Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 45 milliárd forint sorsáról döntöttek Debrecenben

Cívishír | 2023. 11. 30. | 12:41:02
Elfogadták a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát.
Több mint 45 milliárd forint sorsáról döntöttek Debrecenben
A parkolásról és a közétkeztetésről is szó esett a közgyűlésben (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A közgyűlés november 30-i, csütörtöki ülésén elfogadta a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia (FVS) és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) programtervét. Papp László polgármester felidézte, hogy az előző európai uniós pénzügyi ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) mintegy 47 milliárd forintjából 90 projektet valósított meg a város.

Ebből a forrásból gazdaságfejlesztési beruházásokat, például a déli gazdasági övezet alapinfrastruktúrájának kiépítését oldották meg, de a közlekedés feltételeinek javítását és egyebek mellett intézményi fejlesztéseket is ebből a pénzből finanszíroztak.

A városvezető hangsúlyozta: a 2021-2027-es periódusban a 2014-2020-as időszakhoz hasonló mértékű forráskeret, mintegy 44 milliárd forint áll majd rendelkezésére a TOP Plusz keretében. 
Papp László ismertette az FVS stratégiai céljait, melyek a következők:  

  • A város külső és belső közlekedési feltételeinek javítása, 
  • Nemzetközileg versenyképes gazdaság erősítése, vállalkozási környezet fejlesztése, 
  • A modern gazdaság igényeihez alkalmazkodó szolgáltatási környezet kialakítása az oktatás, a felsőoktatás és a kutatás-fejlesztés területén,
  • Az épített örökséget megtartó hatékony városszerkezet kialakítása, 
  • Egészséges, zöld, értékőrző városi környezet és városüzemeltetés, 
  • Az oktatási-nevelési, egészségügyi, szociális és kulturális szolgáltatások színvonalának fejlesztése,
  • Megfizethető lakhatás biztosítása.

A stratégiában különös hangsúlyt kapnak a digitális- és zöld fejlesztések, így például ennek keretében a Civaqua-program részeként jóléti fejlesztéseket valósítanak meg a Vezér úti tározónál és a Tócóvölgyben is – fűzte hozzá Papp László. 

Elfogadták a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát (Fotó: Cívishír)

Madarasi István, az MSZP képviselője hozzászólásában elmondta: az elkészített anyagot színvonalas munkának tartja, és a maga részéről támogatja is annak elfogadását. Ugyanakkor szorgalmazta a bérlakások és bentlakásos szociális intézmények építését. 

Gondola Zsolt (Civil Fórum Debrecen) szintén dicsérte a stratégiát, viszont jelezte, hogy a szavazáskor tartózkodni fognak, mert az elkészült anyag nem friss, hanem 2019-es adatokat tartalmaz, miközben az utóbbi 1-2 évben jelentős változások történtek a város gazdaságában. Példaként említette a kínai CATL akkumulátorgyárát, amely alapvetően változtatja meg Debrecen életét. 

Az akkumulátorgyárat a Demokratikus Koalíció képviselője, Faragó Lajos is szóba hozta. Szerinte az igazán nagy kérdés az, hogy amikor majd 9 ezer ember dolgozik a CATL üzemében, akkor nekik, valamint családtagjaiknak, számítása szerint mintegy 27 ezer embernek, hogyan tud Debrecen élhető környezetet, lakhatást biztosítani. Papp László polgármester a képviselőnek adott válaszában a DK politikáját demagógnak nevezte, az ellenzéki párt képviselői kizárólag ezért nem támogatják a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát, miközben annak tervezett beruházásai a debreceniek érdekeit szolgálják. A stratégiát végül 28 igennel, 4 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.

Drágul a közétkeztetés

A képviselők döntöttek arról is, hogy a vásárolt gyermekélelmezés és a főzőkonyhával rendelkező Boldogfalva Óvoda esetében – figyelembe véve az élelmiszer ágazati infláció alakulását – a térítési díjat 11 százalékkal emelik meg. A Család- és Gyermekjóléti Központ saját főzőkonyháján ellátottak étkeztetése esetében a térítési díjakat 16 százalékkal emelte meg a közgyűlés, míg a főzőkonyhákkal rendelkező DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye esetében a normál és a speciális étkezésnél 10 százalékos, a diétás étkezésnél pedig 15 százalékos térítési díjemelés lesz.

A temetkezési költségekről is szó volt (Fotó: Cívishír)

Többe kerülnek a parkolóbérletek

A tavalyi és az idei infláció miatt egyes parkolóbérletek árának emeléséről is döntöttek a városatyák. Papp László polgármester bevezetőjében hangsúlyozta: a díjfizetési kötelezettség alá tartozó kiemelt, valamint I-es és II-es díjfizetési övezetben a parkolójegyek óradíja, valamint a mélygarázs használatának óradíja nem változik, és szintén nem tervezik a lakossági kedvezményes bérlet árának emelését sem. A parkolóbérletek és a mélygarázsokba érvényes bérletekért viszont januártól mintegy 10 százalékkal többet kell fizetni: viszont az előterjesztés szerint 10 százalékkal drágulhatnak. Így a kiemelt, az I-es és a II-es övezetbe érvényes havi bérlet 19 ezer 16 forintba, a negyedéves bérlet 47 874 forintba, a féléves 76 968 forintba, az éves bérlet pedig 133 ezer 110 forintba kerül majd.

A Széchenyi utca 14-16. szám alatt található, parkolóként működő telekrészt 2024. január 1-től a kiemelt díjfizetési övezetbe sorolják.

Itt bevezetik a Széchenyi bérletet, amelyből havonta legfeljebb 200 darabot értékesítenek. Ez havonta 18 ezer forintba kerül majd, akárcsak a már létező Hunyadi bérlet. 

A temetkezés költségei is emelkednek

Emelkednek a temetkezés költségei is: az üzemeltető A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. javaslata alapján az elérhető szolgáltatások esetében 16 százalékos lesz a drágulás. 
Az urnás temetések megnövekedett számára tekintettel frekventált helyen, a Kolumbárium környezetében magas minőségű urnafalat alakítottak ki 301 darab két férőhelyes urnafülkével. Ezen urnafülkék 2023-tól 10 évre válthatók meg, azonban fokozott igény mutatkozik az urnafülkék ennél hosszabb időre történő előre megváltatására. Erre is lehetőség lesz a rendelet értelmében, amelyet 23 igennel 6 nem és 3 tartózkodás mellett fogadtak el a képviselők.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés