Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!

| 2023. 11. 28. | 13:17:04
Elkészült a Civaqua projektje.
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
A tározót 27 ezer köbméter vízzel töltötték fel (Fotó: Tivizig)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ország egyik legnagyobb vízgazdálkodási beruházása valósult meg Debrecenben - hangzott el a 2023. november 28-i projektzáró rendezvényen. A 15,748 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból valósult meg a CIVAQUA-Tócó projekt. Az új rendszer, a megépült vízügyi létesítmények jól vizsgáztak a próbaüzem során, a Vezér úton megépített új tározót is feltöltötték a Tisza vizével.

Felidézték, hogy Debrecen és környéke vízellátásának fejlesztésére, illetve a vizek térségben tartására irányuló törekvések évtizedekre nyúlnak vissza. Ennek egyik legjelentősebb állomása a Keleti-főcsatorna megépítése volt (átadása: 1956. július 14.), amely a Tisza vizét, ha nem is Debrecenbe, de elérhető közelségbe (18-20 km) hozta. Ennek a távolságnak a leküzdésére indult el a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) kiépítése a ’70-es évek elején, de a beruházást gazdasági okok miatt a ’80-as években leállították. Az elmaradt műszaki beavatkozásokból fakadó hátrányok felszámolását célozza a Civaqua program. Ez egy olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését.

A mostani projekt keretében megtörtént a rendszer vízellátását a Keleti-főcsatornából biztosító HTVR szivattyútelep felújítása egy darab új szivattyú beépítésével, valamint az ehhez kapcsolódó új udvartéri nyomócsövek kialakításával. H-II és H-II/A néven 1000 mm átmérőjű nyomóvezeték épült összesen csaknem 13 kilométer hosszban. A Keleti-főcsatorna vize ezen az új nyomóvezetéken keresztül jut el a szivattyúteleptől a szintén a projekt keretében megépült 3000 köbméter térfogatú kiegyenlítő tározóhoz, amelyet a térségi magas ponton alakítottak ki Bodaszőlő közelében. A beruházás legnagyobb kihívását ez jelentette: a Keleti-főcsatorna és a kiegyenlítő tározó közötti szintkülönbség ugyanis 63 méter. Mindeközben a szivattyú az 1 méter átmérőjű nyomóvezetéken egy időben 10 ezer m3 vizet mozgat meg, hiszen a cső folyamatosan vízzel telített.

A kiegyenlítő tározó feladata kettős: egyrészt a CIVAQUA rendszer belső vízkészlet-gazdálkodásában van jelentős szerepe. Másrészt a dinamikus hatások kiegyenlítésére szolgál, vagyis a nyomás alatt érkező víz itt nyugalmi állapotba kerül, mielőtt a gravitáció segítségével tovább engedik a Tócó irányába. Utóbbi feladathoz ugyancsak a projekt keretében épült meg, egy két km hosszú, 600 mm átmérőjű gravitációs vezeték (H-II/B).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A projekt fontos eleme volt a Tócó-völgyi felső vízellátó útvonal kiépítése, amely részeként a Tócó mentén 14 duzzasztó műtárgy és 4 fenéklépcső készült vízvisszatartás céljából.

A debreceni Vezér út térségében megépült egy 27 ezer köbméter térfogatú tározó. Ennek a létesítménynek az elsődleges funkciója, hogy jelentős csapadéktevékenység esetén a Tócón érkező nagyobb vízhozamokat, belvízhullámokat visszatartsa, az alsóbb szakaszokat mentesítse. Mindemellett aszályos időszakban tartalék vízbázist jelent, valamint ökológiai, szociális és jóléti célokat is szolgál majd.

A projektet a Széchenyi 2020 program keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg, a Debreceni Önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói AQUA-GENERAL Kft. volt.

Az ünnepi esemény előtt Papp László Debrecen polgármestere, Balázs Ákos Debrecen alpolgármestere és Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója megtekintették a projekt keretében a Tócón elvégzett munkákat Debrecen-Józsán, valamint a Vezér úton megépül új tározót. A képen balról jobbra Láng István, Kóthay László a TIVIZIG egykori igazgatója, Csürös Krisztián főosztályvezető OVF, Papp László, Balázs Ákos (Fotó: Tivizig)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gondola Zsolt Zoárd: ezzel a költségvetéssel a távol-keletiek járnak jól
Szerintük a tervezet nem felel meg a debreceniek érdekeinek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
A magyarok lelkesen kaparnak a szerencséjükért
A Szerencsejáték Zrt. pedig köszöni szépen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés