyes hasonló beruházások felmentést kapnának a plázastop alól. Jelezte: az elmúlt időszakban egy nagy barkácsáru-kereskedő érdeklődött a debreceni lehetőségek iránt.

[Beillesztett cikk: Hídon is bejuthatnánk az új debreceni bevásárlóközpontba?]

Madarasi István (MSZP) azt kérte, nehogy ráengedjék az új Fórummal jelentkező járműforgalmat a Blaháné, a Liszt Ferenc és a Vár utcákra, helyette a beruházó tegye lehetővé a kiskörútról való megközelítést. Arra is kitért, hogy egy új bevásárlóközponttal az önkormányzati tulajdonú Cívisház Zrt.-nek lesz nehezebb bérlőt találni a belvárosi üzletekre.  

Papp László megjegyezte, a Fórum már rendelkezik 800 parkolóhellyel, amelyek csak kivételes esetben telnek meg. A másik felvetésre úgy reagált, a sétálóövezeti üzletek jó kihasználtságúak; míg a butikok a bevásárlóközpontokban érzik magukat jobban, addig az éttermek, cukrászdák, sörözők a Piac utcát és környezetét részesítik előnyben, élettel töltve meg a belvárost. Ezt az önkormányzat irodafejlesztésekkel támogatja.

[Beillesztett cikk: Megszavazták a debreceni rezsicsökkentést, tényleg drágán vásárolt a város]

Szabó Bence (Momentum) azzal emelt szót, hogy az újabb pláza cívisházak helyén valósulna meg, kérdés, „akarunk-e újabb régi épületeket veszíteni a belvárosban”. Válaszában a polgármester tényleges dilemmának nevezte a városfejlesztés és a meglévő építészeti örökség megőrzése közötti konfliktust.

– Minden régi épülethez nem, minden régi, de értékes épülethez viszont ragaszkodunk. Az elmúlt időszakban több épület kapott helyi védettséget, azonban a szóban forgó területen nincs ilyen. A debreceni főépítész városvezetői felkérésre vizsgálja az értékes, védendő épületeket, amelyek fejlesztéseknek sem eshetnek áldozatul. A Péterfia utcán például 27 ilyet találni – közölte, hozzátéve, egy-egy ilyen védetté nyilvánítás konfliktust jelent a tulajdonosokkal, hiszen különféle korlátozásokkal jár. A folyamat ezért körültekintést kíván, ugyanakkor 2023-ban több épületet készülnek helyi védettséggel felruházni a város építészeti örökségének megóvása érdekében.

[Beillesztett cikk: A debreceni konténerváros nem konteó ]

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Agility pálya épül Debrecen belvárosában
Agility pálya épül Debrecen belvárosában
Egy alapítvány jóvoltából létesül két új kutyafuttató.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
645 ezer forint a bruttó átlagkereset
A KSH adata, és a kormány embere kommentálja.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.