Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kezdődik, és csaknem egy évig tart az Egyetem sugárúti fejlesztés

| 2021. 09. 17 | 13:08:00
Kétszer két sávra bővítik a debreceni útszakaszt.
Kezdődik, és csaknem egy évig tart az Egyetem sugárúti fejlesztés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lezárásokkal, a forgalomtereléssel szeptember 20-án elkezdődik a Bethlen utca-Egyetem sugárút kétszer két sávra bővítése – jelentette be sajtótájékoztatón Debrecen polgármestere. Papp László közölte:

a Hunyadi utca-Bethlen utca kereszteződéstől az Egyetem sugárút 54. számig 1800 méternyi útszakaszt érint az átépítés.

Mintegy 30 ezer négyzetméteren újul majd meg az aszfaltfelület, de ez csak egy része a komplex programnak, amely tartalmazza a csomópontok átépítését, és két új jelzőlámpás kereszteződés kialakítását is. Jelzőlámpával szabályozzák majd a forgalmat a Bethlen utca-Thaly Kálmán utca és az Egyetem sugárút-Ibolya utca kereszteződésében.

Papp László emlékeztetett: a kivitelezésre kiírt nyílt európai uniós közbeszerzési eljárást a Strabag Zrt. nyerte el, a beruházás 1 milliárd 492 millió forint kormányzati támogatásból valósul meg. A munkálatok csaknem egy évig tartanak, és 2022 nyarán érnek véget.

– A kivitelezés a Nagy Lajos király téren a közműkiváltásokkal indul – jelentette be a polgármester.  Az Egyetem téri körforgalom és a Nagy Lajos király tér közötti buszsávot és a mellette lévő sávot lezárják, a forgalom így mindkét irányban egy sávon haladhat majd. Ez azt is jelenti, hogy a Nagy Lajos király tértől az egyetem irányába megszűnik a parkolási lehetőség.

A csomópontok átépítése közül a polgármester külön kiemelte a Füredi út-Egyetem sugárút kereszteződését, amelyet a kapacitásnövelés érdekében jelentősen átalakítanak majd.

Az Egyetem tér irányába három sávot építenek ki. Az egyiken csak balra, a másikon egyenesen, a harmadikon pedig egyenes és jobbra lehet majd haladni. Visszafelé, a Füredi út irányába egy sávon balra, két sávon egyenesen közlekedhetnek az autósok, és megmarad a jobbra kanyarodó sáv is.

A fejlesztés részeként a közvilágítás is megújul, továbbá térfigyelő kamerákat szerelnek fel a Hunyadi utca-Mester utca-Bethlen utca, a Bethlen utca-Honvéd utca, az Egyetem sugárút-Füredi út kereszteződésébe, a Nagy Lajos király térnél és az Egyetem téri körforgalomnál.
A beruházás során áthelyezik a buszmegállókat, és buszöblöket is kialakítanak.
Papp László hangsúlyozta:

törekedtek a parkolók megőrzésére, bár csábító volt a gondolat, hogy ezek helyét is haladósávok vegyék át. Annak érdekében, hogy a környék lakói meg tudjanak állni az autójukkal, az útszakaszon lévő 174 parkolóból végül mindössze 14 szűnik meg.

A sajtótájékoztatón részt vett a beruházásban érintett térség két önkormányzati képviselője is. Fodor Levente elmondta: a fejlesztés során a Honvéd utcától az Egyetem sugárút végéig a járda is megújul. Papp Csaba kiemelte: a kétszer két sávnak köszönhetően az útszakasz áteresztőképessége sokkal nagyobb lesz, ezáltal pedig csökken az autók belvárost terhelő károsanyag-kibocsátása.

- TT -

Kapcsolódó hírek
Indulnak a debreceni fényvillamosok!
Indulnak a debreceni fényvillamosok!
Egészen vízkeresztig lehet bennünk gyönyörködni, és rajtuk utazni.
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású lapokat szinte bármilyen lappal lehet kombinálni, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
Elkészült a Civaqua projektje.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés