Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerencsejáték-felelősség: Az oldalak biztonságos használata és a függőség kezelése

civishir.hu | 2024. 01. 29. | 12:47:17
Tudj meg minden arról, hogy mit is jelent a felelős szerencsejáték!
Szerencsejáték-felelősség: Az oldalak biztonságos használata és a függőség kezelése
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olvasd el, hogy játékosként mit tehetsz a szerencsejáték függőség megelőzése érdekében.

Játszani jó. Különösen akkor igaz ez, ha nemcsak kellemes időtöltésre számíthatunk, de még akár nyereményt is hazavihetünk a nap végén. Ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az online szerencsejátékok, és az azok által kínált szórakozás egyre inkább népszerűbbé válik. Fontos azonban az, hogy ezen játékok közben soha ne feledkezz el magadról, és figyelj a felelős játékra. Ha egy picit is érdekel ez a világ, akkor ezt a tanácsot valószínűleg már milliószor hallottad. De vajon mit is jelent ez egészen pontosan? A felelős játék lényegében nem más, mint hogy úgy játszol, hogy bizonyos szempontokat figyelembe veszel. Bár sokan nem említik, de ennek első lépése az, hogy megfelelően választasz kaszinót. Ehhez szükségesek azok az értékelések, amelyekhez az online kaszinók listája vezet el, és ahol egyedi ajánlatok és részletes ismertetők várnak. Ha pedig ezek alapján kiválasztottad a számodra megfelelő kaszinót, akkor játék közben is érdemes néhány dologra figyelni, hogy elkerülhesd a függőség csapdáját. És hogy melyek ezek? Nézzük is meg a legfontosabbakat.

Ne feledkezz el arról, hogy ez fizetett szórakozás

A szerencsejáték a szórakozás izgalmas formája, de fontos, hogy ugyanúgy gondoljon rá, mintha mozijegyet vagy éppen színházjegyet vásárolnál. Izgalmas élményeket kínál, és ha történetesen nyersz valami pluszt, az nagyszerű. De a lényeg az, hogy élvezd a játékkal töltött időt és az élményt, hiszen fizetsz érte a nehezen megkeresett pénzeddel.

Állíts be pénzbeli és időbeli limiteket

A pillanat hevében nehéz lehet számon tartani a pénzt. Ezért fontos, hogy állíts fel egy szerencsejátékos költségvetést, olyat, amely még mindig elegendő pénzt biztosít a normál kiadásokra, és tartsd magát hozzá. Ha elfogy az összes pénzed, akkor pedig aznapra fejezd be a játékot. Ugyanez a helyzet az időbeli korlátokkal is. Akár nyersz, akár veszítesz, az idő mintha más tempóban telne, amikor szerencsejátékozol. Győződj meg tehát róla, hogy a szerencsejátékra időkorlátot szabsz meg, így nem fogsz belefeledkezni a játékba.

Ne hajszold a veszteségeket

Vannak napok, amikor fent vagy, és vannak napok, amikor lent. Mindaddig, amíg a szerencsejáték-büdzséden belül maradsz, ez teljesen rendben van. Fontos, hogy ha veszítesz, akkor ne játsz egyre nagyobb tétekkel annak érdekében, hogy majd visszanyered az összeget. Ez ugyanis ritkán sikerül, sőt, inkább több pénzt veszítesz, kedvezőtlen esetben pedig problémákhoz vezet a játékban.

Soha ne dőlj be a szerencsejátékos tévhiteknek

A szerencsejátékokkal kapcsolatban nagyon sok tévhit terjeng. Könnyű ezeknek hinni annak a reményében, hogy hozzásegítenek majd a nyereményhez. Van azonban egy rossz hírünk. A legtöbb esetben ezek a tippek semmit nem érnek. Olyan ugyanis nem létezik a szerencsén alapuló játékokban, hogy biztos tipp. Olyan meg pláne nem, hogy egy trükk segíthet abban, hogy biztos nyereményhez juthass. Persze egyes játékokban a megfelelő stratégiákkal növelhetőek az esélyek, de itt is jelen van a szerencsefaktor, ami aztán mindent boríthat.

Ismerd meg a játékok szabályait és esélyeit

Bár biztos tipp nincs a nyerésre, egy dolog egészen biztosan közelebb vihet hozzá. Ez pedig nem más, mint a szabályok ismerete. Különösen az olyan játékokban fontos ez az olyan játékoknál, ahol kell a stratégia is, mint a blackjack vagy a póker, hiszen így jobbak lehetnek az esélyeid. A nyerőgépek vagy a kenó talán nem olyan megbízhatóak, de az emberek még mindig nagyot nyerhetnek és rengeteget szórakozhatnak. És hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? Azt, hogy mindig megfelelő ismeretekkel vágj bele a játékba, így tudni fogod mire számíthatsz. Nézd meg, hogy milyen nyerési esélyeket kínál az adott játék. Az is fontos, hogy ismerd meg a szabályokat, hiszen ezek nélkül egészen biztosan nem jutsz majd messzire.

Ne játssz olyan pénzzel, amivel jelenleg nem rendelkezel

A szerencsejátékok során pénzre lesz szükséged még akkor is, ha alacsony tétekkel játszol, és nem is a nyerés az elsődleges célod. Fontos azonban az, hogy ne játssz olyan összeggel, ami nem a tiéd. Ne kérj tehát kölcsön a játékra, és ne használj hitelkártyát sem. Lényegében azt kell szem előtt tartani, hogy ez egy olyan hobbi, amit akkor élvezhetsz, ha azt valóban megengedheted magadnak.

Mit tehetsz, ha a problémás játék jeleit észleled?

A fenti tanácsokat érdemes folyamatosan alkalmazni, mégis előfordulhat, hogy valaki észleli magán a problémás játék jeleit. Hogy mit is lehet ilyenkor tenni? A függőség leküzdésének első lépése, hogy elismerd, hogy problémád van, ami nem könnyű dolog. Érzelmileg zavarodottnak fogod érezni magad, hiszen a személyiségednek a racionális része azt fogja mondani, hogy hagyd abba, hiszen így tönkreteheted az életed, míg a másik oldalad vágyik a szerencsejáték okozta élvezetekre.

Ha ezt tapasztalod, akkor itt az ideje, hogy segítséget kérj, és ezt többféleképpen is megteheted. Az egyik ilyen, hogy kérhetsz segítséget a hozzád közel állóktól, vagy éppen idegenektől. Fontos, hogy bízz meg valakiben, akivel szívesen beszélgetsz, és aki képes lesz érzelmi támogatást nyújtani számodra, és aki támogathat a felépülés útján. Sokan például hasznosnak találják, ha másokkal beszélgetnek egy online szerencsejáték függőségi fórumon, vagy elolvassák egymás történeteit, hogy segítsen motiváltnak maradni. Hatalmas megnyugvást jelent, ha tudod, hogy nem vagy egyedül.

Fontos lépés lehet az is, hogy korlátozd magad a szerencsejátékokhoz való hozzáférésben. Ebben pedig az online kaszinók is támogatnak. Sőt, sok esetben már a megelőzésben is, hiszen több oldal kínál a játék során, időbeli, pénzbeli, vagy éppen a tét nagyságára vonatkozó limiteket. Ha pedig már olyan tüneteid vannak, amelyek problémás játékra utalnak, akkor kérheted saját magad kizárását az oldalról akár egy meghatározott időszakra, vagy akár végérvényesen is. Emellett az is jól jöhet, ha segítséget kérsz a pénzügyeid kezelésében. Ha ugyanis egy külső személy kontrollálja a pénzügyeidet, akkor egészen biztosan nem fogsz kísértésbe esni, hiszen nem tudod szerencsejátékra költeni a pénzed.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Ferencváros visszavágott a debrecenieknek
A Ferencváros visszavágott a debrecenieknek
A DEAC egyszerűen rossz napot fogott ki.
Hirdetés
Hirdetés
Putyin nem enged, ám kész a kompromisszumra
Putyin nem enged, ám kész a kompromisszumra
Feltéve, ha a végkimenetel Oroszország javát szolgálja.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
KSH: emelkedett a munkanélküliek száma
A legalább egy éve munkát keresők a munkanélküliek 34 százalékát teszik ki.
Agrometeorológia: keleten még nagyon kellene az eső
Az ország nagy részén kellően nedves a talaj.
Átment a közgyűlésen az Acsádi úti és a Faraktár utcai lakásprojekt
Közöljük a nem képviselő bizottsági tagok listáját.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hazánk legújabb gyógyfürdője az őszi szünetben is várja a vendégeket
Hazánk legújabb gyógyfürdője az őszi szünetben is várja a vendégeket
Hat kültéri és négy beltéri medencével várják a bihari térségbe érkezőket.
Debrecenben nyitotta meg századik üzletét a JYSK Magyarország
Debrecenben nyitotta meg századik üzletét a JYSK Magyarország
Hatalmas akciókkal készültek a jeles eseményre.
Parkolási rend a nemzeti ünnepen
Parkolási rend a nemzeti ünnepen
Módosul a rend Debrecenben.
Hirdetés