Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Schumacher fellebbez a büntetés ellen

| 2010. 05. 17. | 11:49:10
Fellebbezést nyújtott be a Mercedes istálló a monacói versenybíróság azon döntése ellen, amely szabálytalannak minősítette Michael Schumacher előzését Fernando Alonso ellen.
Schumacher fellebbez a büntetés ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megtámadja a Mercedes GP istálló azt az elmarasztaló döntést, amelyet a Monacói Nagydíj versenybírái - közöttük az 1996-os világbajnok Damon Hill - hoztak Michael Schumacher utolsó kanyaros előzésének ügyében.

Schumacher az utolsó körben, az utolsó biztonsági autós fázist követő újraindításnál az utolsó kanyarban egy jó kigyorsítással fosztotta meg a Ferrari versenyzőjét, Fernando Alonsót a 6. pozíciótól. A bírák utólag szabálytalannak minősítették a manővert és boxon áthajtós büntetéssel sújtották a németet, ami a szabályok szerint - mivel a futam után szabták ki - 20 másodperces időbüntetésre változik: így a hétszeres világbajnok a 12. helyre csúszott vissza.

Az ügy körülményei meglehetősen szövevényesek: a biztonsági autó Schumi előzése előtt távozott a pályáról és Charlie Whiting versenyigazgató megadta a "biztonsági autó ebben a körben bejön" jelzést, amivel a párhuzamosan a zászló- és fényjelzések zöldre váltottak, szabad utat engedve az előzési manővereknek is. Ezzel szemben a stewardok többórás tanácskozás után a Sportszabályzat 40.13-as passzusára hivatkozva meszelték el a veterán: ez kimondja, hogy amennyiben a futam biztonsági autó mögött fejeződik be, akkor (a safety car) az utolsó kör végén hajt be a boxutcába és a mezőnynek előzések nélkül kell befejeznie a futamot.

Ross Brawn, a Mercedes csapatfőnöke így érvelt: "Hiszünk benne, hogy a pályán zöld jelzés volt érvényben és a futam nem biztonsági autó mögött fejeződött be, amikor 40.13-as cikkely releváns lenne. A biztonsági autós fázis okát megszüntették és az FIA már a 78. kör elején megadta a "biztonsági autó ebben a körben bejön" jelzést, amivel a versenyirányítás tisztának minősítette a pályát. Ezt tovább erősítette az is, hogy a pályabírók zöld zászlókat lengettek és a fények is töldre váltottak az első biztonsági autós vonal után. Korábban, például tavaly Melbourne-ben megtartották a sárga zászlós jelzést, amikor biztonsági autó mögött fejeződött be a futam. Az utolsó körben azt mondtuk versenyzőinknek, hogy versenyezhetnek, Michael így előzte meg Fernandót."

Azzal vélhetően Brawn is tisztában van, hogy a fellebbezés pozitív elbírálásának minimális a valószínűsége, mégpedig a büntetés típusa miatt. Boxon áthajtós büntetés ellen ugyanis akkor sem lehet fellebbezni, ha azt utólag foganatosítják: példa erre Lewis Hamilton 2008-as belgiumi esete, amikor a McLaren próbálkozott ugyan fellebbezéssel egy szabálytalannak minősített előzésért kapott 25 másodperces időbüntetés ellen, de az FIA formai okokra hivatkozva elutasította azt. Igaz, Brawn pontosította, hogy nem a büntetés, hanem a „stewardok döntése" ellen fellebbeznek.

Forrás: automenedzser.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Két autó karambolozott a 4-esen, Debrecennél
Két autó karambolozott a 4-esen, Debrecennél
Az M35-ös autópálya felhajtójánál történt a baleset.
Hirdetés
Hirdetés
A DVSC azzal a csapattal mérkőzik, amelyik tavaly kiütötte Debrecenben
A DVSC azzal a csapattal mérkőzik, amelyik tavaly kiütötte Debrecenben
A második ausztriai edzőmérkőzését vívja a Loki.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Biztosítás: néhány társaság uralhatja a rollerpiacot
Magyarországon körülbelül 30-40 ezer elektromos rollert érinthet a biztosítási kötelezettség.
Babaváró: fontos levelet kapnak az ügyfelek
2026. július 1-jéig meghosszabbították a 2019 és 2021 között felvett támogatásoknál a gyermekvállalási határidőt.
Hirdetés
Hirdetés