Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az egykori vezető óvónő vezeti majd Hajdúböszörményt

Cívishír | 2024. 06. 13. | 15:00:28
Magát Göröghné Bocskai Évát is meglepte a győzelem, de elhatározta, új városvezetési filozófiát honosít meg.
Az egykori vezető óvónő vezeti majd Hajdúböszörményt
Göröghné Bocskai Éva Hajdúböszörmény megválasztott polgármestere (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vezetésében és a döntések előkészítésében átlátható, a fiatalokat és a tehetségeket megtartó, a helyi szakemberek munkájára építő, a hajdúböszörményi kis- és középvállalkozásokat előtérbe állító, a város építésében és gazdagításában minőségi munkát hozó, környezetbarát és mindenki számára otthonos települést szeretne építeni Göröghné Bocskai Éva, aki a Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület (BHO) polgármesterjelöltjeként kapott bizalmat Hajdúböszörmény választópolgáraitól a június 9-i helyhatósági voksoláson. 

A háromgyermekes, hatunokás nyugdíjas óvónő, vezető óvodapedagógus azt a Kiss Attilát győzte le, aki a Fidesz-KDNP indulójaként 2006-tól vezette az észak-alföldi régió negyedik legnagyobb városát, a most 31 ezer lakosú Hajdúböszörményt úgy, hogy közben 2006. és 2014. között a pártszövetség országgyűlési képviselője is volt. A BHO azonban nemcsak a polgármestert adja, hanem a városvezetővel együtt 15 tagú képviselő-testületbe még hat képviselőt is – köztük Göröghné férje is ott van. Az erőviszonyokat jellemzi, hogy a képviselőcsoportban a Fidesz-KDNP hat képviselővel lesz jelen, benne Kiss Attilával. Rajtuk kívül a Mi Hazánk és a Civilek a Lakóhelyért Egyesület egy-egy jelöltet ad a grémiumba.

Egy Bocskai Böszörmény élén

A négy évvel ezelőtt alapított egyesületnek egyetlen célja volt – ez tükröződik a névválasztásban is –: hogy se jobb, se bal, hanem a két politikai oldal mellett ők legyenek a harmadik oldal. Semmi pártpolitika, csak várospolitika, azaz mindent az ott élők érdekei szerint végezni – úgy, hogy a hajdúböszörményieknek a lehető legjobb legyen. A tagságukban vannak jobboldaliak, közéjük tartozónak vallja magát Göröghné Bocskai Éva, és vannak baloldaliak. A politikai szimpátia miatt vita soha nem volt az egyesületben; a tagságot összetartó közös identitás Hajdúböszörmény fejlesztése, előrébbjutása. Őt óvodapedagógusként nagyon sokan ismerik a városban, jó hírű és jó nevű (Bocskai – a szerk.), tősgyökeres hajdúböszörményi családból származik, nyolc évig volt az önkormányzat oktatási bizottságának külsős tagja, szervezőként is részt vett a jótékonysági tevékenységekben. Mindez bizalmat ébreszthetett az emberekben; a beszélgetések során azt éreztették vele, bíznak benne, ha pozícióba kerül, valóban lesz változás a városvezetés filozófiájában.

– A kampányunkban megfogadtuk, hogy nem mutogatunk senkire, trágár, bántó dolgokkal senkit sem illetünk; még akkor sem, ha mások ezt teszik velünk. Csak arról beszélünk, hogy mi mit gondolunk a városról, az mitől lesz élhető – beszélt a kampányukról. – Saját magam készítettem két kisfilmet. Az egyik a gyermekkori élményeimen alapul, a címe is sokat mond: Színe és fonákja. A másik filmben a problémákról beszélünk. A hogyan továbbra nem nagyon tudtam ajánlatot tenni, mert nem ismerjük a város költségvetését, a megkötött szerződéseket. Őszinte, nyílt, igazmondásban elöljáró városvezetést szeretnék. Tudom, ez nagyon nehéz lesz, hiszen nem voltam soha politikus, miközben alapvetően szókimondó ember vagyok. Az elmúlt időszakban úgy éreztem, hogy a mostani városvezetés regnálása 18 évében eltávolodott a lakosságtól, akiknek, majd ha kell, mondanak valamit. Tudjuk például, hogy tárgyalásban vannak egy nagy gyár Hajdúböszörménybe településéről. Erre mindenki megijedt, hogy akkumulátorgyár érkezik. Kérdeztük a polgármestert, aki csak annyit mondott, hogy nem mondhatja meg, mi lesz, mert így egyezett meg a céggel, és az nem tartozik a lakosságra. 

Mi az, hogy nem tartozik a lakosságra? Az átláthatóság a várospolitikában az egyik legfontosabb célunk. 

A másik a munkahelyteremtés és a fiatalok megtartása, például bérlakásépítési program indításával vagy a szabadidő kulturált lehetőségeinek felkínálásával. Nagyon fontos még a kis- és középvállalkozások intenzívebb bevonása Hajdúböszörmény gazdaságába – sorolta a polgármesteri programjának leglényegesebb elemeit, és ismertette azok meghozatalának hátterét.

Göröghné Bocskai Éva Hajdúböszörmény megválasztott polgármestere (Fotó: Cívishír)

A tájékozódás ideje van

A választás óta rövid idő telt el (június 11-én beszélgettünk a megválasztott polgármesterrel – a szerk.), emiatt sem kereste még Kiss Attila polgármestert, ugyanakkor mint október 1-jén hivatalba lévő városvezetőnek, még tájékozódnia kell a lehetőségeiről, jogairól. Ahogy fogalmazott, tanulnia kell a polgármesterséget, nem akar hibákat elkövetni.

– Őszintén mondom, az esélytelenek nyugalmával indultam; most pedig még kicsit kapkodom a levegőt – tette hozzá, majd a kampány utolsó hetét elevenítette fel, amikor úgy tűnt, van valami a levegőben – az egyesületet a támogatásukról biztosították az emberek. Sejtették, történni fog valami – úgy voltak vele, ha két-három ember bejut a képviselő-testületbe, az már jó. Aztán már négy-öt képviselőben gondolkodtak, úgy már rá tudnak nézni, mi lesz Böszörményben, és tudnak változtatni, ha szükséges.

Hogyan tovább?

– Első lépésként át kell tekinteni, ellenőrizni szükséges az önkormányzat működését. Úgy érzékelem, a város kasszájából több csövön folyik ki a pénz, ezt meg kell állítani. Ha üres kasszát veszünk át, nehezen boldogulunk. Látjuk, vannak jó dolgok, és érezhetően lendületben van a város; ezt meg kell tartani. Az embereket jobban be szeretnénk vonni a tervezésbe. Át kell tekintenünk az eddigi beruházásokat is, a garanciákat érvényesíteni, mert nem a beruházásokkal, hanem azok minőségével van baj. 

El kell kezdeni kijavítani a hibákat. 

Mi nem szeretnénk mindent lekövezni, sok-sok zöldfelületet akarunk, de egyszerűbben, ahogyan azt a mostani városvezetés tervezi. Például a csónakázótavat elég lenne kikotorni, és mellé néhány padot letenni. 12 programpontunk van. Mérhetetlenül amatőrök vagyunk, érződik is a programunkon a laikusság, tudom, ezen is változtatnunk kell. A kampányunkban az emberek nem mertek segíteni, nyilvánosan nem is nagyon mertek velünk találkozni, sőt olyan is volt, hogy lájkolni sem merték a bejegyzésünket, mert abból nekik bajuk lesz – mondták. A választás után, hétfőn sokan azt írták, hogy felszabadultak, hihetetlen nagy kő esett le a szívükről. És én pontosan tudom, miről beszélnek. Mert ha az ember az önkormányzatnál dolgozik, természetesen legyen lojális. De ott azt lesni, hogy ki hová tesz egy lájkot, utána pedig behívják elbeszélgetni... – nem tartom méltó dolognak – adott hangot tapasztalatainak Göröghné Bocskai Éva, majd a 12 pontos programjukat ismertette. 

Minden, a város életét befolyásoló döntésről őszintén és valósághűen tájékoztatják a lakosságot – ígéri. A fiatalok számára kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínáló közösségi tereket hoznak létre. Lüktető, élettel teli közösségi találkozóhellyé teszik a piacot. A sportolni vágyó gyerekeket és a helyi kötődésű edzőket hazahozzák a városba. Fenntartható, jól átgondolt közlekedést valósítanak meg szakemberek bevonásával. A helyi adó egy részét a lakosság döntése alapján használják fel. A helyi kis- és középvállalkozásokat bevonják a közbeszerzési eljárásokba. A zöldterületeket megóvják, karbantartják. Az egészségmegőrzés érdekében több szűrővizsgálatot szerveznek. Felzárkóztató programokkal valós segítséget nyújtanak a mélyszegénységben élőknek. Átfogó környezetvédelmi programot készítenek a lakosság környezettudatosságának növelésére. 

Rákérdeztünk arra is, hogy kikkel fog együtt dolgozni. Szeretne egy, a gazdálkodáshoz, városrendezéshez értő, tapasztalattal rendelkező szakembert alpolgármesternek. A csapatában van egy fiatalember, akiben lát lehetőséget. Ahhoz pedig, hogy a várost megnyugtató módon tudják vezetni, a képviselőcsoportjukhoz még szükséges egy képviselő – olyan, aki egyetért a programjukkal.

Szimpatizált a régiekkel

– Nem akartam igazából polgármester lenni, az egyesületben azonban a fiatalok nem vállalták a jelölést. Semmiképpen sem tervezek több ciklusra. Szeretnék magam körül fiatalabbakat, akik azért már rendelkeznek tapasztalattal, ők idővel vezetőivé válhatnak Hajdúböszörménynek. Olyan emberekkel fogok dolgozni, akik a civilekre, a helyi közösségekre alapozzák a város vezetését. Vissza szeretném hozni a civil kurázsit, hogy a képviselő-testület ne politikai csatározások színtere legyen. Amikor elvállaltam a jelöltséget, nem gondoltam, hogy ilyen lehetőséget kapok. Példát akartam mutatni arra, hogy nem szabad elengedni a várost, ha úgy érezzük, hogy nem jó irányba megy. Én pedig most ezt éreztem. 

Jól indultak, szimpatizáltam velük, hittem nekik. Az utolsó tíz évben azonban már nem. 

Tapasztaltam, hogy legyen bármennyire is jó szakember valaki, ha nem eléggé lojális a párthoz, akkor félreállították, és helyére családtag vagy a párthoz hű emberek kerültek. Ezt nekem szörnyű volt látni… – zárta Göröghné Bocskai Éva annak kapcsán, hogy a Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület alapító tagjaként miért vállalta el a polgármesteri jelölést.

– CH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
645 ezer forint a bruttó átlagkereset
A KSH adata, és a kormány embere kommentálja.
Nagy Márton bejelentette: 2024 végéig biztosan marad a kamatstop
A kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke meghaladja az 1250 milliárd forintot.
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A stratégiai együttműködés mindkét félnek előnyös lehet.
McDonald's nyílik a Piac utcai MÁV-székházban
Költözik az Arany János utcai étterem, de marad Debrecen belvárosában.
Fellendülőben a használtautó-piac
Az idős, olcsó járműveket keresik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.