Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Húsz év után gazdára lelt a Sámsoni úti kastély

Cívishír | 2024. 10. 10. | 10:11:37
Rendezvényközpontként funkcionál a jövőben.
Húsz év után gazdára lelt a Sámsoni úti kastély
A kastély jelenleg (Fotó: Véda Kartel Rendezvényszervező Kft.)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Külső Sámsoni úton áll csaknem 20 éve egy elhagyatott kastély. A különleges formájú és történetű épület a néhai Ilia de Riska görög-olasz képzőművész, díszlettervező szerelemprojektje volt, amit a 2000-es években kezdett el építeni. Kőből és téglából csodás, romantikus boltíveket, tornyokat alakíttatott ki. Tervei szerint egy olyan közösségi játszóhely jött volna létre, ahol zenés-táncos előadásokat tekinthetett volna meg a nagyérdemű, továbbá hátrányos helyzetű alkotóknak szeretett volna kiállítóhelyet létrehozni. Az élet azonban felülírta a terveket, Ilia de Riska 2009. december 5-én, 53 éves korában meghalt. Úgy tudni, végrendeletében örököséül egy német barátját jelölte meg, aki ugyan tervezte eladni az ingatlant, de ő is elhunyt.

Ennyit a történelemről, hiszen végre új gazdára talált a reneszánsz kastély!

Nem változtatnak az épület szerkezetén (Fotó: Véda Kartel Rendezvényszervező Kft.)

Keszthelyi Zoltán, a Véda Kartel Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője rendezvényközpontot álmodott a területre. A Cívishírnek elmondta, jól halad a tereprendezés, a tervek szerint október végén meg is nyitják kapuikat. – Teljesen véletlenül került képbe a kastély. A Cívis Ház Zrt. a szabadulószobához belvárosi pincehelyiségeket ajánlott, de nem tetszett az ötlet. Ekkor a gyermekkori barátom, Balogh Imre szólt, hogy nézzük meg a kastélyt, amit én korábban nem ismertem. Égig érő gaz fogadott minket, millió növény, viszont a hely varázslatos, azonnal beleszerettem. Hatalmas a birtok, ebből Kelet-Magyarország legnagyobb és legjobb rendezvényhelyszínét lehet megalkotni. Ügyvéden keresztül felvettük a kapcsolatot a jelenlegi tulajdonossal. Őt rengetegen keresték meg az elmúlt években, hogy munkásszállóvá, öregek otthonává, kamionos pihenővé alakítsák a helyet, ám ezekkel az ötletekkel nem tudott azonosulni. Én kész, hosszútávú koncepcióval érkeztem a találkozóra. Végighallgatott, majd azt mondta, ez az első olyan ötlet, amire a hely megálmodója, Ilia de Riska is igent mondana – sorolta Zoltán.

Vállalták, hogy rendbe teszik a területet, visszaköttetik a vizet és az áramot. Első lépésként statikussal megnézették a kastélyt, aki úgy fogalmazott, az "épület az unokáinkat is túl fogja élni". Számos rejtett vasalat van a kastélyban, ami biztosítja a szilárdságát. Ezek a rejtett vasalatok egyébként kellettek is a legkülönfélébb szerkezeti megoldások megvalósulásához. – Ilia de Riska családjának van egy ugyanilyen elrendezésű ingatlana, annak a tervei alapján készült ez az épület. Első körben nehéz volt átlátni a jelenlegi elrendezést az épületben, de úgy érzem, a több hetes ott-tartózkodásom alatt nagyjából rájöttem, mit is szeretett volna megvalósítani. A 600 négyzetméteres kastélyt meghagyjuk jelenlegi formájában, ami tökéletes helyszínt fog biztosítani a szabadulószobának – fogalmazott. Több mint 40 köbméter szemetet vitetett el, az elburjánzott növényt kiirtották, rengeteg fát vágatott ki, átmeneti kerítést csináltatott, hátra van még a vizesblokkok kialakítása, a nyílászárók elhelyezése,  és természetesen a szabadulószoba részletes kidolgozása.

Mesebeli látvány! (Fotó: Véda Kartel Rendezvényszervező Kft.)

De Zoltán nem csak a szabadulószobát álmodta meg a területre. A jövőben a Véda saját rendezvényein felül szeretne csapatépítő és céges rendezvényeket fogadni. Fotópontokat alakítanak ki, fesztiválteret nagyszínpaddal és különböző tematikájú kiállításokat. Kertészeti expo, húsvéti fesztivál, horgász-vadász expo és tetováló expo is helyet kapott a rendezvénynaptárban.

– Minden rendezvényünk családi jellegű lesz, vagyis délelőttől késő délutánig tart, a tevékenységünk egyik szomszédot sem fogja zavarni. Sajátos tematikát dolgoztam ki, így egy-egy eseményen csak 500 vendéget fogadunk, a parkolás a szomszédos helyen biztosított. A beruházást én finanszírozom, semmilyen állami vagy uniós támogatást nem veszek igénybe. A kastély lett az új játszóterem, amiben kiélhetem a kreativitásomat. A műszaki dolgokért pedig Balogh Imre barátom a felelős – foglalta össze Zoltán, aki sokkal inkább dekorációként tekint az épületre, semmint rendezvénnyel kapcsolatos funkcionális elemre. Hozzátette, évi 50 rendezvényt szeretne tartani.

A kastély kapuit október 26-án átmenetileg megnyitja egy többnapos horrorfesztivállal.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pénzügyi kultúrát oktatnak a debreceni diákoknak
Pénzügyi kultúrát oktatnak a debreceni diákoknak
Együttműködést kötött az OTP Fáy Alapítvány és a DSZC.
Hirdetés
Hirdetés
Varga Zoltán: „Orbán a pribékjei mögött reszketett a félelemtől”
Varga Zoltán: „Orbán a pribékjei mögött reszketett a félelemtől”
Így kommentálta a debreceni ellenzéki azt, hogy egy DK-s aktivista megzavarta a miniszterelnök sajtótájékoztatóját.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Pedagógusok, akik továbbtanultak Debrecenben
Az ünnepség egyben a második kurzus nyitóeseménye is volt.
Mezősas gyors volt – nem kell pénzt visszautalni
Három év elteltével kezdett alkalmazni egy törvényt az államkincstár, ez zokon esett az önkormányzatoknak.
Egyre kevesebb gázt fogyasztanak a magyarok
Ezáltal csökken az ország importkitettsége.
Megnevezte az új ciklus alpolgármestereit Debrecen polgármestere
Ketten már tíz éve dolgoznak Papp László mellett a városvezetésben.
Burkolat-helyreállítási pályázat
Nincs erre saját kapacitása a Debreceni Vízmű Zrt-nek.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Különleges tehetséggel és elhivatottsággal oktatják tárgyaikat.
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Az újoncok bajnoka a brit Forma-4-ben. A Virtuosi Racing magyar versenyzője 90 pontos hátrányt dolgozott le a szezon során.
Hirdetés