Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rajzolja, amit a „látó tanúk” mondanak

| 2010. 04. 14. | 08:34:56
Debrecen – Empatikus, segít, közel kerül az áldozattá vált emberek lelkéhez. Aztán pedig olyan rajzot készít a bűnözőről, hogy az minél előbb rács mögé kerüljön. Ő a fantomképrajzoló. Cívishír-interjú
Rajzolja, amit a „látó tanúk” mondanak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Oravecz András sok mindennel foglalkozott már. Volt katonatiszt, pszichológus, grafológus, újságíró. Jelenleg ő az, aki a rendőrségen fantomképeket készít a bűncselekmények elkövetőiről – ezzel segít a felderítésben.

Cívishír: Kézzel is lehet fantomrajzot készíteni, vagy ma már csak számítógéppel megy a munka?
Oravecz András: Rendelkezésre áll számítógépes grafikai program is, én azonban jobban szeretem a régi, jól bevált hagyományos módszert, a kézzel rajzolást – az általam kiválasztott eszközzel. Amilyen rajzokat én készítek, azok ugyan technikában, színvilágban, konkrét háttér nélküli beállításban, frontális ábrázolásban nem érik el a portréval szemben támasztott követelményeket, viszont többet mutatnak egy egyszerű grafikai program segítségével készített rajznál.

Cívishír: Mennyire kell aprólékos személyleírás ahhoz, hogy egyáltalán hozzákezdjen egy rajz elkészítéséhez?
Oravecz András: Ahhoz, hogy egy rajz elkészülhessen, nagyon jó személyleírás, azaz elegendő mennyiségű és meglehetősen pontos információ kell. Ez azért fontos, mert a sértett, vagy az úgynevezett „látó tanú” által elmondottakat meg kell értenem, és ebből az információhalmazból kell kiválasztanom azokat a markáns, egyedi, külső, személyre szabott azonosítási pontokat és helyeket, amelyek az arc rajzának arányait, anatómiai adatait szolgáltatják.

Cívishír: Mely jegyek a legfontosabbak az arcon?
Oravecz András: A legfontosabbak: a fej (agy és arckoponya) formája, nagysága, kiterjedései. A koponya strukturáltsága, az arckoponya anatómiai berendezése: a szemöldökök és a hajhatár közötti távolság, a homlokcsont formája, szélessége, a szemöldökcsontok formája, kiterjedései, a szemek nagysága, egymástól való távolságuk, az arccsontok formája, a fülkagylók és az orr nagysága, formája, a száj és az alsó ajak alatti mélyedés formája, kiterjedései, az állcsont, a hajzat, valamint az arcszőrzet. De fontos az arcon látható vágások, műtéti hegek, maradandó bőrhibák, tetoválások és a fejen viselt ékszerek pontos leírása is.

Cívishír: Milyen körülmények között találkozik a sértettekkel? Tekintettel lehet-e lenni az ő lelkiállapotukra, vagy ez a minél gyorsabb felderítés érdekében háttérbe szorul?
Oravecz András: Valóban fontos a gyorsaság. A cél az, hogy minél hamarabb elkészüljön a rajz, azonban mindig figyelembe vesszük az áldozatok meglévő mentális állapotát, mennyire vannak „összeszedett” állapotban ahhoz, hogy képesek legyenek elmondani a számunkra fontos információkat.

Cívishír: Kell-e ehhez a munkához egy kicsit pszichológusnak is lenni? Ha jól tudom, Önnek van ilyen végzettsége is…
Oravecz András: Sok mindent tanultam és sok mindennel foglalkoztam. Eredeti katonai végzettségem mellett tanultam pszichológiát, grafológiát, újságírást. Miután szolgálati nyugállományba kerültem, dolgoztam pszichológusként és hírszerkesztőként is. Nyilvánvaló, hogy ehhez a munkához rendelkezni kell „jó adag” empátiával, nyugalommal, akarattal, a huzamosabb ideig tartó munkavégzés képességével. Szükséges a gyors reagálás és rálátás a feladatokra, a zavaró tényezők kiszűrése, a lényeglátás képessége, illetve adott szintű és minőségű kommunikációs készség. Noha sok időm nincs arra, hogy elkészüljön egy-egy rajz, mégis mindig el tudok csípni az időből annyit, hogy közel kerüljek a sértettek lelkéhez. Nagyon fontos az emberi hang, a jó szó, az elfogadó, megértő-segítő magatartás, és elsősorban a szeretet. E tulajdonságok mindennapi kamatoztatásához azonban nincs szükség pszichológusi végzettségre.

Cívishír: Átlagosan hány rajzot készít egy hónapban, és milyen a felderítési arány?
Oravecz András: Átlagosan havonta 6-8 grafikát készítek különböző bűncselekményt elkövetett emberekről. A saját véleményem szerint a hatékonysági arány jó szinten áll, de erről hivatalos számszaki adataim nincsenek. Feladatkörömből adódóan egyébként nemcsak fantomrajzok látnak napvilágot, hanem az ellopott dísztárgyakról, érmékről, ékszerekről is készülnek pontos, olykor több nézetű részletes rajzok. Feladatom még a biztonsági kamerák által készített felvételeken látható, bűncselekményt elkövetett és a rendőrség belső személyi nyilvántartásában szereplő személyek összehasonlító-elemző vizsgálata, illetve – ritkábban – grafológiai elemzés és azzal kapcsolatos szakvélemény készítése is.

Cívishír: Volt-e valamilyen különleges esete, amire szívesen emlékszik?
Oravecz András: Minden egyes eset különleges számomra. Nincsenek sablonszerű helyzetek, de az tény, hogy olykor akadnak markánsabb feladatok, amikor a sértettek vagy a „látó tanúk” saját elmondásaik révén ellentmondásba keverednek. Ilyenkor nagyon nehéz kibogozni a valóságot, és eldönteni azt, hogy ki tekinthető hitelesebb személynek. Ha jól emlékszem, az utóbbi fél évben két olyan eset volt, amikor a rajzaim alapján szuper gyorsasággal sikerült azonosítani, majd elkapni a keresett személyeket.

B. Gergely Krisztina

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni BMW-t Párizsban már megcsodálhatták
A debreceni BMW-t Párizsban már megcsodálhatták
Az alapokra légiesen könnyű, nagy üvegfelületekkel tarkított formák épülnek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szijjártó Péter a gazdasági semlegességre a debreceni példát hozta fel
A német és a kínai vállalatok nyugodtan együttműködnek.
Az új nemzeti konzultáción a gazdaság kerül a fókuszba
Gulyás Gergely beszélt a részletekről.
VOSZ-elnök: tömeges cégbezárásokhoz vezethet az ezer eurós minimálbér
A munkaadók a jelen helyzetben nem tudják saját erőből kitermelni és megfizetni a tervezett, erőltetett ütemű bérköltség-növekedést – írták.
Debreceni mérnökiroda nyert a nagy berettyóújfalui közbeszerzésen
Huszonegy utca felújításának engedélyezési tervdokumentációját kell elkészíteni.
A miniszter meghirdette a turizmus fejlesztését célzó 16 pontos csomagot
Cél a bürokrácia csökkentése, az ágazat versenyképességének növelése.
Támogatott tartalom
Nagy munkára készülnek két postakerti utcán
Nagy munkára készülnek két postakerti utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Tizedik születésnapját ünnepelte a debreceni kaszinó
Tizedik születésnapját ünnepelte a debreceni kaszinó
Rekordösszegű nyeremény talált gazdára.
 Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Gyógyulás és pihenés: most kedvezménnyel.
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés