Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíradony a döntéssel a változás iránti igényét jelentette be

Cívishír | 2024. 07. 16. | 10:20:48
Szilágyi Zoltán Tibor megválasztott független polgármester még a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.
Nyíradony a döntéssel a változás iránti igényét jelentette be
Szilágyi Zoltán, Nyíradony függetlenként megválasztott polgármestere (Fotó: Szilágyi Zoltán-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Nyíradonyban ugyan szinte mindenki ismer, hiszen tősgyökeres lakosa vagyok a kisvárosnak, 2000-től a kereskedelemben dolgozom, a helyi vas-műszaki boltot vezetem, azonban az önkormányzati választások másnapjától, június 10-től nagyon sokakban egyfajta összetartozás érzését fedezem fel. Mosolyognak az emberek, kezet fognak, gratulálnak, integetnek az utcán, dudálnak az autókból; mindez egyértelmű jele annak, hogy örülnek a polgármester-választás eredményének, s nagy reményekkel néznek a jövő elé. Hiszen lakóhelyükön az itt élők – belső igényéből fakadóan – maguk idézték elő a változást, nem várták meg, hogy az majd egyszer külső hatásra történjen meg – mondta városa jelenlegi közhangulatáról Szilágyi Zoltán Tibor, Nyíradony független jelöltként megválasztott polgármestere.

Meggyőzték, hogy induljon

Ha a nyírségi kisváros október 1-től hivatalába lépő vezetőjének politikai helyzetét nézzük, az nem tűnik egyszerűnek, hiszen a 2019-es listás helyhatósági voksoláson a Fidesz-KDNP logója alatt indult, és bekerült a képviselő-testületbe. Most azonban függetlenként mérette meg magát a polgármester-választáson. Idáig azonban hosszú út vezetett, és ez az út nem 2019-ben kezdődött, hiszen már 2010-ben és 2014-ben is kapott felkérést, biztatást, hogy induljon el képviselőjelöltként, de akkor nemet mondott. 2019-ben azonban változott a helyzet. Akkor a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, a most hivatalából leköszönő (nem indult a választáson – a szerk.) Tasó Béla invitálta csapatába. Erre a hívásra azonban már igent mondott, és mi sem bizonyítja jobban, hogy városa közéletének egyik kedvelt alakja, és az emberek bíznak benne, a listás képviselő-választáson ő kapta a legtöbb szavazatot (1645-öt, ami 58,33 százalékot jelentett akkor), majd Fidesz-KDNP-s képviselőként tagja lett az önkormányzati képviselő-testületnek. 

Miért mondott igent 2019-ben a felkérésre, majd mi változott benne, hogy öt évvel később már független polgármesterjelöltként induljon a helyhatósági választáson, azt szemléletes példával illusztrálta: 

– Kívülállóként azt gondoltam, Nyíradonynak az a jó, ha én is a „narancsos vonalon” tolom azt a bizonyos szekeret. Ahogy múlt az idő, egyre inkább azt éreztem, hogy az a személy, aki a mi szekerünkön ül, ostorral csapkodva ösztökéli a szekértolókat, s az a bizonyos szekér csak arra mehet, amerre ő akarja, s nem feltétlenül a köz érdekét tartja szem előtt. Aki neki nemet mond, ellehetetlenül. Ez vezetett oda, hogy a 2024-es választáson Nyíradony város polgárainak „nyomására”, független jelöltként induljak a polgármester-választáson, vegyem fel a kesztyűt, csináljam. Olyan sokan kerestek meg, hogy kutyakötelességemnek éreztem az indulást. Az eredményen pedig látszik, hogy a nyíradonyiak többsége változást akar – részletezte megválasztásának előzményeit Szilágyi Zoltán Tibor.

Stabil képviselői háttér

Lássuk azonban az eredményt! A polgármester-választáson hárman indultak; 

  • Szilágyi Zoltán Tibor 50,61 százalékban, 
  • Terdik János (Fidesz-KDNP) 37,29 százalékban, 
  • Horváth Vilmos (független) 12,1 százalékban 

részesült a leadott szavazatokból. Érdekesség, hogy Szilágyi Zoltán Tibor szinte ugyanannyi voksot kapott, mint 2019-ben képviselőjelöltként – most 1652-őt, akkor 1645-öt. A képviselő-testület összetétele ugyancsak szemlélteti a nyíradonyiak változás iránti igényét. Amíg a most leköszönő képviselő-testületben a polgármesterrel együtt 7–2 volt a Fidesz-KDNP és a függetlenek aránya, addig az októberben felálló grémiumban csak három tagja van a kormánypárt-szövetségnek, míg a függetlenek hatan képviseltetik magukat. A megválasztott polgármester már egyeztetett képviselőtársaival a várossal kapcsolatos elképzeléseiről. 

Még mielőtt azonban ezekre térnénk rá, fontosnak tartottuk tisztázni, hogy a függetlenként megválasztott polgármester, aki jelenleg még Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő, tagja-e a kormánypártok valamelyikének. Ezt határozottan tagadta, bár, hogy biztos legyen benne, nem „gyártottak-e le” és nem írattak-e alá vele ezzel kapcsolatos dokumentumot, két évvel ezelőtt kinyomoztatta. Eszerint nem tagja egyik pártnak sem.

