Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mint a maffiózók egy Scorsese-filmben: pókerezés közben döntöttek a súlyos bűnről

| 2021. 11. 09. | 11:07:00
Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.  
Mint a maffiózók egy Scorsese-filmben: pókerezés közben döntöttek a súlyos bűnről
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Berettyóújfalui Járásbíróság november 8-án tartott előkészítő ülést annak a négy vádlottnak az ügyében, akik kártyázás közben döntötték el, hogy jó pénzért migránsokat fognak Nyugat-Európába csempészni. Az ügyészség a vádiratban jelezte, hogy egyezségeket kötött a terheltekkel a bűnösség beismeréséről, továbbá kérte a bíróságot, hogy ezeket az előkészítő ülésen hagyja jóvá.

Tekintettel arra, hogy a terheltek beismerő vallomást tettek, a Berettyóújfalui Járásbíróság – az ügyészség indítványára – jóváhagyta az egyezséget és annak tartalmával egyezően a három román és a magyar állampolgárt üzletszerűen, bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, és őket 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon helyezhetők feltételes szabadságra.

Arab férfival üzleteltek

Az ítélet szerint az első, a harmad- és a negyedrendű vádlottak Nagyváradon laktak és régebb óta ismerték egymást. Közös szenvedélyük a póker volt, ami gyakran összehozta őket. A játékkal összefüggésben ismerkedtek meg a másodrendű vádlottal, aki magyar állampolgár. A kártyajáték miatt összejáró férfiak között 2017 őszén gyakori beszédtéma volt a Nagyvárad környékén abban az időben komoly méreteket öltő embercsempészés. A négy vádlott mindenhol csak azt hallotta, hogy milyen sok pénzt lehet vele keresni és kicsi a lebukás veszélye. 2017 októberében a vádlottak egy nagyváradi kávézóban találkoztak egy ismeretlen, feltehetően arab férfival, aki pénzt ajánlott nekik annak fejében, ha okmányokkal nem rendelkező migránsokat szállítanának Németországba.

A négy férfi ezzel az ismeretlen arab férfival volt folyamatosan kapcsolatban, tőle kapták meg a részletes instrukciókat, mint például azt, hogy a migránsokat mikor és hol kell felvenni, hogyan tudják őket átcsempészni a magyar-román határon, és azt is, hogy Németországon belül hová kell őket szállítani. A pénzt mindig a szállításokat követően kapták meg a megbízótól ugyanabban a nagyváradi kávézóban.

Addig jár a korsó a kútra...

Az első szállításra 2017. október 6-án került sor, majd ezt november végéig további 10 transzport követett. Az utolsó, 2017. november 30-ára ütemezett szállítás során a vádlottak mindent úgy csináltak, mint korábban. Négy gépjárművet használtak, elől ment a felvezető, a negyedrendű vádlott 12, míg a másodrendű 7, magukat iraki állampolgárnak valló migránst szállított, az úticéljuk a németországi Passau volt. A négy férfi eggyel nem számolt, a 42-es számú főút Püspökladány felé vezető oldalán a rendőrök megállították és intézkedés alá vonták őket, amely során a vádlottakat és az általuk szállított 19 migránst előállították.

A négy vádlott 2017. október 6. és november 28. közötti időszakban alkalmanként legalább 8, legfeljebb 12 fő, a schengeni övezetben való tartózkodáshoz szükséges okmányokkal nem rendelkező harmadik országbéli állampolgárnak nyújtottak segítséget a román-magyar, magyar-szlovák, szlovák-osztrák és az osztrák német határ jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez.

A bíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik fellebbeztek a feltételes szabadságra bocsátás tekintetében. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Joe Biden visszalépett; Kamala Harrist támogatja
Joe Biden visszalépett; Kamala Harrist támogatja
Ha legyőzi Trumpot, az Egyesült Államok első női elnöke lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.