Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tömeggyártás árnyékában: kisebb az igény, kevesebb a cipész Debrecenben

Cívishír | 2024. 10. 21. | 12:02:13
A mennyiség soha nem fog többet érni a minőségnél – jelentette ki Szőllősiné Ildikó.
A tömeggyártás árnyékában: kisebb az igény, kevesebb a cipész Debrecenben
Szőllősiné Ildikó (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Spiccvas, sámfa, rádli, ampasz és dikics. Ezek mind egy ma már kihalófélben lévő szakma szerszámai, amik egykoron több ezer debreceni kezében voltak nap mint nap. Napjainkban alig néhány cipész dolgozik a városban, többségük csak betanított munkás. De tényleg leáldozott a szakmának? Ennek járt utána a Cívishír.

– Gyerekkoromban megrészegített a bőr és a ragasztó illata. A szüleim is a bőrgyárban dolgoztak, én is ezzel szerettem volna foglalkozni. Cipőfelsőrész-készítőként végeztem, és most már 45 éve foglalkozom lábbelikkel. Minden cipő más és más, minden munka kihívás – kezdte beszélgetésünket a 61 éves Szőllősiné Ildikó, aki a Dózsa György úti garázssoron 22 éve foglalkozik cipő- és táskajavítással. Felidézte, hogy 1979-ben, amikor a Hétvezér utcai cipőgyárban elhelyezkedett, akkor még naponta több százan álltak be a gépek mellé, hogy bőrcipőket készítsenek, ám az ezredforduló környékén a piac megváltozott.

Kezdődik a flekkelés (Fotó: Cívishír)

– A cipőgyár után neves magánvállalkozásoknál helyezkedtem el, ahol még értékelték a minőséget. Számos gulyás-, íjász- és tánccsizma került ki a kezeim közül, de észrevettük, folyamatosan szűkül a piac. Egy valódi bőrcipő elkészítése nagyjából 20 munkaórát jelent. Volt, aki szabta, más a felsőrészt állította össze, a talpat készítette el. Ezzel szemben most futószalagról jönnek le a műanyag fröccsöntött termékek, számolatlanul. A 90-es évek második felében már elkezdődött egy "trend" – megjelentek az első kínai cégek. Ugyan még a cipők felsőrészei bőrök voltak, ez gyorsan megváltozott. A lábbelik túlnyomó többsége műbőr vagy műanyag lett, és ez ma is így van – csapott a közepébe. Ezek a cipők sokkal olcsóbbak voltak a bőr lábbeliknél, és a kereslet egy szempillantás alatt megváltoztatta a világot. Bezárt a bőrgyár is, több száz – három műszakban tevékenykedő – munkás került utcára, akik egykoron a franciák és az olaszok topánkáit is készítették.

– Az én kinőtt cipőmet még a húgomnak fel kellett vennie gyerekkoromban. És őt is kiszolgálta! Hol vannak ma már ezek a termékek!? Ami most van, az egy mű világ – a cipők terén is. És mint tudjuk, a mű megöli az eredetit. Visszaemlékszem, az Energomat mosógépemet 24 év után azért dobtam ki, mert megsárgult, nem illett a fürdőszobába. Semmi baja nem volt, csak elöregedett a műanyag, de majdnem két és fél évtizeden keresztül tette a dolgát. Ma is a 150 forintért vett ruszki vasalómmal vasalok, 42 éves darab, de egyik mai szerkezet sem múlja felül. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy régebben nem sajnálták ki az anyagot a termékekből. Ugyanez igaz a cipőkre is. Hoznak be 15-20 éves bőrcipőket javításra, és felújítás után még bírnak majdnem ugyanennyit, ha kicsit odafigyelnek rá. A műanyagok jó, ha egy szezont bírnak – sorolta. Ekkor beszélgetésünket megszakította egy férfi, aki egy megragasztott cipőjéért érkezett, és rögtön két másikat hozott. Ildikó nézte a bakancsokat, és bosszankodva mutatta: ezeknek a cipőknek a talpából is kisajnálták azt az anyagot, ami a kopásállóságért lenne felelős. Mint mondta, nem a varrás bomlik meg legtöbbször, nem a ragasztó fárad el, hanem egyszerűen kilyukad a cipő talpa. Ez az elmúlt években nagyon gyakori probléma.

Sokan érkeznek az elszakadt táskáikkal (Fotó: Cívishír)

A trendek átvették az uralmat

– Ma, ha leesik egy gomb, akkor a fiatalok nem felvarrják, hanem vesznek egy új inget. Ez nem fog jó útra vezetni – csóválta a fejét. Hozzátette, lehet, az ő korosztálya nem ért úgy a modern technikához, mint a fiatalok, de tudnak józan paraszti ésszel gondolkodni és sokat tapasztaltak már. Régen egy jó minőségű bőrcipő ára egyhavi fizetés hatodába került, hordák 5-10 évig úgy, hogy csak az az egy lábbelijük volt. Ma egy átlagos márkás cipő ugyanennyibe kerül, ugyan nem hordják minden nap, de így sem használható 5 évig. – Azt sugallja a média, hogy minél több terméked van, minél drágább, márkásabb, annál többet érsz. Ám ez nem igaz. A mennyiség soha nem fog többet érni a minőségnél! Volt, hogy behoztak egy táskát, amiért egy forintot nem adtam volna. Mikor mondta a hölgy, hogy 500 ezer forint volt, majdnem megnyílt alattam a föld. Tiszta műbőr! Egy év múlva elkezd kopni az anyag, dobhatja el! – csapta össze a tenyereit. Tapasztalja, hogy – a márkamánia mellett – a kínai piacról beáramló olcsó áruk is tönkre teszik a hazai kézművesipart. 

– Nem veszik észre az emberek, hogy a bóvlival dobáljuk ki a pénzt az ablakon. Műanyag termékeket utaztatunk több ezer kilométert, károsítva ezzel a környezetet, az előállításról nem is beszélve! Megveszünk egy cipőt, mert akciósan ötezer forint, de látjuk, három használat után már nincs sarka. És utána sírunk, hogy nincs pénzünk. 

Be kellene látni, hogy ez így nem mehet tovább! Lehet, hogy egy kézműves termék a kínai ötszörösébe kerül, de minőségi, évekig használható, és hússzor több munkaóra, szakértelem, tudás van benne, és ha vigyázunk rá, 20-30 év múlva is érték lehet. Gondoljunk csak egy nagymamáinktól megörökölt bőr táskára vagy övre! De ismétlem: a világ azt sugallja, "vedd meg a legújabbat", "szered be a legtrendibb darabot", de minél hamarabb. Ennek kellene ellenállni! – tette hozzá. Ekkor újabb férfi lépett az üzletbe, aki két lábbelivel érkezett. Az egyik egy alig használt műbőr cipő volt, aminek elkopott a felső része. Esztétikusan nem javítható. A másik viszont egy legalább 20 éves bőrcipő volt, ami most került először cipész kezébe. Ildikó büszkén mutatta a darabot, kopogtatta az alját. Elismerte, tökéletes munkát végeztek a gyártók, foltozásra sincs szükség, csak egy új ragasztásra. A talpa ugyan megkopott az évek alatt, de értékéből ez mit sem von le. Sok-sok évig a mindennapok darabja lehet a lábbeli.

A márkás cipők sem bírják már addig, mint régen (Fotó: Cívishír)

– Pontosan erről beszéltem, most a saját szemeddel is láttad. Sokszor előfordul, hogy valaki rendel egy cipőt, és két nap múlva már itt van nálam, hogy flekkeljem meg. A valódi bőrcipők olykor egy évtizedig sem látnak cipészt, mégis tökéletesek – csillant fel a szeme. A szakértelemnek, a tökéletes javításnak azonban ára van. Ildikó úgy látja, sokan vesznek 50-100 ezer forintért cipőt, de a javításra már nem költik el a vételár 20 százalékát, helyette újat vesznek. Holott a cipők élettartamát néhány javítással akár meg is lehetne ötszörözni! – Az a flekk, amit én ráteszek, az már hónapokat, éveket is kibír. De a munkámat nem végezhetem ingyen, bármennyire is szeretné sok ember. Rezsit kell fizetni, meg kell élnem valamiből, a gépeket fenn kell tartani. De minőségi munkát végzek, szezonokkal később kerül vissza hozzám az adott darab. Mindenki számoljon, és döntse el, mit akar – jelentette ki.

Óriási problémának tartja, hogy a brand éltetése, a név megfizetése átvette a hatalmat az egészség felett. Ugyanis a fiatalok több százezer forintos cipőkről álmodoznak, sokszor meg is kapják azokat, mert ez a menő, nem lehet lemaradni, mert az iskolában, a baráti társaságban kinézik őket egy "no name" cipő miatt. Közben tönkre megy a gyerekek gerince, mert nem ad megfelelő tartást. – Ne feledjük el, legalább napi 8 órán át viselünk egy lábbelit! Régen a Tisza vagy az Adidas sem tehette volna meg, hogy műbőrt, műanyagot használjon, de ezeknek az időknek vége. Az unokámnak azonban én ma is azt mondom: mindegy, milyen ruha van rajtad, csak legyen tiszta. De a cipő nem mindegy! Mert ha fáj a lábad, nyomja valahol, akkor tönkreteszi az ízületeidet, árt a vérkeringésnek, lúdtalpad lesz. Nem a divatot kell előtérbe helyezni, hanem az egészséget! – jelentette ki. Sajnos az embereket is sokszor tévedésbe ejtik, hiszen bőrként tüntetik fel a szintetikus anyagot. Ám Ildikó szerint kételkedjünk, ha 20 ezer forintért kínálnak egy "bőr" pénztárcát. Ugyanis egy valódi bőr ennél sokkal többe kerül. Van, hogy őt is megtéveszti egy-egy anyag, pedig 45 év szakértelme van mögötte.

Több mint két évtizede dolgozik a Dózsa György úti garázssoron (Fotó: Cívishír)

A cipészszakma is ki fog halni?