Megelégelték a nagyravágyó álmokat

– Külső szemlélő azt látja, Nyíradony szépen fejlődik és megvan minden, ami kell egy kisvárosba. Ez viszont csak a felszín! Mindenekelőtt azonban alapvetésként szögezzük le, hogy bármilyen beruházás jön, az nagyon jó. Az az érzésem, hogy városunkban a fejlesztések motivációja egyrészt, hogy lássák az emberek, „ezt hoztuk”, „általunk van a fejlődés”, másrészt pedig a pénz. Ugyanis a beruházásokra kapott összegek nagysága nem tükröződik a végeredményben. Úgy gondolom, lehetett volna hatékonyabban gazdálkodni a Nyíradonyba áramló milliókkal. Annyi pénzből, ami ide érkezett, nem ennyi mindennek és ilyen minőségben kellett volna megvalósulni. Ebbe a hétköznapi ember nem lát bele, elsétál mellette. Aki pedig szót emel, azt vissza akarják állítani a sorba. Családok, emberek sokan belekeveredtek abba az örvénybe, ami nem más, mint az, hogy a nagypolitikát lehozták a kisvárosba. Ennek következménye, hogy egymásra uszítják az embereket, és a nyíradonyiak egymásnak is ugranak. Nem lehet normális kisvárosi létet élni. Nem tetszik a helyieknek, hogy mesterségesen gerjesztik a feszültséget. Azt látják a nagypolitikában, hogy lehet a zavarosban halászni, de a nyíradonyiak nem akarnak így élni – fogalmazta meg megválasztott polgármesterük a nyíradonyiak legnagyobb problémáját.

Ennek okán Szilágyi Zoltán Tibornak a hivatalba lépése után – ahogy azt részletezte – 

nem is lehet más az első feladata, mint a korrupciómentes városirányítás, valamint a nyugalom megteremtése, az emberek összebékítése, a jó közhangulat visszaállítása. 

Mint mondja, a munkahelyteremtés elősegítése nagyon fontos, mert az emberek szeretnének helyben dolgozni. Van is ötlete, milyen üzemet kellene telepíteni. Fontos számára, hogy – más településekhez hasonlóan – Nyíradonynak is kell olyan erős helyi gazdasága legyen, amely a befizetett adók révén részben biztosítani tudja a város működését. Az itteni cégeket pedig egyszerűen csak hagyni kell dolgozni, semmilyen módon nem kell beavatkozni a belső ügyeikbe. Ugyanez a nyugalom szükséges az embereknek is: hagyják őket nyugodtan élni. Bízzanak abban, hogy nem lesz megvezetve a fiuk, unokájuk. És ha az az egyszerű alap megvan, hogy az igen az igen, a nem pedig nem, akkor abból lehet egyszerűbb szabályok mentén haladva élhetőbb és működő várost teremteni. 

Hozzátette: a helyiek nem érzik a megvalósult fényűző beruházások közösségi hasznát és értelmét. Elegük van a nagyravágyó álmokból (wellness hotel, fényerdő, quadtároló, gasztrofalu), miközben megélhetési és lakhatási problémáik vannak. A járdák, utak tönkrementek, a megépült új, aszfaltos utak nem a közösség érdekeit szolgálják, nem az ő mindennapjaikat teszik könnyebbé. Példaként hozta sokak igényét az egészségügyi szolgáltatások bővítésére: egy húszperces fizioterápiai kezelésért fél napokat utazgatnak.

– Részemről egyelőre a monitorozás folyik. Tájékozódom a városvezetésben, a város gazdaságában kinek mi a feladata, hogyan működik az önkormányzat, milyen az önkormányzat anyagi helyzete, rendelkezésre állnak-e a szükséges szakemberek. Lesz egy jó adag információm, azokat kielemzem, kielemezzük, megvitatjuk, majd döntünk a hogyan továbbról – mondta Szilágyi Zoltán Tibor, Nyíradony megválasztott polgármestere, hozzátéve, a korábbinál jóval nyitottabb, átláthatóbb önkormányzati működést szeretne.

– CH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Basahalom utcán a lakókon is múlik, hogy folytatódik-e az útépítés
A Basahalom utcán a lakókon is múlik, hogy folytatódik-e az útépítés
Több debreceni utcában is egyezségre kellene jutniuk a feleknek.
Hirdetés
Hirdetés
Súlyos károkat okozott az időjárás a debreceni forgalomirányításban
Súlyos károkat okozott az időjárás a debreceni forgalomirányításban
Jelzőlámpák sérültek a város szinte összes – önkormányzati fenntartású – kereszteződésében.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Két város ölelésében keresi a helyét Hajdúszovát
A nagyvárosban való munkavállalás lehet a legegyszerűbb kapcsolat Debrecennel.
Tovább fejlesztette kapacitásait a Főnix Média Kft.
Modern üzem is épült a debreceni telephelyen.
Rekordbírságot kapott a Booking a GVH-tól
Több ponton is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a cég.
Diákmunka: 18 év alatt akár a szülők munkahelyén is
Kiderül az is, mennyi diákmunkával lehet megkeresni a pénzt egy fesztiválbelépőre.
Kukoricaszezon: csak a szuperédes!
A frisspiacra szánt terméket elsősorban kistermelők állítják elő.
Lépés a 35-ös főút Debrecen és Józsa közötti bővítésében
Tervező már van, igaz, két évig is eltarthat a munka.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Új, víztermelő kút fúrására készülnek Létavértesen
Lépni kell, hogy el ne lehetetlenüljön a a város ivóvízellátása.