Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdúböszörmény első emberének nyugdíjas létét a sarkából fordította ki az új munkája

Cívishír | 2024. 10. 14. | 16:43:47
Göröghné Bocskai Éva egy jó karban lévő várost vett át, dilemmát okoz azonban, hogy folytassák-e az ipari parki beruházást.
Hajdúböszörmény első emberének nyugdíjas létét a sarkából fordította ki az új munkája
Göröghné Bocskai Éva, Hajdúböszörmény polgármestere (Fotó: Göröghné Bocskai Éva facebook)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Határozottam úgy érzem, hogy jól felépített rendszerű, rendezett hivatalt vettem át. Két ember nem kívánt velem együtt dolgozni, Koláné Markó Judit jegyző és Vincze Miqdabi Edit aljegyző, mindkettőjük munkaviszonya megszűnt. A város költségvetése jó kondícióban van, nem érzek most problémát. A beruházásokat, a projekteket folyamatosan ismerem meg. Hosszú idő, amire végére jutunk. Optimista vagyok, azzal együtt, hogy tudom, az iparűzési adónk egy részét elveszi a kormányzat – válaszolta a Cívishír kérdésére Göröghné Bocskai Éva (Böszörményi Harmadik Oldal) Hajdúböszörmény október 1-én hivatalába lépett polgármestere.

A városvezető elmondta azt is, hogy első munkanapján felkereste a polgármesteri hivatal valamennyi munkatársát. Nem tapasztalt negatív fogadtatást, és meggyőződött arról, hogy fegyelmezett köztisztviselők veszik körül, akik pontosan tudják, a munkájuk egy szolgálat; azt pedig, hogy ki vezeti az önkormányzatot, az mindig egy politikai döntés eredménye.

Meglehet a többsége

Mint arról korábban hírt adtunk, a június 9-i helyhatósági választáson a Böszörményi Harmadik Oldal hét, a Fidesz-KDNP hat, a Mi Hazánk és a Civilek a Lakóhelyért egy-egy képviselői helyet szerzett a 15 fős önkormányzati testületben. Az új polgármesternek az egyszerű többséghez hét képviselőtársa támogatására lenne szüksége. Ez a választás eredménye alapján Göröghné Bocskai Évának látszólag nincs meg, viszont az alakuló ülésen hozott határozatok ennek ellent mondani látszanak, továbbá a polgármester asszony már kötött együttműködési megállapodásokat.

– Kiss Attila =Fidesz-KDNP) leköszönt polgármester visszaadta a képviselői mandátumát, helyette az eddigi egyik alpolgármestere, Sőrés István (Fidesz-KDNP) ült be a testületbe. Az alakuló ülésen a képviselő-testület minden egyes határozati javaslatomat, köztük a személyi döntéseket is 15 igen szavazattal fogadta el. Ez meglepett, így utánajártam, és mondták, ez az elfogadás ilyenkor szokás. Két alpolgármestert választottunk, az egyik a Böszörményi Harmadik Oldal képviselője, Balogh Csaba, a másik a Mi Hazánk Mozgalom listavezetője, Nagy Zoltán. Megalakultak a bizottságok; kevesebb az önkormányzati feladat, ezért a korábbi öt helyett négy bizottság létrehozására tettem javaslatot, végeredményben összevontuk a pénzügyi és a gazdasági bizottságot. A többségi szavazás érdekében többször beszéltem a Mi Hazánk Mozgalom, valamint Nagy Imrével, a Civilek a Lakóhelyért listavezetőjével. Azt érzem, hogy a leköszönt képviselő-testület többségét kitevő Fidesszel még nem igazán felhőtlen a viszonyunk, még nem tudunk közelíteni egymáshoz. Bízom benne, hogy ez is eljön, hiszen a város érdeke ezt kívánja. Szavazáskor a civil egyesület és a Mi Hazánk Mozgalom lehet a mérleg nyelve. Nagy Imre azt mondta, hogy ő ügyeket tud támogatni; amivel egyetért, megszavazza. Ez nekem teljesen elfogadható álláspont. Így a jelenlegi 7–8-as képviselő-testületi felállás akár 9–6 is lehet

– beszélt a képviselő-testületen belüli erőviszonyokról a polgármester.

A hajdúböszörményi városháza. A polgármesterváltás után megtörtént az ügyek átadása-átvétele (Fotó: Cívishír)

Lesz-e ipari parki folytatás?

Göröghné Bocskai Éva az előtte álló feladathalmaz érzékeltetésére elmondta, hogy ugyan már két hete vezeti a várost, de még mindig csak a felszínt kapiskálja. Abban a szerencsés helyzetben van, hogy a városháza pénzügyi osztályvezetője a hivatalában maradt. Ő készítette elő az átadást-átvételt, felelősséget kell vállalnia azért, amit neki átadott, továbbá irányába maximális a polgármester bizalma. Göröghné Bocskai Éva hangsúlyozta, az intézmények vezetői cseréjében nem gondolkodik, de a teljes intézményhálózatot átvilágítják. Ennek ismeretében hoznak majd racionális döntéseket. A városhoz köthető holdingot, vagyonkezelő zrt-t is átvilágítják, ott lehet személyi változás. Elkezdték a különböző ágazatok szakembereivel a megbeszéléseket, és ahol arra szükség van, a problémák megoldását. Ottjártunkkor, október 14-én, délután Hajdúböszörmény tisztaságával, rendezettségével és parkosításával foglalkozó szakemberekkel volt megbeszélése a városvezetőnek.

– Az ipari park projekt első része befejeződött, a park területeit már eladták vállalkozóknak. A második ütem beruházása lenne a folytatás. Ennek elindítása, most úgy látom, sok sebből vérzik. Például az, hogy kik érkeznek, érkezhetnek a városba befektetési céllal. Továbbá az ipari park területe állami- és magántulajdonban van, nem az önkormányzaté. Elsőként ezt kellene orvosolni. Hajdúböszörmény költségvetéséből milliárdos nagyságrendű fejlesztéseket kellene az ipari parkban végrehajtani, amit valószínűleg mi csak hitelfelvétellel tudnánk megoldani. Ez azonban nem térül meg. Tele vagyunk kérdésekkel, köztük azzal is, hogy vajon akarjuk-e ezt a beruházást? Ha nemet mondunk, tudjuk az ellenzék reakcióját, hogy „Ugye megmondtuk, nem képesek rá!”. Eddig a szakemberekkel többször átbeszéltük az újabb ipari park létesítését, és még mindig nem látjuk a megoldást. Mai napig mindössze egyetlen vállalkozó keresett meg, ő úgynevezett okosházakat épít a valószínűleg a debreceni ipari parkokba dolgozó, távolabbról érkező magyar fiataloknak

– beszélt a városfejlesztés irányának talán legnagyobb dilemmájáról, az ipari parkról Göröghné Bocskai Éva. A polgármester asszonynál rákérdeztünk a felújított városközpont „szégyenfoltjára”, a Hajdúsági Múzeum épületére. A válaszában nem sok biztató volt, hiszen az épület felújítására nincsenek tervek, továbbá ahhoz csak minisztériumi engedéllyel lehet hozzányúlni, és egyelőre nem látják a megoldást. A városvezető szeretett volna egy alapítványt létrehozni Hajdúböszörmény múzeumának milliárdos nagységrendű felújításának támogatására. Jelenleg azonban áll az ügy, de áll az az ügy is, amit a polgármester asszonnyal a megválasztása utáni napokban a vele készített beszélgetésben nagyon fontos feladatnak tartott: létrehozni egy több szakterületre kiterjedő, fiatalokat és tapasztaltabbakat is magába foglaló segítőcsapatot. 

– Erre eddig nem volt időm, olyan mennyiségű információt kell átlátnom, kapcsolatokat kialakítanom, találkoznom a várost kiszolgáló rendszerek első embereivel, később az ágazati vezetőkkel. A városvezetés átvétele egy hosszú folyamat, ennek az elején vagyok

– jelentette ki Göröghné Bocskai Éva, aki – ugyancsak kérdésünkre – elmondta, hogy az eddigi nyugdíjas létét a sarkából fordította ki az új munkája. Reggel fél 8-tól délután hatig a hivatalban van, otthon ő maga írja a beszédeit, mert azokban saját érzéseket, gondolatokat szeretne közvetíteni. Egyelőre nála fut össze az összes munka, de ez nem baj, mert így tudja, mit ad majd át a két helyettesének.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Buszban felejtett kislány: jogerős a sofőr ítélete
Buszban felejtett kislány: jogerős a sofőr ítélete
A férfi óvodásokat szállított, egy gyermek nem szállt ki a buszból, hőgutát kapott, majd a debreceni kórházban meghalt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
VOSZ-elnök: tömeges cégbezárásokhoz vezethet az ezer eurós minimálbér
A munkaadók a jelen helyzetben nem tudják saját erőből kitermelni és megfizetni a tervezett, erőltetett ütemű bérköltség-növekedést – írták.
Debreceni mérnökiroda nyert a nagy berettyóújfalui közbeszerzésen
Huszonegy utca felújításának engedélyezési tervdokumentációját kell elkészíteni.
A miniszter meghirdette a turizmus fejlesztését célzó 16 pontos csomagot
Cél a bürokrácia csökkentése, az ágazat versenyképességének növelése.
A vízminőség a tét a Benczúr utcai telepen
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nagy munkára készülnek két postakerti utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Támogatott tartalom
Tizedik születésnapját ünnepelte a debreceni kaszinó
Tizedik születésnapját ünnepelte a debreceni kaszinó
Rekordösszegű nyeremény talált gazdára.
 Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Gyógyulás és pihenés: most kedvezménnyel.
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Burkolat-helyreállítási pályázat
Burkolat-helyreállítási pályázat
Nincs erre saját kapacitása a Debreceni Vízmű Zrt-nek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés