Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Színvonalas oktatásról és vállalkozásélénkítésről beszél Zsáka új polgármestere

Cívishír | 2024. 09. 30. | 13:00:21
Gitye János óvatosan fog hozzá a munkához – fontos számára, hogy a lakosság lehetőleg semmit se érezzen a váltásból.
Színvonalas oktatásról és vállalkozásélénkítésről beszél Zsáka új polgármestere
Gitye János, Zsáka október elsején hivatalba lépő polgármestere (Fotó: Gitye János-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Kereskedelemből, a versenyszférából érkezem lakóhelyem polgármesteri székébe úgy, hogy az utóbbi két önkormányzati ciklusban képviselő voltam, azon belül tanácsnok, továbbá több pozíciót is betöltöttem a községben. Változó világunkban az elmúlt években olyan munkaköröket töltöttem be és olyan ismeretségekre tettem szert, amely – a funkcióban lévők kiöregedése és szemlélete miatt – inkább szolgálja a falu érdekeit, mint a jelenlegi vezetés jövőre vonatkozó elképzelései.

Ahány ember, annyi látásmód: a június 9-i helyhatósági választásokon a község szavazópolgárainak többsége úgy gondolta, az én látásmódom célravezetőbb, mint a regnáló polgármesteré – mutatkozott be, és fogalmazta meg Gitye János, Zsáka megválasztott polgármestere a választáson való indulásának okát a Cívishír olvasóinak. Azt is elmondta, hogy szoros végeredményre számított, az azonban nem lett szoros. Hozzáfűzte: ha a választást megelőzően irányába tisztességesebb, etikusabb lett volna a kampány, az eredmény még egyértelműbb lett volna.

De nézzük, milyen végeredményt hozott a választás Zsákán: a kétezer fő alatti bihari település polgármester-választásán két független jelölt indult. A szeptember 30-án – harmadik faluvezetői ciklusa után – leköszönő Kovács Kálmán 42,67 százalékot, míg kihívója, Gitye János 57,33 százalékot ért el. A hat képviselői helyre 14 független jelölt pályázott, köztük a megválasztott polgármester is. Mivel a választási törvény értelmében a listás képviselőválasztáson mandátumot szerzett személy nem lehet egyszere faluvezető és képviselő, a listán hetedikként szereplő személy is tagja lesz a falut október 1-től vezető grémiumnak.

A majdani főállású polgármester, Gitye János a napokon belül megalakuló képviselő-testületről elmondta, annak minden tagját ismeri; a négy régi mellett két új képviselő van. Mint fogalmazott, ezzel a testülettel lehet együtt dolgozni, mindenkinek van szakmája, élete, privát szférájukban jól dolgoznak, jó munkát végeznek. Ebből arra következtet, hogy jó képviselő-testületet választott a község.

– Legelső feladatunk az önkormányzat működésének megszervezése, az ahhoz szükséges feladatok ellátása, mégpedig úgy, hogy a lakosság minél kevesebbet érzékeljen a változásból, zökkenőmentesen történjen meg a váltás. Szeretném megosztani, milyen fejlesztés, beruházás várható az ötéves önkormányzati ciklusunkban, ez azonban a pályázatok sikerétől függ. Ezeket, ígérhetem, a lehető legjobban megpróbáljuk kihasználni. Mert 

ha a vidékfejlesztésben olyan másfél évtizedünk következne, mint amilyen a mögöttünk lévő volt, annak nagyon örülnék, hiszen továbbra is sok lehetőségünk lenne, bármilyen cél felé is indulnánk. 

Sajnos ez a támogatás valószínűleg visszaesik majd a jelenlegi világhelyzet miatt, a háború, a szankciók, az Európai Unióval kapcsolatos ügyeink okán. Ezekből a nehézségekből, remélem, a lehető legpozitívabb módon jövünk ki. Ehhez mi a legjobb tudásunkat adjuk – megragadjuk a kínálkozó fejlesztési lehetőségeket. Hogy mondjak konkrétumokat is: a bölcsődénkre, óvodánkra, általános iskolánkra fokozott figyelmet fordítunk, azért, hogy a gyermekek életük első 14 évében a lehető legmagasabb szintű oktatást és nevelést kaphassák, és nemcsak zsákai, hanem a környező települések oktatási és nevelési intézményeit is figyelembe véve. Ez csábító lehet a környéken élő embereknek, és ebből Zsáka profitálhat. Hosszútávon munkahelyeket kell idehozni, ösztönözni a helyi vállalkozásokat, olyan körülményeket kialakítani, hogy a befektetők a mi falunkat válasszák. Ha a vállalkozónak jól megy, az jó a településnek is. Akik pedig távolabbi munkahelyekre járnak, nekik segíteni kell a könnyebb el- és hazajutásban – vázolta programját Gitye János.

És ha Zsáka jövőjéről írunk, abból nem hagyható ki a nemrégiben a Berettyóújfalu, Bakonszeg és Zsáka egy-egy nevezetes épületének felújítására létrejött konzorcium révén eredeti patinájába visszaállított Rhédey-kastély. A hamarosan hivatalába lépő településvezetőtől megtudtuk, a kastély Zsáka szimbóluma, és azt jelenleg egy bakonszegi vállalkozó bérli, abban rendezvények, bemutatók vannak. Gitye János reméli, a partnerség a jövőben is fennáll, és még gyümölcsözőbb lesz. A kastélyt semmilyen formában nem szeretnék bezárt állapotában tartani, annak mindenképpen Zsáka lakosságát, a település érdekeit kell szolgálni úgy, hogy megmaradhasson a falu szimbólumának. És ha lehet, akkor az ott lévő szolgáltatásokat bővíteni kell. Ezzel kapcsolatban vannak biztató pályázati lehetőségek.

– CH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Megjött az első fagy: van, ahol kis híján mínusz két fokra ébredtek
Megjött az első fagy: van, ahol kis híján mínusz két fokra ébredtek
Négy mérőállomáson is fagypont alatti hőmérsékletet mértek.
Hirdetés
Hirdetés
Csehországban fogták el, Debrecenben vették őrizetbe
Csehországban fogták el, Debrecenben vették őrizetbe
A 27 éves csalót le is tartóztatták.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb intézkedések lépnek életbe a gyermekes családok támogatására
A katások és az átalányadót választó vállalkozók is könnyebben juthatnak hitelhez.
Új bölcsődét építenek Hajdúszováton
Sok a gyerek, szükséges a fejlesztés.
Előbb felfüggesztették, most eredménytelenség miatt csúszik egy debreceni beruházás
Öt évvel ezelőtt jelentették be a Rakovszky utcai közlekedési projektet.
Tasó Béla végül elhárította, hogy megszavazhassanak a számára 2,8 millió forintot
Vagyonkezelési jogokról is döntöttek az utolsó nyíradonyi testületi ülésen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Biharkeresztesi dilemma: hová telepítsék a náluk kopogtató cégeket?
Biharkeresztesi dilemma: hová telepítsék a náluk kopogtató cégeket?
Dani Béla Péter újraválasztott polgármester városa következő időszakának terveiről beszélt.
Történelmet és jövőt ír a DKV
Történelmet és jövőt ír a DKV
140 éves jubileumát ünnepli Debrecen közlekedési vállalata.
Fel kell újítani a Csapó utcai épület tetejét
Fel kell újítani a Csapó utcai épület tetejét
Pályázatot írt ki a Debreceni Társasházkezelő Kft.
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Az árverésen két védett festmény is indul.
Hirdetés