Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lila lufik vitték a gyerekek üzeneteit Debrecen kék ege felé

Cívishír | 2024. 02. 12. | 13:07:43
Kilencedik alkalommal üzentek így betegtársaiknak az óvodások.
Lila lufik vitték a gyerekek üzeneteit Debrecen kék ege felé
Mintegy 300 gyerek eregette a lila lufikat (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kilencedik alkalommal tartotta meg február 12-én a "Hallják meg az égiek jókívánságainkat" elnevezésű eseményt, amelyre mintegy háromszáz óvodás érkezett a Debreceni Egyetem főépülete előtti térre. A gyerekek lebomló, környezetbarát lila léggömbökre rögzített jókívánságaikkal üzentek beteg társaiknak, remélve, hogy az égiek teljesítik vágyaikat.

A látványos program kezdetén a szülés után a regenerálódásra a mozgást választó kanga tréning szülői csoport néhány tagja tartott bemutatót, majd az ütemes zenére a lilalufival a kezükben várakozó óvodások is mozogni kezdtek. Közben Kiss Csongor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekhematológiai-Onkológiai osztály osztályvezető egyetemi tanára, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke a nap jelentőségéről beszélt az óvodásoknak. Elmondta, hagyományosan február 11-én, a betegek világnapján tartják a lufieregetést, de mivel ez a dátum az idén vasárnapra esett, ezért azt 12-ére tették át. Az ő visszaszámlálása után 11 óra 12 perckor engedhetik majd el a lila léggömbök zsinórját a gyerekek. Addig pedig hallgassák a zenét, kapcsolódjanak be a mozgásba.

Február 11-én volt a betegek világnapja, és fontosnak tartom, hogy az egészséges társadalom viselje szívén a beteg emberek dolgait. A beteg gyerekekét elsősorban az egészséges gyerektársaik. Ezért immár hagyomány, hiszen most már a kilencedik alkalommal rendezzük meg a „Hallják meg jókívánságainkat az égiek” rendezvényünket, amikor egy-egy lila léggömbhöz odakötik a gyerekek a beteg társaiknak szánt jókívánságaikat és azokat elindítják az ég felé 

– ezt már a nyilvánosság képviselőinek mondta Kiss Csongor, majd a gyermekonkológia onkológiai osztályának munkájáról megtudtuk tőle, hogy a 15 ágyas osztály folyamatosan 100 százalékos kihasználtsággal működik, és az osztályuk előterében, az influenzajárvány miatt a szabad ég alatt egy hasonló, de kisebb eseményük is van.

– Az ilyen segítségnek felmérhetetlen a hatása, hiszen a betegek érzik azt, hogy az egészséges társaik számítanak rájuk. És van egy ehhez hasonló másik programunk, a pandamackó program, amiben a betegsége miatt az iskolából, óvodából tartósan hiányzó kisgyermek padjára, székére egy nagyméretű pandamackó ül addig, amíg ő nincs ott, hogy lássák a többiek, a gyerek a távollétében is a közösség tagja – folytatta az egyetemi tanár, hozzáfűzve egy konkrét példát. Egy nagybeteg, visszaesett, már a visszaesésből is gyógyuló leukémiás lány csaknem félévet töltött folyamatosan az osztályon, majd a félévi vizsgáit, a testnevelés kivételével, ötös eredménnyel zárta.

A gyermekek beteg óvodástársaik iránti együttérzését erősítő eseményen az egyetemi óvodából is érkeztek. Heller Gyöngyit, a Brumi csoport óvónője beszélt a Cívishírnek a lufifelengedés jelentőségéről. – Harmadik alkalommal vagyunk itt a csoportunkkal. A gyerekek nagyon nagy szeretettel készültek, a kis cédulákat rajzolgatták, mi, óvónők pedig az üzeneteket írtuk fel a cédulákra. Közben beszéltünk arról, hogy vannak olyan kis társaik, akik nem járhatnak óvodába. Picikét így érzékenyítjük is őket, és szeretettel gondolnak beteg társaikra. A kívánságaik mind egy irányba mutatnak, hogy gyógyuljanak meg, majd tudjanak sétálni a természetben, szaladgálni társaikkal, játszanak sokat. A mi csoportunkban szerencsére nem volt még súlyos beteg. kisebb műtéten átesettek viszont igen, és az egy-kéthetes távollétük idején nekik is készítettünk együttérző üzeneteket. A szülők visszajelzése alapján nagyon jólesett nekik, hogy gondoltunk rájuk.

A léggömberegetésre a visszaszámlálást Kiss Csongor indította el, majd a gyerekek egyszerre engedték el a lufikat az üzenetekkel az ég felé. Az eseményt a Gyermekhematológiai-Onkológiai osztály előtt is megrendezték a kezelés alatt álló, a szakrendelésre érkező gyerekek és szüleik, valamint nővérek és orvosok részvételével. A programhoz csatlakozott a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája is Hajdúböszörményben, ahol lufi helyett galambokat engedtek a magasba.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Összejött a Diósgyőr a Ferencvárossal a Magyar Kupában
Összejött a Diósgyőr a Ferencvárossal a Magyar Kupában
Legalább jó hír a borsodiaknak, hogy Miskolcon játsszák a meccset.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Skandináv életérzés a MOPA dekorpanelekkel
Hozd harmóniába a természetet és a modern elemeket az otthonodban a debreceni Gulyás Tüzép segítségével!
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
A hátrányos helyzetűeken is segít a vármegye önkormányzata
Csaknem hárommilliárd forint támogatást nyertek.
Lakóparkot építene Hajdúböszörményben egy debreceni cég
A február 29-i ülésen a helyi idősotthon díjainak emeléséről is dönthetnek a képviselők.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés