Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mándi László harcba száll a debreceni polgármesteri székért

| 2023. 09. 22 | 13:26:00
A Momentum képviselője támogatja az akkumulátorgyárak elleni népszavazást.
Mándi László harcba száll a debreceni polgármesteri székért
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Nagyon sok civil személy felvette a harcot, nem szeretnék, hogy méreggyár épüljön a környezetükben, azt viszont szerették volna, ha megkérdezik őket a témában. Országosan sok szervezet támogat mindenféle kiállást az akkumulátorgyárakkal szemben, helyben pedig a Momentum és az MSZP több, a CATL környékén lakó magánszemélyt támogat abban, hogy meg tudják védeni magukat – mondta Mándi László momentumos önkormányzati képviselő szeptember 22-én a Debreceni Járásbíróság előtt tartott sajtótájékoztatón. 

Madarasi István, az MSZP debreceni elnöke tudatta, öt per van folyamatban, melynek jogi képviseletét a Momentum és az MSZP külön-külön, de összehangolva látja el.

Felidézte, a Debreceni Törvényszék április 11-én elutasította azonnali jogvédelmi kérelmüket, majd a döntés ellen fellebbeztek a Fővárosi Ítélőtáblánál. – A fellebbezést elfogadták. Az indoklás arra utalt, hogy a hatóság nem járt el kellő mértékben, mélységben az indoklás meghozatalakor. Az alapkoncepciót, Debrecen vízellátásának veszélyeztetettségét nem is vizsgálták – jelentette ki. Madarasi tudatta, júliusban ismét elutasították az azonnali jogvédelmi kérelmet, majd fellebbeztek. Ez ügyben október 6-án lesz az első tárgyalás. – Úgy látjuk, a törvényszék arra készül, hogy egységesíti a pereket. A bíróság még mindig azt a kérdést vizsgálja, hogy a felperesek érintettsége megállja-e a helyét. Ezek a lakosok mind az akkugyár környékén laknak, azt gondolják, igenis érintettek – szögezte le. Kiemelte, egyetlen hatósági vizsgálatra való utalás nincs a per anyagában, ami valódi szakmai döntések meghozataláról szólna. Úgy gondolják, a tárgyalás egy hosszú folyamatot fog elindítani, hiszen csak később kerülhet szóba a szakmaiság, a hatósági engedélyek kiadása.

Az érintettek jelenleg a kormányhivatallal és a CATL-lel szemben állnak perben. 

– Úgy gondoljuk, a debrecenieknek joguk van ahhoz, hogy elmondhassák véleményüket, szeretnének-e ilyen akkumulátorgyárakat vagy sem – fogalmazott Mándi. – Lázár János a Csokonai Színházban tartott beszéde alatt egyértelműen célzott arra, hogy Papp Lászlót indítják 2024-ben fideszes polgármesterjelöltként Debrecenben. Azt a Papp Lászlót, aki január 10-én nyíltan elmondta Klubrádióban tett nyilatkozatában, hogy akár a debreceniek többségével szemben is végrehajtja a kormányzat akaratát. Ő azonban nem kormányzati politikus, hanem a debreceniek választották. Nekik kellene megfelelni, az érdekeit védeni, nem pedig végrehajtani a kormányzati feletteseinek utasításait – mondta. Úgy látják, Papp László saját hatáskörben kiírhatott volna helyi népszavazást az akkumulátorgyárak ügyében, de ez nem történt meg. Véleményük szerint a Fidesz megmérte, hogy a debreceniek többsége elutasítja a gyárépítést, emiatt "gyáva módon" nem írtak ki népszavazást. – Azt gondoljuk, hogy a polgármesternek kötelessége a helyieket képviselnie, az ő érdekeikben eljárni, nem pedig a gigagyárak érdekeit előtérbe helyezni, hiszen nem tőlük és nem erre kapta a mandátumát – tette hozzá. 

Madarasi meglátása szerint a debreceniek előtt két út van: egyik, hogy bírósághoz fordulnak az akkumulátorgyárak ellen, másik a 2024-es önkormányzati választás.

– Február óta hosszas tárgyalásokat folytattunk pártokkal és civil szervezetekkel, magánemberekkel. A mi álláspontunk, hogy az akkumulátorgyár elleni népszavazást csak úgy lehet megvalósítani, ha közösen, együtt elindulunk az önkormányzati választáson, és az összefogás nevében olyan alternatívát biztosítunk a jelenlegi hatalommal szemben, hogy meg legyen a debreceniek akarata – mondta Madarasi István.

Az önkormányzati képviselő hozzátette, nincs szükség olyan városvezetésre, aki a népakarat ellenére is meg akarja építeni az akkumulátorgyárakat, akik országosan a párt érdekeit helyezik előtérbe.

– Azt is megnéztük az elmúlt időszakban, hogy ki lehet Papp László kihívója. A Momentum, az MSZP, A Nép Pártján és az LMP közös polgármesterjelöltje Mándi László. Az ő vezetésével, szakmai kihívásával és politikai tapasztalataival – háttérben az összes szakmai civil szervezet segítségével – azt gondoljuk, valódi népszavazási helyzetet fogunk teremteni a Fidesszel szemben – mondta.

Kapcsolódó hírek
Civil Fórum: a Kúria cáfolta a debreceni városvezetést és a helyi Fideszt
Civil Fórum: a Kúria cáfolta a debreceni városvezetést és a helyi Fideszt
A Kúria új eljárásra kötelezte a helyben eljáró hatóságot.
Így lehetne javítani egyes gyógyszerek hatékonyságát
Így lehetne javítani egyes gyógyszerek hatékonyságát
A módszert a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán dolgozták ki.
Most lassabb a Debrecen–Budapest vonalon az InterCity, mint 30 éve
Most lassabb a Debrecen–Budapest vonalon az InterCity, mint 30 éve
1993-ban az újonnan bevezetett InterCity 2 óra 22 perc alatt tette meg a Debrecen–Budapest utat.
Különdíjat kapott a #mutiholdolgozol pályázat keretében az NI
Különdíjat kapott a #mutiholdolgozol pályázat keretében az NI
Inspiráló program és kreatív gyereksereg.
Aki látja a cigányok bukásait, de megtéréseit is
Aki látja a cigányok bukásait, de megtéréseit is
Drogfüggők, utcalányok között hirdette Isten igéjét a debreceni lelkipásztor. Interjú Gregussné Buzás Irénnel, a cigánymisszió vezetőjével.
A debreceni könyvtáros 17 millió forintot „nyúlt le”
A debreceni könyvtáros 17 millió forintot „nyúlt le”
A férfi a saját cégétől rendelt látszólag szakmai kiadványokat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés