Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tépén is bélbe került a hús, a máj

| 2023. 02. 11 | 17:50:00
A hagyományok megélése, átörökítése és az önfenntartó képességünk erősítése is cél manapság.
Tépén is bélbe került a hús, a máj
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Disznótoros finomságok készítése, majd azok közös elfogyasztása közben erősödött tovább a települések, valamint a civil és baráti közösségeik közötti kapcsolat. Mi más, mint ez lehet a legfontosabb célja egy hagyományos hurka- és kolbásztöltő fesztiválnak, amely Tépén immár a tizedik volt február 11-én.

Barátkozzunk, beszélgessünk

Nem volt virradatkori fogópálinka kínálgatás, malacvisítás, perzselés és hentelés, volt viszont reggeli érkezés, mosolygós és ölelkőzős köszöntés, és helyfoglalás az esemény helyszínén, a művelődési ház nagytermében, ahol már a kéttagú helyi zenekar szolid hangerőn adta a ritmust a kipakoláshoz. A vendéglátó Tépe mellett Derecske és Konyár önkormányzatának csapatai, valamint a három település nagy múltú civil közösségei – mint az esemény állandó résztvevői – mellett baráti csapatok is hozzáláttak a kolbász- és hurkatöltés előkészítéséhez. – Nem kellett nekünk ide semmi előkészület, hiszen a gyakorlatunk megvan a kolbász- és hurkatöltésben; a múlt héten négyszáz főre csináltuk Derecskén ugyanezt – válaszolja kérdésünkre Szilágyi Lajos, a derecskei vadásztársaság elnöke. A szervezet mindegyik alkalommal eljött a tépei disznótoros étel készítésre. – Nem vagyunk vendégek, mert a vadásztársaságnak Tépén is vannak területei. Eljöttünk, hogy találkozzunk az ismerőseinkkel, barátainkkal; mindannyiónknak erről szól ez a nap – fűzte hozzá a kolbászhús kavarása közben Szilágyi Lajos.

A szentpéterszegiek is ott voltak az eddigi kilenc tépei hurka- és kolbásztöltő fesztivál mindegyikén. – Miért hagytuk volna ki a tizediket? – kérdezi nevetve Gazsó Sándor. – Nálunk már a tizenhetedik disznótoros nap lesz március elején, oda-visszajárunk egymáshoz. Ez egy nagyon jó összetételű rendezvény! Mehettünk volna ma négy disznótoros fesztiválra, de ezt választottuk. Előkészület? Minek? Előző nap összekészítettük a fűszereket, kolbászhúst, hurkának valót itt adnak, tettünk oda pálinkát és bort, és persze a disznótoros tálunk díszítéséhez paprikát, paradicsomot. Itt vagyunk, és kitűnően érezzük magunkat.

Az esemény rövid, csupán néhány perces hivatalos megnyitójára elhallgatott a zene, megszűnt a teremben a zsongás.

Balogh András, a vendéglátó falu polgármestere köszöntötte a vendégeket, és örömét fejezte ki, hogy fiatal arcok is vannak a fesztiválozók között. Vitányi István országgyűlési képviselő megnyitójában a hagyományőrzés, azon belül a disznótoros tradíciók megélésének szükségességéről beszélt, megdicsérve a tépeiek szervező munkáját, hogy sok csapat jött el az eseményre. A fesztiválon ott volt Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke is, aki a jelenlévő polgármesterekkel hosszasan beszélgetett a településfejlesztési kérdésekről is.

Térjünk azonban vissza a disznótoros forgatagba, mégpedig a népviseletbe öltözött csupa-csupa fiatal közé. Ők a derecskei Szivárvány Néptánc Együttes tagjai, és ezúttal a hagyományőrzésnek, a hagyomány örökítésnek egy a tevékenységüktől teljesen eltérő módját végzik. Vezetőjük, Békési András elmondta, az együttes hitvallásában is benne van a tradicionális népi kultúra megőrzése, megélése. Disznótorban való részvételre egyre kevesebb lehetősége van az embereknek, a fiatalok közül többen pedig még nem is voltak ilyen eseményen. Ezt a fajta népi kultúrát apró cseppekben kaphatják meg a gyerekek. Ugyanakkor – hangsúlyozta – törekedni kell az önfenntartás képességének kialakítására, amelynek része a disznótor is.

– CH –

Kapcsolódó hírek
Halálos lakástűz Sápon
Halálos lakástűz Sápon
Egy megolvadt elektromos radiátort találtak a helyszínen.
Balesettel indult a hét Tiszacsegén
Balesettel indult a hét Tiszacsegén
A Csurgó utcába riasztották a tűzoltókat.
Szén-monoxid Hajdúszoboszlón: négytagú család került kórházba
Szén-monoxid Hajdúszoboszlón: négytagú család került kórházba
A Mathiász János utcából érkezett a riasztás.
Kigyulladt egy kazánház Ebesen
Kigyulladt egy kazánház Ebesen
A Tóth Árpád utcában csaptak fel a lángok.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés