Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Oldalszalonna helyett örömóda: gyere, Tócó, gyere!

Cívishír | 2023. 11. 28. | 22:24:58
Csőben a Civaqua második golyója. Debrecen polgármestere szerint nem kérdés a zöld átállás.
Oldalszalonna helyett örömóda: gyere, Tócó, gyere!
A Tócó Debrecenben 2023. november 28-án (Fotó: Papp László / Facebook )
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Huszonhat kilométeren folyik a Tisza vizével új életre keltett Tócó, amely a Kondorossal való egyesüléskor – Sáránd közelében – már mint Kösely fut tovább. Ma nehezen hihető, de a levéltári források szerint régen előfordult, hogy a debreceniek malomkővel és oldalszalonnával próbálták eltömni a Tócó forrását, mert annyi víz buzogott fel, hogy féltek, elönti a várost. 

A folyás forrásvidéke – mint az egyre tudottabb – a 13. században már biztosan létező Zelemérnél található. A Tócó völgye pedig már időszámításunk előtt 3500 évvel lakott vidék volt, amiről negyven-ötven kunhalom árulkodik a Strázsa-halomtól a Csege-halomig. A Tócó bal partján vezetett a „tiszántúli nagy út”, magyar mércével Tokajtól Nagyvárad irányába, szélesebb horizonton a Baltikumtól a bizánci kultúrák felé. Egyes utazók meglepődtek Debrecen fekvésén, mondván, híján van természeti erőforrásoknak, ám e vélekedéssel ellentétben nagyon is jó helyen van – a hajdúsági löszhát és a nyírségi homokhátság találkozásánál. Előbbi kiváló termőföld cserjésekkel, löszpusztagyepekkel, utóbbi lápi legelők, lösztölgyesek, homoktölgyesek vidéke. 

A Tócóra visszatérve, a víz esése 35 méter; a felső folyásnál kilométerenként 2 méter, lejjebb már csak 40 centiméter. Száznegyven négyzetkilométernyi vízgyűjtő területén manapság 70-80 millió köbméter eső hullik le, ennek nyilván csak tört része kerül a mederbe. A Tócó vízhozamának csökkenését elsődlegesen a nyírvízlaposok lecsapolás okozta. A buckák közt felszínre került talajvíztükröt nevezzük nyírvízlaposnak, kialakulásukban a szél játszik fontos szerepet: elfújja a homokot, így a talajon keresztül fölszivárog a víz. A növények megtelepednek, lápok alakulnak ki. Nos, ezeket a nyírvízlaposokat „fűzték fel” csatornákra utóbb, megfosztva a Tócót a felszín alatt vándorló vizektől. A Civaqua hatásairól szóló pódiumbeszélgetésről ebben a cikkben írunk.

Aradi Csaba ökológus (Fotó: Cívishír, Ratalics László)

Minderről Aradi Csaba ökológus beszélt a Debrecen, a Zöld Őrváros című november 28-i konferencián. Az esemény apropóját az adta, hogy jogilag kedden zárult a Civaqua első ütemének megvalósítása. A konferenciát a debreceni városvezetés által felfuttatott zöld mozgalom, a Future of Debrecen szervezte. E társaság szakértőjeként Aradi Csaba hozzáfűzte: az egykor vízimalmokat hajtó Tócó most újra élő vízzé válhat, sok lehetőséget kínálva Debrecennek. – Őrváros vagyunk, akkor is, ha ezt nem mindenki akarja elhinni. Itt alakult meg az ország első természetvédelmi területe (a Nagyerdő egy szegletében) és az ősi debreceni birtokon, a Hortobágyon jött létre hazánk első nemzeti parkja – emlékeztetett. 

Az ellenzéknek is üzent

Debrecen polgármestere az akkumulátorgyártással és a járműiparral a lehető legmagasabb fordulatszámra felpörgött gazdaságfejlesztésra utalva kiemelte: eszükben sincs feláldozni a természeti kincseket a haladás oltárán, ökológiai problémákat egy beruházás sem okozhat. – Nincs magyar város, amelyik  manapság annyit tett a fenntarthatóságért, mint mi. A Civaqua, a véderdők telepítése, a napelemparkok, a városi közlekedés zöld átállításának megkezdése elektromos autóbuszokkal, számos középület energetikai korszerűsítése – sorolta Papp László, hozzátéve, a városfejlesztés jövőbeni iránya „zöld és digitális”. A sokat hangoztatott zöld átállást – folytatta – Debrecen globálisan és lokálisan is szolgálja. Globálisan azzal, hogy helyet ad a zöld energia tárolásával foglalkozó iparágaknak, lokálisan pedig az előbb említett beruházásokkal. 

