Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két napon át irtják a szúnyogokat Debrecenben

civishir.hu | 2024. 06. 09. | 11:44:58
Június 10-én és 11-én végzik a rovarok gyérítését.
Két napon át irtják a szúnyogokat Debrecenben
Szúnyogirtás kezdődik Miskolcon (Fotó: Illusztráció/pikist.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Debrecenben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében – tájékoztatta szerkesztőségünket a polgármesteri hivatal.

A kezelés időpontja: 2024. június 10-11., a napnyugta utáni órákban. Pótnapok: 2024. június 11-12., ugyanebben az időben.

A szúnyogirtás helye: Debrecen területe (a 35. sz főút – 4. sz. főút – 33. sz. főút által határolt belső körzetek kivételével) és Debrecen-Józsa területe.

Az alkalmazott készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére az alábbi intézkedéseket javasolják:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Hangsúlyozzák: a szúnyogártalom megelőzése érdekében az önkormányzat a városu lakott területein szakemberrel felmérette a vizekben, vízfolyásokban a szúnyoglárvák mennyiségét. A felmérés alapján májusban négy területen a szúnyogok kifejlődését megelőző lárvagyérítést is végzett biológiai készítménnyel.

A szúnyogok számának csökkentésében viszont a lakosság aktív közreműködése is fontos. A ház körüli tenyészőhelyek felszámolásával nagymértékben hozzájárulhatnak a szervezett védekezés sikeréhez. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket.

Kérjük a lakosságot, szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik! Ha környezetében észleli szúnyoglárvák fejlődését, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezés fontosságára! – emelik ki.

  • Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
  • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
  • Az esővízgyűjtő hordót fedje le vagy szúnyoghálóval takarja le. Ezzel megelőzheti, hogy a szúnyogok a vízbe rakják a petéiket.
  • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
  • Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal, és erre öntse a vizet.
  • Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot – pl. gumiabroncsot, stb. – melyben a víz összegyűlhet.
  • Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, istálló, stb. nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.

A hatékony és eredményes védekezés érdekében Önkormányzatunk folytatja a májusban megkezdett szúnyoglárva-irtó tabletták osztását is. A debreceni lakosok személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatásával vehetik át a szúnyoggyérítést segítő tablettákat a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. augusztus 31-ig – a korábban a tabletták osztási helyszínét jelentő Új Városháza helyett a Régi Városházán a Zöldterületi Osztály 208. számú titkársági irodájában (megközelíthető a Városház utca felől), a Polgármesteri Hivatal általános ügyfélfogadási idejében (szerdán 8.00-tól 12.00 óráig és csütörtökön 13.00-tól 17.00 óráig).

A tablettával kezelt víz élelmiszerekkel nem léphet kapcsolatba; tehát zöldségek, gyümölcsök és fűszerkert locsolására sem alkalmas! Olyan, a lakóhely közelében fellelhető vízfelületek kezelésére használható, amelyek ivóvízként sem hasznosulnak, élővizekkel összeköttetésben nincsenek és díszhalak tartására sem szolgálnak.

A hatóanyaggal kezelt víz csak gyep, valamint dísznövények locsoláshoz használható fel. Kezelhető az irtószerrel az esővízgyűjtő, vízzáró aljazattal ellátott kerti tó, lapostetős társasházak szigetelésén kialakult vízfolt egyaránt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nagy Márton bejelentette: 2024 végéig biztosan marad a kamatstop
Nagy Márton bejelentette: 2024 végéig biztosan marad a kamatstop
A kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke meghaladja az 1250 milliárd forintot.
Hirdetés
Hirdetés
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
Elszórtan záporok előfordulhatnak.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A stratégiai együttműködés mindkét félnek előnyös lehet.
Fellendülőben a használtautó-piac
Az idős, olcsó járműveket keresik.
Nyári diákmunka: a szabály, az szabály
Hasznos információkat közölt az adóhatóság.
Megoldódhat a belvízprobléma Kabán
Felújítanák a csapadékvíz-elvezetőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.
Hungarospa: indul a főszezon!
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!