Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Medvelázban Nyírmártonfalva

Cívishír | 2024. 09. 27. | 12:43:43
Feldúlt juhakol Hármashegyen, „szemtanúk” autóban, buszon, traktoron.
Medvelázban Nyírmártonfalva
A barna medve általában 100-340 kilót nyom, a kifejlett egyedek hossza két méter körüli (Fotó: Medveles És Fotózás a Vadonban – Erdély/Facebook)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt két hétben egyetlen medveészlelésről szóló hívás sem érkezett a rendőrség hajdú-bihari tevékenység-irányítási központjába és a hatóságnak sincs olyan információja, ami megerősítené egy ilyen mindenevő állat feltűnését; a nyírmártonfalvai polgármester azért gondolta helyesnek figyelemfelhívő közlemény megjelentetését a község Facebook-oldalán, mert több helyi meggyőzően számolt be arról, hogy medvét látott – tudta meg a Cívishír.

Filemon Mihály szeptember 26-án számolt be arról, hogy „elsőre hihetetlennek hangzó, de komoly témáról” kell tájékoztatnia a nyilvánosságot. Mint írta, a közlést megelőző két napban több lakossági medveészlelés történt Nyírmártonfalva külterületén. Majd egyértelművé vált – fogalmazott –, hogy „nagytestű barnamedve portyázik a Petőrész felé eső külterületen”. A polgármester szeptember 27-i érdeklődésünkre azt mondta, hogy egy helyi nő autóval hazafelé tartva látta a „két lábára álló medvét az út mellett”. Ezután határoztak úgy, hogy figyelmeztetik a nyírmártonfalvaiakat a közösségi médiában.

A polgármester péntek délelőtt egy hármashegyi tanyán járt – ez nincs messze Nyírmártonfalvától, néhány kilométer a távolság –, ahol az oda Debrecenből kijáró tulajdonos a napokban azzal szembesült: valamilyen élőlény végzett egy kutyájával, egy másikat pedig megsebesített. Az ottani juhok közül is több megsérült, elpusztult, az akol ajtaját pedig „letépték”. 

Filemon Mihálytól hallottuk azt is, hogy a szeptember 26-i Vámospércsről Nyírmártonfalvára tartó távolsági autóbusz utasai közül medvét véltek látni, ahogy egy „szennyvíztelephez vezető úton cammog”. Egy traktoros arra figyelt fel, hogy megugró őzek után fut egy medveforma állat. A polgármester azt is megosztotta, hogy bár értesítették a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságát és a Nyírerdő Zrt-t, a hatóságok „nem vették komolyan a jelzését, mondván, a területen soha sem láttak medvét”. Úgy tudjuk, közben változott a helyzet, és az Agrárminisztérium utasítására pénteken természetvédelmi szakemberek utaztak Nyírmártonfalvára. Filemon Mihály – aki ugyan nem látta a medvét, de vadászott már ilyen állatra Romániába – nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az ottani túlszaporodott populáció egy tagja vetődött idáig.

Hirdetés

A Cívishír beszélt Papp Zoltánnal, a vármegyei vadászkamara titkárával is. Ő erős kétségeit fejezte ki, s nincs tudomása arról, hogy hajdú-bihari vadászok megerősíthetnék a medveészlelésről szóló lakossági információk valóságosságát. Megjegyezte, a medve mancsai tányérnyi nyomot hagynak, így a konkrét észlelési helyek vizsgálatával viszonylag gyorsan eldőlhet, járt-e ott ilyen állat ténylegesen. 

– Az Északi-középhegységben, az Aggteleki és a Bükki Nemzeti Parkokban az elmúlt négy-öt évben valóban feltűntek medvék, nemrég egy miskolci lakótelepen is látni véltek egy példányt. De az, hogy idáig vándorolnának, eléggé hihetetlen – mondta. Kérdésünkre, hogy milyen, hajdú-bihari szemmel egzotikus állat feltűnésére emlékszik vissza az elmúlt évtizedekből, a titkár egy flamingót említett, a madár a Hortobágyon bukkant fel. A vármegyéből egyébként viszonylagos rendszerességgel mennek vadászok romániai, erdélyi medvék kilövésére, ugyanakkor egy-egy példány elejtésének költsége több millió forintos vállalkozás.

Érdeklődtünk a Nyírerdő Zrt-nél is, természetesen, amint befut, az ő válaszukat is megosztjuk.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Fogy a magyar; 13 százalékkal csökkent a születések száma
Fogy a magyar; 13 százalékkal csökkent a születések száma
A halálozásoké 1,2 százalékkal nőtt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni önkormányzat: nem vonnak el forrást a gazdaság fejlődését elősegítő projektektől
A város és a kormány együttműködése erős szövetségen alapul – jelentették ki.
Fel kell újítani a Csapó utcai épület tetejét
Pályázatot írt ki a Debreceni Társasházkezelő Kft.
Ki kinek tud keresztbe tenni Nyíradonyban? – FRISSÍTÉS
Polgármesteri végkielégítés, botrányos futópálya, kérdőjeles vagyonkezelés.
Debreceni alapítványok is milliókhoz jutottak az 1 százalékokból
Százmillió felett a három legeredményesebb civil szervezet.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Történelmet és jövőt ír a DKV
Történelmet és jövőt ír a DKV
140 éves jubileumát ünnepli Debrecen közlekedési vállalata.
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Az árverésen két védett festmény is indul.
MODEM: programkavalkád a születésnapon
MODEM: programkavalkád a születésnapon
Szeptember 26. és 28. között ünnepli 18. születésnapját a debreceni művészeti központ.
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Visszatér a Debreceni Szakképzési Centrum őszi pályaorientációs rendezvénye.
Hirdetés