Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nelson Mandelát, Dosztojevszkijt és Juhász Gyulát is megidézték a debreceni gyermekpszichiátrián

| 2023. 12. 04. | 16:07:41
Megújult a Bartók Béla úti intézmény.
Nelson Mandelát, Dosztojevszkijt és Juhász Gyulát is megidézték a debreceni gyermekpszichiátrián
Balról. Szabó Zoltán, Szilvássy Zoltán, Papp László, Takács Péter és Kossa György (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy 860 millió forintból újult meg a Debreceni Egyetem Klinika Központ Kenézy Gyula Campus Gyermek- és Ifjúságpszichiátria Osztálya a Bartók Béla úton. A hivatalos átadón illusztris vendégeket fogadott az intézmény december 4-én, hétfőn.

Kossa György, a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében reményét fejezte ki, hogy az osztályon dolgozó szakorvosok, ápolók a felújított terekben érzik azt a szándékot, támogatást és bizalmat, amivel a munkájukat kívánja segíteni a kuratórium, amelynek a tagjai tudják, hogy az ő munkájuk mennyire fontos és milyen nehéz. Beszéde végén Nelson Mandelát, korunk egyik legkiemelkedőbb emberi jogi harcosát idézte: „Egy társadalom lelkének nem lehet szebb kinyilatkoztatása, mint ahogyan a gyermekeivel bánik.”

Kossa György (Fotó: Cívishír)

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora Dosztojevszkijre, az irodalmi egzisztencializmus atyjára hivatkozva mondta: „Egy társadalom fejlettségét a leginkább azzal lehet lemérni, hogyan bánik a lelki sérültjeivel.” A rektor felidézte, hogy Magyarországon, a második világháború elvesztése után az orvos népellenséggé vált, ezért a politikailag megbízhatóbb bölcsészekre bízták a pszichológusok képzését, de örömmel látja, hogy most végre visszakerült a helyére a szakma, amiről az is tanúskodik, hogy itt, a 34-es ajtóra az van kiírva: „Klinikai szakpszichológia”, vagyis oda került a pszichológia, ahová való.

Szilvássy Zoltán (Fotó: Cívishír)

Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke felidézte, hogy Debrecenben a gyermekpszichiátriai szakellátás 1960-ban kezdődött, és Séra Ibolya három évtizeden át vezette magas színvonalon a Varga utcai intézetet, az ellátás minél szélesebb körű kiteljesedésére törekedve. A betegek regionális ellátása céljából 1978-ban jött létre, és Oláh Róza főorvos asszony irányításával kezdte meg működését a megyei gyermek ideggondozó. Ugyanakkor az ő nevéhez fűződik az önálló gyermekpszichológiai fekvőbetegosztály létrehozása, amely 1987-től a Bem téri kórházban fogadta a betegeket, majd 2004-ben költözött át a jelenlegi helyére, a Bartók Béla útra, ahol ma már évente hatszáz fekvőbeteget és 18 ezer járóbeteget kezelnek, mégpedig az integrációs, centralizációs törekvés eredményeként létrejövő és Magyarországon egyedülálló klinikai szakpszichológiai központ keretein belül. 

„A magas szintű gyógyítómunkához nélkülözhetetlen az európai sztenderdnek megfelelő strukturális és technológiai megújulás, ezért ezek fejlesztésére is kiemelt figyelmet fordít a Klinikai Központ. A földszinti rész keleti szárnyában drogambulanciai és addiktológiai szakrendelés kapott helyet, míg a nyugati szárnyban tízágyas nappali szanatórium fogadja a betegeket. Az emeleten autizmus ambulancia és gyermekpszichiátriai szakrendelések működnek, továbbá a sajátos ellátási igényű fiatalkorú betegek számára két emeltszintű biztonsági kórtermet is kialakítottak”

– sorolta Szabó Zoltán, kiemelve a modern infrastrukturális feltételek megteremtése mellett az eszközpark is gazdagodott, példaként említve a pszichodiagnosztikai és fejlesztő eszközöket, valamint az új informatikai megoldásokat.

„A gyermeki lélek a tabula rasa, amelyre a jövendőt írják fel a tanítók” 

– idézte Juhász Gyulát a debreceni egészségügy első embere, aki reményét fejezte, hogy az egyik legszebb és legnemesebb cél, a gyermekek gyógyításáért tett törekvéseik elérték céljukat, és az ehhez hasonló fejlesztések, városunk, egyetemünk, nemzetük jövőjének biztosítanak szilárd alapot.

Szabó Zoltán (Fotó: Cívishír)

Papp László polgármester szerint jó érzés tapasztalni, hogy Debrecen térben és időben folyamatosan fejlődik. A város fontos régióközpontjává vált az országnak, amely nemcsak a vármegye és a szomszédos vármegyék életére is képes hatással lenni. 

„A világ a válságok korszakát éli, de hiszem azt, hogy Debrecen egy kis sziget, hiszen a gazdasági élet fellendülése plusz források előtt nyitotta meg a kapukat. Nagy lehetőség ez, amivel élni is kötelező. Az elmúlt tíz évben Debrecen olyan sebességre kapcsolt a gazdaság, az oktatás, a kultúra, a környezetvédelem és a sport területein, és olyan eredményeket ért el, hogy más városok évtizedek alatt sem tudták ezt előidézni, és Debrecen mostani, prosperáló időszakának legnagyobb nyertesei majd a gyermekeink lesznek”

- fogalmazott Papp László, hozzátéve azt, hogy a városvezetés számára a gyermekegészségügy fejlesztése prioritás, ezért is hozták létre a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet, amelynek keretében elindult egy szűrőprogram, azaz kétévente minden debreceni iskolás ingyenes szűrővizsgálaton esik át, valamint idén tavasszal letették a Gyermeksürgősségi Központ alapkövét. A polgármester végül megköszönte a kormány anyagi támogatását ezekhez a fejlesztésekhez.  

Papp László (Fotó: Cívishír)

„A fogyasztói társadalmakban nagyjából mindenhol a gyermekek 20-25 százaléka küzd mentális problémákkal. Magyarországon hétből egy gyermeknek van mentális betegsége, és ezért lépett időben a Debreceni Egyetem ezzel a fejlesztéssel” 

-  mondta Papp László polgármester. Hozzá kapcsolódva fejtette ki Takács Péter államtitkár, hogy a gyermeki elmagányosodást ő a saját családján belül négygyermekes apaként tapasztalta, különösen a koronavírus-járvány idején, amikor a gyerekek online oktatásra kényszerültek. Éppen ezért örömmel tölti el, hogy Debrecenben a szakpszichológusok is megfelelő szerepet kaptak az ellátórendszerben.

Takács Péter (Fotó: Cívishír)

„Ez a debreceni fejlesztés egy nagyszabású országos fejlesztés legszebb része, mondhatni az ékköve, és az, ami Debrecenben a gyermekegészségügy terén megvalósul, mintaként szolgálhat az egész ország számára” – így az államtitkár.

Cs-. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Összejött a Diósgyőr a Ferencvárossal a Magyar Kupában
Összejött a Diósgyőr a Ferencvárossal a Magyar Kupában
Legalább jó hír a borsodiaknak, hogy Miskolcon játsszák a meccset.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
A hátrányos helyzetűeken is segít a vármegye önkormányzata
Csaknem hárommilliárd forint támogatást nyertek.
Lakóparkot építene Hajdúböszörményben egy debreceni cég
A február 29-i ülésen a helyi idősotthon díjainak emeléséről is dönthetnek a képviselők.
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés