Tévhit, hogy a margarin egészségtelen?

2015. február 18-án, csütörtökön lejár a türelmi ideje az emberi erőforrások minisztere 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendeletének, amelyben a kormányzat a Magyarországon forgalmazott élelmiszerek transz-zsírsavtartalmát szabályozza. Ezek alapján február 18-a után nem lehet a boltok polcain olyan élelmiszer, amely nem felel meg a fenti rendeletben előírt határértéknek, és túl sok transz-zsírsavat tartalmaz.
A rendelet szövege alapján „tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.”
A transz-zsírsavak károsan befolyásolják koleszterinszintet: ugyanis nemcsak emelik az LDL-, azaz „rossz” koleszterinszintet, de csökkentik a koleszterinszint normalizálásában jelentős szerepet játszó HDL, azaz „jó” koleszterin szintjét is. A magas koleszterinszint pedig a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora, így nagyon fontos odafigyelni az ideális koleszterinszint fenntartására.
A legnépszerűbb márkák magyar forgalmazója, az Unilever szerint a média munkatársainak, valamint fogyasztóknak egy része úgy véli, hogy a margarinokat hidrogénezett növényi olajból készítik, így ezekben a termékekben fordul elő nagyobb mennyiségben transz-zsírsav. A cég közleményben hangsúlyozza, hogy ezzel szemben a modern gyártási technológiáknak köszönhetően a jó minőségű, étkezési margarinokat már évtizedek óta természetes alapanyagokból, szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírokból, növényi olajokból és vízből állítják elő.
Az Unilever éppen ezért üdvözli az EMMI rendeletet, a cég által forgalmazott margarinok (Rama, Delma, Flora és Liga) transzzsírsav-tartalma megfelel rendeletben előírtaknak, azokkal szemben más margarinok eltűnnek a boltok polcairól.








