Új fogások, azaz nem csak hal a Csakhalban

Egészen egyszerű az emberi ízlés: ha valaki valóban szereti a halat, az képes lenne akár el is élni ezen a finomságon. Hogy mindez nem áll távol a valóságtól, azt jól illusztrálja a Csakhal bisztró példája, ahol annyi féle formában készítik el az uszonyosokat, hogy képtelenség ráunni. Szerencsére mindezért többé nem kell feltétlenül a Tiszáig utazni: Debrecenben immár két helyen is hozzáférhetők a minőségi alapanyagokból készült, változatos fogások, amit igényes, fiatalos környezetben lehet elfogyasztani.
Az öt éve működő, népszerű Pesti utcai egység a közelmúltban új ruhát, friss stílust kapott, a hitvallás azonban megmaradt: csak a legfinomabb falatok kerülhetnek a tányérra, mégpedig úgy, ahogy azt a vendég szereti. Aki azonban egy kicsit ráérősebben, nagyerdei jó levegőn, gondos kiszolgálás mellett szeretne halat enni, most már az új strand tövében is megteheti. Egy biztos: a fürdő és a Nagyerdei park felé is kiszolgálást nyújtó Csakhal bisztróba könnyebb bemenni, mint felállni az asztaltól: marasztaló az ízélmény és a vendéglátás egésze.
Érkezésünkkor Barta Bernadett tulajdonos-üzletvezető csak nehezen tud elszakadni a konyhától: éppen egy újdonsággal kísérleteznek új kreatív séfükkel.
Kóstol és instruál. Mint mondja, nyár elején felvették az étlapra a fish&chipset, ami máris slágernek számít. Sok vendég nyitott az újdonságokra, mások viszont ragaszkodnak a megszokott ízekhez. Éppen ezért az ősz biztosan hoz még meglepetéseket, Pataky Péter séffel, bár egyelőre legyen elég annyi, hogy – természetesen – mindnek köze lesz a vízhez. A lényeg, hogy , a Csakhalban hamarosan nem csak hal kapható, hanem kagyó, rák, polip, tintahal, szóval minden, ami az idén a tengerpart nélkül maradt, enni szerető embereknek annyira hiányzik.
A nagyerdei Csakhal a sétány felé egész évben nyitva tart, így ha az idő engedi, akár novemberig is használható a hangulatos terasz, a belső térben pedig tökéletes a miliő egy könnyed ebéd fölötti üzleti tárgyaláshoz vagy bensőségesebb beszélgetéshez, randevúhoz. Ehhez a halakhoz tökéletesen passzoló izgalmas borválasztékkal is készülnek.
– Közkedveltek az egyben sütött halak, a harcsaburger, az elmaradhatatlan klasszikus és korhely halászlé, a nyár strandétele pedig a tőkehalból készült fish&chips volt (mi más?) – derül ki, amikor a közönségkedvencek felől érdeklődünk, a prímet azonban Bernadett elmondása szerint egyértelműen a haltepertő viszi, ami csak nevében és formájában tepertő, hiszen a Csakhalban nem zsiradékból (hasaaljából), hanem apróra kockázott harcsafiléből készül. Ennek híre például a strandolók között szájhagyomány útján terjedt, hiszen sokan még nem találkoztak ezzel a különlegességgel.
A könnyed eleganciájú vendéglátóhely egyértelműen a fiatalok és a street food irányába nyit: cégfilozófia és fontos célkitűzés a tudatos táplálkozás igényének erősítése. Barta Bernadett szerint biztató jel, hogy újabban sikké vált halat enni. – A hal nem a legolcsóbb étel, de minden falat értékes tápanyag. Az alapanyagok egyébként a legjobb minőségben elérhető hazai és külföldi halak. Elkészítésük, szakértelmet, és nagy fokú odafigyelést igényel, hiszen nálunk nem elég benyomni egy gombot, aztán várni, hogy jelezze a műszer, ha kész. A halat, ha egy perccel hamarabb veszem ki, még nyers – ha egy perccel később, már túlsült.
A Csakhalban tehát szívvel készül az étel: ki kell kipróbálni. Hétvégén érdemes asztalt foglalni.
Csakhal bisztró
Facebook: https://www.facebook.com/CsakhalBisztroDebrecen
Web: http://www.csakhal.hu/
Telefon: 06 70 633 36 25
E-mail: info@csakhal.hu








