Ildikó információi szerint 4-5 igazi mesterember dolgozik még a városban, de ők elmúltak már 60 évesek. – A multikban lévő üzletekből is hozzám küldik a bonyolultabb javítást igénylő termékeket. Ők leginkább csak flekkelnek, ragasztanak. De ha kibomlik egy papucs varrása, azzal már nem foglalkoznak, túl sok idő. Egy táska cipzárcseréje is lehet 6-7 óra, ha azt jó minőségben akarod elkészíteni. Öltésről öltésre kiszedni, majd öltésről öltésre visszavarrni úgy, hogy ne vegye észre senki, javítva volt. Azt vallom, szeresd a szakmád, azt, amit csinálsz. Ha nem szeretném, már nem dolgoznék benne. És hogy mit hoz a jövő? A kisebbik fiam ugyan kitanulta a szakmát, de nem fogja tovább vinni a vállalkozást, mással keresi a kenyerét. Amíg bírom, amíg van rá igény, addig folytatom. Fenem a kést, sírfolok, sarkalok. Utánpótlás sajnos nem várható.

Fogarasi Renáta

Ildikó a cipészműhelyben (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
További híreink
Fejlemény a Faraktár utcára tervezett lakópark ügyében
Fejlemény a Faraktár utcára tervezett lakópark ügyében
Nagyobb beépítés, tetőkert, növényfuttató tartószerkezet.
Újabb lépést tennének egy debreceni lakópark felépítése felé
Újabb lépést tennének egy debreceni lakópark felépítése felé
Ismét a közgyűlés előtt az Acsádimeggyes Kft. ingatlanfejlesztése.
Suliválasztó a Fórumban a debreceni középiskolákkal
Suliválasztó a Fórumban a debreceni középiskolákkal
Merjenek kérdezni, üzente az alpolgármester a fiataloknak.
Az újabb debreceni traffibox november végétől mér
Az újabb debreceni traffibox november végétől mér
Lakossági kérést teljesít az önkormányzat.
Egy rendelés miatt bukott le a debreceni drogdíler
Egy rendelés miatt bukott le a debreceni drogdíler
Kokaint, amfetamint és marihuánát árult az ismerőseinek. +Videó
Elhunyt Demény Pál György
Elhunyt Demény Pál György
A debreceni református gimnáziumban érettségizett.
Rituálé és absztrakció: újra hatalmas táblaképek születtek Hajdúböszörményben
Rituálé és absztrakció: újra hatalmas táblaképek születtek Hajdúböszörményben
Fehérre fehéret? Robert Ryman nyomdokain ez is lehetséges.
A polgármesteré az ünnepi beszéd joga Debrecenben
A polgármesteré az ünnepi beszéd joga Debrecenben
Bárki koszorúzhat, csak előtte jelezze szándékát!
Kétszer 40 km! Bringatúrára invitálják a debrecenieket
Kétszer 40 km! Bringatúrára invitálják a debrecenieket
Kazinczy Ferenc szülőfaluját keresi fel a mezőny. Bárki jelentkezhet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni hokis meghívót kapott a felnőtt válogatottba
A debreceni hokis meghívót kapott a felnőtt válogatottba
A Sárközy Tamás Emléktornán debütálhat a legjobbak között.
Hirdetés
Hirdetés
Késelés az InterCityn: pszichiátrián az elkövető
Késelés az InterCityn: pszichiátrián az elkövető
Minden előzmény nélkül rántotta elő a kést.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Fejlemény a Faraktár utcára tervezett lakópark ügyében
Nagyobb beépítés, tetőkert, növényfuttató tartószerkezet.
Újabb lépést tennének egy debreceni lakópark felépítése felé
Ismét a közgyűlés előtt az Acsádimeggyes Kft. ingatlanfejlesztése.
Használtautó-vásárlás: megdől a 2022-es csúcs
Leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, valamint kisautók cserélnek gazdát.
Lázár János : 2025-ben elkezdődhet a négysávosítás Debrecen és Hajdúszoboszló között
A keleti elkerülő még ebben az évtizedben realitás a miniszter szavai alapján.
Jó hír a sámsonkertieknek: újabb útszakasz kaphat aszfaltot
Több helyen pedig stabilizálnák a földutat.
Korszakos technológia lesz a debreceni szürkevíz?
Helyzetkép az iparosításáról, amely az e tekintetben legfejlettebb európai városok közé emelheti Debrecent.
Támogatott tartalom
Gasztronómiával egybekötött tárlatvezetés a MODEM-ben
Gasztronómiával egybekötött tárlatvezetés a MODEM-ben
Múzeumok Őszi Fesztiválja Debrecenben. Finom kis program!
Mindenszentek és halottak napja a Debreceni Köztemetőben
Mindenszentek és halottak napja a Debreceni Köztemetőben
Temetőséták, digitális térkép, nyitvatartás, behajtás – minden fontos információ egy helyen.
Népszerű a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum – iratkoznak át a diákok
Népszerű a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum – iratkoznak át a diákok
A kor kihívásainak mindenben megfelelnek a szakképző oktatási intézményei.
Hirdetés