Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Öt napon keresztül ellenőrzik az autók állapotát Debrecenben

| 2023. 09. 15. | 19:47:00
Kezdődik az Európai Mobilitási Hét.
Öt napon keresztül ellenőrzik az autók állapotát Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden évben szeptember 16- 22. között rendezik Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozatát. A Mobilitási Hét és az Autómentes Nap arra ösztönzi a közlekedőket, hogy az egyéni közlekedési eszközök helyett vegyék igénybe a fenntarthatóbb, zöld közösségi közlekedést. A programsorozatba bekapcsolódó önkormányzatok bemutathatják a fenntartható mobilitás érdekében tervezett közlekedéspolitikai kezdeményezéseiket és már megvalósított legjobb megoldásaikat, rendezvényeikkel ráirányíthatják a polgárok figyelmet azokra a negatív hatásokra, (levegőszennyezés, zaj, zsúfoltság, balesetveszély), amelyet túlmotorizált közlekedés okoz a városi környezetben és a településen élők életminőségben, valamint hosszú távú kötelezettségként vállalják új, klíma- és környezetbarát közlekedéspolitikai intézkedések bevezetését. Az idei jelmondat, a „Takarékoskodj az energiával!” az aktív mobilitásra ösztönöz, saját energiánk felhasználására a gyaloglás vagy kerékpározás során, valamint az egyéni autóhasználat helyett és a közösségi közlekedés igénybevételére hív - tudatta szeptember 15-i közlésében az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Az Európai Mobilitási Héten lehetőség van a díjmentes kerékpár vasúti szállítására is, ugyanis idén a MÁV-START és a GYSEV járatain utazók kerékpárjukat ingyenesen szállíthatják.

Szeptember 22-én, az Autómentes Napon a MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV járatain a helyközi közlekedésben 990 forintért megváltható "Autómentes napijeggyel" lehet utazni. A kedvezményes napijegy kizárólag belföldi utazásra, 2. kocsiosztályon vehető igénybe, csak helyközi járatokon. 1. kocsiosztály igénybe vétele esetén a teljesárú kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni, a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain, valamint a szükséges helyjegyeket és felárakat (pl. autóbuszokon távolsági kiegészítő jegyet) is meg kell vásárolni a jegy mellé.

Szeptember 19-én pedig egy bringás reggeli akcióval indul az Aktív Magyarország és a Magyar Kerékpárosklub „Bringázz a munkába! kampánya, amelyhez több mint 100 Mobilitási Hét szervező település is csatlakozik, így az önkormányzatok szervezésében a kerékpárosok által használt útvonal egy előre megadott pontján reggelivel várják az aznap két keréken munkába, iskolába menőket.

Az eseményhez kötődően immáron 27. alkalommal rendezik meg a Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció is.

Az akciót a közlekedésért felelős tárca megbízásából a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. szervezi – ugyancsak a Mobilitási Hét idején, szeptember 18. és 22. között – a területileg illetékes közlekedési hatósági szervek közreműködésével. Legfőbb célja a hazai gépkocsiállomány környezetvédelmi állapotának, az állapot változásának folyamatos vizsgálata és értékelése, amelyet a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, közúti mérésekkel végeznek el. Az akció keretében – öt napon keresztül – a fővárosban, Győrött, Debrecenben és Szegeden, naponta változó helyen, a területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek közúti környezetvédelmi ellenőrzési mérést végeznek véletlenszerűen leállított gépkocsikon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Joe Biden visszalépett; Kamala Harrist támogatja
Joe Biden visszalépett; Kamala Harrist támogatja
Ha legyőzi Trumpot, az Egyesült Államok első női elnöke lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.