Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életre szóló döntések születhetnek a berettyóújfalui sportcsarnokban

Cívishír | 2024. 10. 16. | 12:09:14
Pályaorientációs napot tartott a szakképzési centrum.
Életre szóló döntések születhetnek a berettyóújfalui sportcsarnokban
SzakmaTúra címmel megtartotta pályaorientációs napját a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Gyere, tervezzük együtt a közös jövőnket, válj te is a szakmád mesterévé a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum iskoláiban! – ezekkel a gondolatokkal zárta köszöntő beszédét Pelyhéné Bartha Irén, a szakképzési centrum főigazgatója a 2018-ban indult, és ez alkalommal immár ötödjére megtartott SzakmaTúra – Centrumban a Jövő(d) elnevezésű nagyszabású pályaválasztási rendezvényen. Az október 16-ai eseménynek ezúttal is a berettyóújfalui Kabos Endre Városi Sportcsarnok adott otthont. Az egyre több tanulót vonzó kiállításon az idén is három turnusban ismerkedhettek az érdeklődő általános iskola 7. és 8. osztályos tanulói a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum (BSZC) iskoláival, azok képzési kínálatával. A SzakmaTúrán most is ott volt a duális képzés néhány partnere. Rajtuk keresztül nemcsak a szakma gyakorlati oldalának elsajátításába, hanem a duális képzőhelyek kínálta munkalehetőségekbe is bepillanthattak a gyerekek.

Megnyitójában Vitányi István országgyűlési képviselő egykori újfalui diákként a személyes élményeit is felidézte, köztük azt is, hogy az ő idejében nem volt ilyen pályaorientációs alkalom. De a rengeteg érdeklődő azt mutatja, ennek van létjogosultsága. Az eseménnyel a pályaválasztókhoz közelebb viszik a szakmák megismerését, a tanulás lehetőségét, hiszen ezzel nem lehetnek ott valamennyi kistelepülésen. A politikus felhívta a figyelmet a pályaorientáció fontosságára is, hiszen a diák sok esetben a középiskola végén sem tudja, hogy milyen szakmát válasszon, nemhogy általános iskolásként. Itt viszont rengeteg információhoz jutnak, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy megtalálják a hozzájuk közel álló szakmát. Kiemelte a duális képzés jelentőségét, ami abban áll, hogy a diákok megismernek egy valódi munkahelyet, pénzt is kereshetnek, továbbá elősegíti az elhelyezkedést. Gondolatait azzal zárta, hogy a mai technikai fejlettség mellett is szükség van a jól képzett szakmunkásokra.

– Mi leszel, ha nagy leszel? – tette fel a gyerekek számára sokszor közvetített kérdést köszöntőjében Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke, aki beszélt arról is, hogy a fiataloknak a pályaválasztással kapcsolatos döntést ugyan most kell meghozniuk, de úgy, hogy nem tudjuk, mit hoznak a következő évtizedek. A legfontosabb azonban, hogy meg legyenek azok a készségeik, képességeik, amelyek alkalmassá teszik őket az alkalmazkodásra. A mai generáció tagjainak a hatalmas mennyiségű információ közepette egy olyan különleges képességnek is meg kell felelnie, hogy meg tudják találni az élet kihívásaira felkészítő lehetőségeket. – Tanácsként elmondom, a legfontosabb, bízzatok magatokban, és abban a környezetben, annak tagjaiban, akik segítenek eligazodni a világban, akiktől a képességek mellé lehetőséget is kaptok. Az pedig rajtatok múlik, hogy tudtok-e ezzel élni. Hajdú-Biharban sok olyan munkahely van, amelyik nagyon nagy szakmai felkészültséget igényel. A munkahely pedig nemcsak arra való, hogy az embernek jövedelme legyen, hanem egyfajta biztonságot is ad – beszélt a várható jövőről a közgyűlési elnök, aki felhívta a diákok figyelmét arra is, hogy a jövőt akár szakmunkásként, akár technikusként, akár felsőfokú végzettségű szakemberként képzelik el, Hajdú-Biharban meg van a lehetőség álmaik eléréséhez.

– A BSZC kilenc város 11 iskolájában, 18 ágazatban és 41 szakma tanulásában tudja szolgálni a diákokat. A SzakmaTúra hagyományos pályaválasztási rendezvény. Ma már közel 2000 négyzetméteren, 25 kiállítóval, 9 ágazati foglalkoztató szigettel, speciális szakmai bemutatókkal szeretné megkönnyíteni a pályaválasztást, a szakképzési karrierutak feltérképezését – részletezte a SzakmaTúra lehetőségeit Pelyhéné Bartha Irén főigazgató. – Arra vállalkoztunk, hogy elhozzuk ide az iskolákban oktatott szakmák egy-egy jellegzetes munkafolyamatát, technológiáját. Biztatjuk arra a vendégeket, hogy azokat próbálják ki a foglalkoztató szigeteken, gyűjtsenek ismereteket és tapasztalatokat. A szakképzés az elmúlt években felértékelődött, mert biztos munkahelyet, tanulmányok alatti támogatást és a felsőfokú továbbtanuláshoz lehetőséget egyaránt biztosít. A mai rendezvényen megmutatjuk a tanórán kívüli diákéletet, ezért különböző bemutatókkal, kisfilmekkel, riportokkal tesszük színesebbé a rendezvényt – tette hozzá.

A köszöntők sorát Majosi Pálma, a berettyóújfalui tankerület vezetője zárta. Mint mondta, örömmel látja egykori tanítványait rendvédelmi szerv munkatársaként, oktatóként, tanárként. Mindez bizonyítja, hogy egy kistelepülés általános iskolájából is meg lehet valósítani a gyermekkori álmot. A vendégeket biztatta, ismerjék meg a pályaorientációs rendezvény által kínált lehetőségeket, majd felhívta a figyelmet, hogy érdemes továbbtanulni Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló és Püspökladány középiskolájában. Ráadásul mindhárom helyen kollégium is van.

Az ünnepélyes megnyitó közben is sokan meglátogatták az iskolák, a duális partnerek standjait, ahol amellett, hogy megismerhették a középfokú oktatási intézmények képzési kínálatát, néhány szakmában ki is próbálhatták magukat az általános iskolások. A színpadon folyamatos volt a műsor, a BSZC iskoláinak sport- és kulturális csoportjai tartottak bemutatókat. A külső téren pedig további érdekes programok, köztük lézerlövészet és látványpékség várta a vendégeket.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elit klubba lépett be a Debreceni Egyetem Klinikai Központja
Elit klubba lépett be a Debreceni Egyetem Klinikai Központja
Kiderült, a cég miért éppen Debrecent választotta a kelet-közép-európai centruma helyszínéül.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni BMW-t Párizsban már megcsodálhatták
Az alapokra légiesen könnyű, nagy üvegfelületekkel tarkított formák épülnek.
Szijjártó Péter a gazdasági semlegességre a debreceni példát hozta fel
A német és a kínai vállalatok nyugodtan együttműködnek.
Az új nemzeti konzultáción a gazdaság kerül a fókuszba
Gulyás Gergely beszélt a részletekről.
VOSZ-elnök: tömeges cégbezárásokhoz vezethet az ezer eurós minimálbér
A munkaadók a jelen helyzetben nem tudják saját erőből kitermelni és megfizetni a tervezett, erőltetett ütemű bérköltség-növekedést – írták.
Debreceni mérnökiroda nyert a nagy berettyóújfalui közbeszerzésen
Huszonegy utca felújításának engedélyezési tervdokumentációját kell elkészíteni.
Támogatott tartalom
Nagy munkára készülnek két postakerti utcán
Nagy munkára készülnek két postakerti utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Tizedik születésnapját ünnepelte a debreceni kaszinó
Tizedik születésnapját ünnepelte a debreceni kaszinó
Rekordösszegű nyeremény talált gazdára.
 Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Gyógyulás és pihenés: most kedvezménnyel.
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés