Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint százmillió forintos tőkeinjekció Hajdúböszörményben

Cívishír | 2024. 07. 22. | 14:38:42
Komoly veszteségek a Hajdú tanyán. Közben elnéztek pár tízmillióval egy költségvetési tételt.
Több mint százmillió forintos tőkeinjekció Hajdúböszörményben
A júniusi képviselő-testületi ülés (Fotó: Horváth Tamás/Hajdúböszörmény város hivatalos oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több tételben mintegy 260 millió forint támogatást ad a hajdúböszörményi önkormányzat egyes cégeinek; a Hajdúkerületi Hús Nonprofit Kft-be muszáj „pénzt tolni” a Hajdú tanya miatti veszteségek pótlására; erről a közelmúltban határozott a képviselő-testület.

A Cívishíren márciusban írtunk arról, hogy az önkormányzat bérbe adná a Hajdú tanyát a nyíregyházi Északi Agrárszakképzési Centrumnak. A szerződés azóta létrejött, az önkormányzat 2024-re bruttó 10 millió forintot kap az agrártelepért, míg a később fizetendő éves bérleti díj összegét külön megállapodás tárgyává tették. A szakképzési centrum 25 évre, oktatási célból tart igényt a Hajdú tanyára az állatállománnyal együtt, ami jelenleg több mint száz szarvasmarhát, sertéseket, juhokat, baromfit jelent. Az intézmény a bérleti szerződéssel együtt azt is vállalta, hogy ő foglalkoztatja tovább a tanyán alkalmazásban álló dolgozókat a Hajdúkerületi Hús Kft. helyett. 

Az önkormányzati cég az eredeti elképzelés szerint bruttó 109 millió forint ellenében adta volna át a szakképzési centrumnak a tulajdonában lévő állatállományt, takarmányt, különféle tárgyi eszközöket. Ezt azonban meggátolták a jogszabályok, mivel az oktatási intézménynek egy ilyen beszerzésre kötelezően közbeszerzést kell kiírnia. Ezért a hajdúböszörményi képviselő-tesület arra kötelezte „húscégét”, hogy tegyen érvényes ajánlatot – piaci áron – a szakképzési centrum által kiírandó közbeszerzési eljárás során. Ami fura, hogy az intézmény azóta júniusi és júliusi határidővel is előzetes piaci konzultáció (?) formájában próbálkozott ajánlatkéréssel „tenyészállatok beszerzésére”. Ezek a közbeszerzések azonban eredménytelenül, ajánlat nélkül zárultak.

Ahhoz képest, hogy a Hajdú tanya átadása március elsejével megtörtént, az állatállomány értékesítése várat, így viszont annak fenntartási költségei továbbra is az önkormányzat cégét terhelik. A Hajdúkerületi Hús Nonprofit Kft. tőkevesztesége 2023 végére elérte a 104 millió forintot, majd 2024 első négy hónapjában a 15 millió forintot. Így jön ki az a 119 millió forint, amellyel most az önkormányzat kisegíti a saját cégét a túlélés érdekében.

Az erről szóló előterjesztés – kissé meglepő módon – azt a kitételt is tartalmazta, hogy ha a tanévkezdéssel a Széchenyi mezőgazdasági és élelmiszeripari középiskola nem kezdi meg a működését a Hajdú tanyán, akkor a további veszteségek elkerülése érdekében a Hajdúkerületi Hús Kft. 2024. október elsejével visszaadja a működtetést a tulajdonos önkormányzatnak.

Elnézték néhány tízmillióval

A böszörményi képviselők által megszavazott másik 141 millió forintos támogatás több tételt takar. Az összegből 72 millió forint azért utalnak át a Hajdúböszörményi Vagyonkezelő Zrt. számára, mert a város 2024-es, februárban elfogadott költségvetésében nem stimmel a holdingcég által igényelt és az önkormányzat által megállapított támogatási összeg. Azaz a zrt. 72 millióval többet kért, mint amennyit végül megkapott – ezt hozták egyenesbe most.  

Ötvenmilliót a helyi strand- és gyógyfürdő fejlesztésével összefüggő többletmunkák (gyógymedencék csempézése, térkövezés, öntözőrendszer, hidegvizes kút fúrása stb.) miatt adnak a vagyonkezelőnek. 

Végül 18 millió forintot a – szintén önkormányzati tulajdonú – Hajdú7 Kft. számára szavaztak meg a Petőfi Sándor utcai többfunkciós szolgáltató épületben végzett munkák miatt. Ez a cég végeztette el ugyanis azokat a tevékenységeket, amelyekkel hosszútávú bérlői igényeket kíván kiszolgálni a város.

Ratalics László

Bérbe adja a Hajdú tanyát Hajdúböszörmény
Jelentősen csökkent a közfoglalkoztatásban dolgozók száma, magyarázza a lépést a polgármester.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Augusztusi heves-jeges: a DVTK és az Újpest érkezik vendégségbe
Augusztusi heves-jeges: a DVTK és az Újpest érkezik vendégségbe
Elkészült a debreceniek felkészülési programja
Hirdetés
Hirdetés
Lelőttek öt embert egy horvátországi idősotthonban
Lelőttek öt embert egy horvátországi idősotthonban
A fegyveres támadót egy kávézóban fogták el.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.