Papp László, Debrecen polgármestere (Fotó: Cívishír, Ratalics László)
Mi köze az akkumulátorgyárnak a Civaquához? – ez (volt) itt a kérdés
A volt államtitkár már 2007-ben csapásként élte meg a beruházás elmaradását.

Amíg egyesek civilnek mondott szervezeteket maguk előtt tolva támadnak mindent, ami a debrecenieknek jó – üzente –, addig ők „szövetségbe hívták a legnagyobb beruházókat, a civil szervezetek, a debrecenieket”. Szerinte Debrecen „máris rengeteget nyert a jövő iparát képviselő cégekkel”, ha ugyanis nincs ambiciózus gazdaságfejlesztés, akkor a környezetvédő beruházások egy része sem valósult volna meg. Ilyen a folyamatban lévő szürkevíz-projekt, mely révén – jegyezte meg – az ipari parkok vízellátása miatt a következő generációknak sem kell aggódnia a város vízkészletéért.

Hatalmasat ütött a 2022-es aszály

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója két alapvető problémát vázolt a jövőt illetően. Egyrészt a folyók medersüllyedését, ami miatt tartósan alacsonyabb lehet a vízszint például a Tiszán. Ez azért aggasztó, mert a folyó ennek következtében mintegy leszívja a talajban lévő értékes vízkészletet. Ezáltal az Alföld vizes élőhelyei még inkább kiszáradnak, valamint korlátozni kell az ipari vízhasználatot. Debrecent azonban – mint magasabban fekvő alföldi települést – jobban érinti majd a klímaváltozás. Láng István ezt azzal magyarázta, hogy a város vízgazdálkodása inkább függ a lokális, mint nagy folyami vízgyűjtőktől. Márpedig ezek könnyebben kiszáradnak, ami az időjárásra is kihat. Elmondta azt is, hogy amíg a magyarországi villámárvizek átlagosan évi 4 milliárd forint kárt okoznak, addig a folyami árvizek 40, az aszálykárok pedig 400 milliárdot. A tavalyi, 1500-2000 milliárd forint kieséssel járó aszálykár pedig határvonal lehet a tekintetben, hogy a politika mekkora súlyt helyez a vízügyi beruházásokra a jövőben.

A főigazgató megerősítette: a Civaquának a Nagyerdő vízgazdálkodását célzó második üteme már a „csőben van”, továbbá elkészültek az erdőspusztai tavak vízpótlásáról szóló tanulmánytervek.

Dévai György professor emeritus (Fotó: Cívishír, Ratalics László)

Dévai György nyugalmazott professzor (Debreceni Egyetem, Természettudományi és Technológiai Kar, Hidrobiológiai Tanszék) kijelentette: az oktatói alapállás szerint klímaváltozás mindig volt és lesz. Ő maga az ellenzőket, a hívőket és a kételkedőket különbözeti meg. Az ellenzőkről azt tartja, „sportból csinálják”, ezért nem vehetők komolyan, míg a hívők ideológiát gyártanak a klímaváltozásból, a hangsúlyt a globális folyamatokra és a széndioxidra helyezve. A kételkedők – jelezte – nem biztosak abban, hogy a hívők jól látják a lényeget, és úgy gondolják, lokálisan is sokat lehet tenni. – Ha azt hisszük, hogy csak globális tehetünk a klímaváltozás ügyében, azzal éppen elaltatjuk a cselekvőképességünket, ami veszélyes. Igenis vannak lehetőségeink, és a Civaquával ezt megmutathatjuk – hangsúlyozta.

Ratalics László

Megmártózott az őszi napfényben Debrecen új tava
A Tócó táplálta tározónak a vízszabályozásban is szerepe lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Háború és béke: telefonon tárgyalt Orbán és Zelenszkij
Háború és béke: telefonon tárgyalt Orbán és Zelenszkij
A kétoldalú konzultációkat folytatni fogják.
Ingyenes lesz a múzeum a berettyóújfaluiaknak
Ingyenes lesz a múzeum a berettyóújfaluiaknak
Több helyi látogató, erősebb kötödés a városhoz.
Gazdaság
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.