Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyugalmat és fejlődést hoznának Vámospércsre

Cívishír | 2024. 07. 04. | 16:15:46
Kosztin Mihály megválasztott polgármester már kampányában is a lakossági igényekre épített.
Nyugalmat és fejlődést hoznának Vámospércsre
Kosztin Mihály, Vámospércs megválasztott polgármestere (Fotó: Kosztin Mihály-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Óriási problémát jelentett az elmúlt 14 évben, hogy a polgármester Vámospércsen kormánypárti és ellenzéki pártpolitikai vonalat igyekezett megjeleníteni, és ennek megfelelően működtette a települést. Ez azért probléma, mert egy ötezer lakosú kisvárosban a pártérdekek nem relevánsak. Itt az embereket, a lakosságot kell képviselni. Ezt teszi a Közösen Vámospércsért Egyesület, amely a vámospércsiekkel együtt alakította ki programját. Velük kell és nekik kell dolgoznunk, és ebben nincs pártpolitika, ez színtiszta településpolitika – fogalmazta meg a Cívishírnek a civil szervezet színeiben indult Kosztin Mihály a polgármester-választáson elért sikere titkát. Az októbertől hivatalba lépő városvezető egyébként a Momentum Mozgalom tagja, és a párt vármegyei listájának első helyéről került újra a hajdú-bihari önkormányzat közgyűlésébe.

Mielőtt azonban a június 9-i helyhatósági választás vámospércsi hivatalos eredményére térnénk rá, érdemes öt évvel visszamenni az időben, hiszen a 2019-es helyhatósági voksolás eredményének ismeretében beszédes igazán az egy hónappal ezelőtt megszületett lakossági döntés. A 2019-es önkormányzati választáson is Kosztin Mihály (akkor a Momentum logója alatt) volt a kihívója Ménes Andreának (Fidesz-KDNP), a 2006 óta regnáló polgármesternek, aki akkor a szavazatok több mint kétharmadát kapta. A kilenctagú önkormányzati képviselő-testületbe pedig Kosztin Mihály éppen csak „becsúszott”, és a grémium egyetlen nem Fidesz-KDNP-s képviselője lett. Ehhez képest hatalmasat változott a politikai légkör Vámospércsen, hiszen az idei helyhatósági választáson Kosztin Mihály (Közösen Vámospércsért Egyesület) 51,44 százalékkal megnyerte a polgármester-választást a 48,56 százalékot elért, és továbbra is a kormányzó pártszövetség jelöltjeként indult Ménes Andrea előtt. Mi több, a képviselő-testületben az egyesületnek a polgármesterrel együtt öt képviselője van, míg a kormánypárti szövetségnek négy.

– Alapvetően mindig az vezérelt, hogy segítsek másokon. A közügyek igazán a Vámospércsre történő kikerülésem után érintettek meg, mert a 2006-ban kezdődött Ménes Andrea-ciklus korai szakaszában is megjelentek olyan viselkedésbeli formák, amelyek a közéletben és a településen nem tolerálhatóak. Már a 2010-es választáson igyekeztem elindulni és a változás lehetőségét mutatni az embereknek. Akkor sajnos nem jött össze a változtatás. Azt követően pedig minden elszántságom ellenére sem sikerült átütnöm a kormánypropagandát és a Fidesz erőterét. Mindennek tanulságaként úgy döntöttem, 2024-ben csak polgármesterjelöltként indulok Vámospércsen. Nem akartam képviselő lenni, mert úgy gondoltam, hogy ha nem kell a Vámospércs fejlődésének új irányt mutató ajánlatom, akkor nekem képviselőként abban a testületben nem kell részt vennem. A lakosság pedig döntött, és azt mondta, hogy kell a változás, és ezáltal nemcsak engem szavaztak meg polgármesternek, hanem az egyesületünk jelöltjei adják a képviselő-testület többségét – beszélt az előzményekről az október 1-én hivatalba lépő polgármester. 

A kampányáról elmondta, annak fókuszában egyértelműen az állt, hogy a lakossággal közösen találják ki, milyen irányt vegyen Vámospércs fejlődése. A választás előtt informálisan, online módon megkérdezték a vámospércsieket, milyen változásokat szeretnének, hogyan szeretnének bekapcsolódni a város életébe, mi az, ami a szívüknek-lelküknek kedves lenne a településen. A vámospércsiek problémáit, a lakosság elvárásait megismerve építették fel a kampányt. A lakosság fő problémának látta, hogy mérlegre téve a fideszes városvezetés 18 éves munkáját, az korántsem hozta az elvárásaikat. Ráadásul úgy, hogy az elmúlt 14 évben azt hallották, hogy kormánypárti polgármester kell, mert akkor jönnek a pénzek.

– Jöttek a pénzek, de hogy azok hová mentek, azt nem tudjuk. 18 év alatt földútból mindössze két darab aszfaltos utat tudtak építeni. Ez elég gyenge teljesítmény. Az is egy arcátlanság, hogy a 48-as főút felújítását a városvezetés saját maga érdemének sajátította ki, miközben az egy állami beruházás volt , 90 százalékban európai uniós pénzből. Ez a Romániával való közúti teherforgalom biztonsága miatt egy szükséges felújítás volt, amihez a városvezetésnek semmi köze nem volt. Az októberig regnáló polgármester nagyon sok olyan beruházást próbált megvalósítani, amit a lakosság nem feltétlenül nézett jó szemmel. Nem beszélve arról, hogy az elmúlt 4 és fél éves ciklusban csak egy érdemit, egy esővízelvezető projektet tudott fölmutatni; ami olyan minőségű, hogy a ciklusunk első feladata lesz a garanciális munkák elvégzése. És itt vannak a lakosságot irritáló, kényszeres fejlesztések is, a városvezetés a választás előtti utolsó másfél hónapban akarta „megváltani a világot” egy parkolóépítéssel a köztemetőnél, megcsináltak egy szükségtelen járdát – sorolta Kosztin Mihály mindazt, ami a lakosság jelentős részét a változtatás melletti voksolásra késztette.

Majd a településpolitikus a tervezett fejlesztésekre tért át, amelyeknek célja nem lehet más, mint az, hogy a fiatalok közül minél többen maradjanak a városban, sokaknak legyen ésszerű alternatíva a Vámospércsen való ingatlanvásárlás. Ettől azonban még messze vannak, de ezen dolgoznak.

– Rövidtávú céljaim egyszerűek. A legfontosabb, éreztetni a lakossággal, hogy elindulunk egy irányba, és a vállalt fejlesztéseket megvalósítjuk. Azt szeretném, ha a város a lakosainak, a közhivatalok pedig az ott dolgozóknak és az ügyfeleiknek megnyugtató közeget biztosítanának. Egy teljesen más légkörben kelljen a hivatalokban lévőknek tevékenykedniük. Biztosítom az ott dolgozókat, hogy igyekszünk megfelelő körülményeket teremteni számukra. A hosszútávú céljaink pedig a lakosság részére minőségi életkörülményt biztosítani a város teljes területén. Utakat építeni, mert a város úthálózatának 60 százaléka még földút. Vannak önkormányzati telkeink, azokat kedvezményesen szeretnénk értékesíteni ott élő fiataloknak. Szeretnénk külső befektetők bevonásával társasházakat építeni, bevásárlóközpontot idecsábítani. Mert egy város életében nagyon fontos, hogy milyen kézzelfogható minőségi szolgáltatásokat tudunk elérni - mondta. 

A temető felújítása sem maradhat el - folytatta. - Debrecen agglomerációjának egyik markáns településévé szeretnénk válni, egy súlycsoportba kerülni Nagyhegyessel, Mikepérccsel, Ebessel; ezzel együtt a vállalkozók minél szélesebb körben való megjelenését segíteni. A munkahelyteremtés miatt a korábban kacsafeldolgozó üzemként működött Prima Enten újraindítását szorgalmazzuk. Nem szeretnénk munkahely tekintetében csak Debrecenre és a környékre hagyatkozni. Nekünk is meg kell találni azt a fejlődési utat, amiben a vállalkozóknak is racionális lehetőség lehet Vámospércs. Az egészségügyi ellátásban a legfontosabb az orvosi ügyeleti pont működésének visszaállítása. 

Okmányiroda van, az építésügy nem itt van sajnos, erre is megpróbálunk megoldást találni. Szeretnénk azt elérni, hogy ne mi mondjuk magunkról, hanem mások mondják rólunk, hogy Vámospércs egy kistérségi központ – fogalmazott Kosztin Mihály, Vámospércs október 1-én hivatalba lépő polgármestere. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Makray: támadókkal erősítene a Debrecen
Makray: támadókkal erősítene a Debrecen
A cégvezető újabb játékosok érkezését helyezte kilátásba.
Hirdetés
Hirdetés
Sötét ruhában stoppolt Hajdúhadháznál – elütötték
Sötét ruhában stoppolt Hajdúhadháznál – elütötték
Súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Lépni kell, hogy el ne lehetetlenüljön a a város ivóvízellátása.
A GVH-nak kétségei támadtak afelől, hogy a Lidl az alacsony árak bajnoka
Versenyfelügyeleti eljárás alá vonták a céget.
Úgy tűnik, a debreceni BMW-gyár mellett építenék meg a közlekedési múzeumot
A 14 ezer négyzetméteres létesítmény környezetében helyet kapna egy 15 ezer négyzetméteres tesztpálya is.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.