Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kisváros, nagy fesztivál: magától nőtt nagyra a Hadházi Káposztás

| 2018. 09. 14. | 18:35:00
Enni, inni, találkozni várnak Hajdúhadházra.
Kisváros, nagy fesztivál: magától nőtt nagyra a Hadházi Káposztás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Élőbb, helyi levegőből többet szívó fesztivál aligha van a környéken, hiszen a szeptember 21. és 23. között rendezendő Hadházi Káposztás Napok nem mondvacsinált téma, hanem konkrét gazdasági tevékenység köré épül. A fajtajegyzékben is szereplő Hadházi Lapost ma is helyben termesztik, savanyítják, és innen szállítják az ország minden pontjára, sőt, még külföldre is. Minderről Csáfordi Dénes polgármester számolt be a gasztrofesztivál szeptember 14-i, debreceni sajtótájékoztatóján, ahol azzal is büszkélkedett, a génfenntartás megőrzése érdekében a fajta vetőmagját is maguk állítják elő.

– Ha valamit csinálunk, csináljuk jól – összegezte azt a megfeszített munkát, amivel a Hadházi Káposztás Napok idei kínálatát készítette elő az önkormányzat cége, a Hajdúvitéz Kft. Ismeretes, a 2004-ben még Torzsás Napokként indult egynapos programot civil szervezetek hívták életre, ami 2010-től új lendületet kapott, ám, mint azt a városvezető elmondta, a civilekkel ma is közös munka folyik.

Finomságok tálcán és színpadon

Az érdeklődőket három napon keresztül, öt helyszínen és három színpadon sport- és könnyűzenei programok várják: a kicsik szombaton nyuszimotorokkal állhatnak startvonalhoz – a közös jutalom az Alma együttes koncertje –, de lesz kosárlabdázás és 6 kilométeres biciklizés is. A vasárnapi főzőversenyen változatos, káposztás finomságok készülnek majd, többek között egy 2 000 adagos étel, aminek bevételét jótékony célra ajánlják fel, ahogy a hőlégballonozásból befolyó összeg is jó helyre kerül: az önkormányzat feltett szándéka egy kisbusz beszerzése, amivel mozgásában korlátozott hadháziakat szállítanának.

Szöllősi Györgyi, aki hosszú évek óta háziasszonya a rendezvénynek, idén Kaszás Gézával osztozik a mikrofonon, és valószínűleg a káposztás tócsnin is, mert mint a sajtótájékoztatón a műsorvezető elmondta, a Hadházi Gazdakör finomsága teljesen lenyűgözte. A polgármesternek egy klasszikus a kedvence: füstölt hússal készült, savanyított levelébe töltött káposzta, szigorúan Hadházi Laposból, hiszen valójában „belőle” nőtt nagyra a rendezvény. – A Hajdúhadházzal kapcsolatos negatív hangokat 2010-től kezdődően ellensúlyozni nem volt elég, jól kommunikálni is kellett. És mégiscsak más, ha egy hadházi mondja a hadháziaknak, hogy valami helyben igenis jó. Ez teszi hitelessé a munkánkat, és erre a Káposztás Napok tökéletes példa – fogalmazott a város első embere.

Hadházi Káposztás Napok Facebook-oldala ITT, weboldal ITT

- BCSH -

[Beillesztett cikk: Káposztába csomagolják a sztárparádét Hajdúhadházon]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Szél, eső, időnként napsütés is várható.
Hirdetés
Hirdetés
Otthon kapott ki a kis Loki
Otthon kapott ki a kis Loki
Újpesti siker született az NB III-ban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés