Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi

civishir.hu | 2024. 06. 18. | 09:59:57
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni SZC Irinyi János Technikum a Nemzeti Tehetség Program NTP-TEHETSEG-23-0104 azonosító számú pályázatának keretein belül „Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségígéretek komplex fejlesztése” címmel a korábbiakhoz hasonlóan a 2023/2024-es tanévben is tehetséggondozásra és alkotásra koncentráló programot valósított meg, melynek záró rendezvényét június 14-én tartották. 

A pályázatban Mészáros Judit oktató a rajz- és a képzőművészeti tehetségek kibontakoztatásáért volt felelős, míg Papp-Szalai Sándor igazgatóhelyettes a szervezési és koordinálási feladatok mellett irodalomtanári, valamint több éves szerkesztői és irodalomszervezői tapasztalatával segítette a diákok írói vénájának kibontakozását, illetve zenészként aktívan részt vett a diákok zenei képességeinek minél teljesebb körű fejlesztésében is. Ennek eredményeképpen a programba bevont zenei tehetségígéretekkel közösen megalakult a MellékProgram elnevezésű könnyűzenei formáció is. A fent említett két oktató munkáját erősítve és mintegy kiegészítve Kocsis Anett iskolapszichológus feladata pedig az volt, hogy a diákokból egy összeszokott, jól együttműködő igazi csapatot kovácsoljon a tanév végére, személyiségük és önismeretük fejlesztését és kibontakoztatását is szem előtt tartva.

A megvalósítás teljes ideje alatt kifejezetten nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a tehetségek kibontakoztatása mellett minél szélesebb körű élményalapú ismeretbővítésre és a kikapcsolódásra is legyen lehetősége a tanulóknak. Ennek részeként a csoport igen impozáns környezetben, a nemrég teljesen felújított Csokonai Színházban vehetett részt egy színházi előadáson, majd elmerülhetett a kortárs képzőművészet világában is a debreceni MODEM kiállítótereinek és kiváló múzeumpedagógusának segítségével. Az alkotás és a tanulás fáradalmait pedig egy szabadulószobába szervezett program segítségével pihenték ki. 
A program részeként egy egynapos budapesti kirándulás is megvalósult, ahol a diákok megtekintették a Van Gogh – Az Immerzív Élmény elnevezésű, a modern technológiát a klasszikus múzeumi körülményekkel ötvöző kiállítást a BOK Csarnokban. Lélegzetelállító és magával ragadó élmény volt, rengeteg inspirációt adott a tehetségígéretek számára. Majd a Városligetbe látogattak el, ahol a Magyar Zene Háza impozáns, a múltat és jelent a környezettudatosság jegyében ötvöző épületét járhatták be. Megismerkedhettek nem csupán a zene kialakulásával, hanem annak alakulástörténetével, technikai újításaival is a vokalitás megjelenésétől egészen napjaink populáris zenei irányzataiig. Közben beleshettek az itt kialakított három koncerthelyszínre valamint azok kulisszái mögé is, s testközelből tapasztalhatták meg milyen folyamatok zajlanak a „backstage”-ben egy-egy koncert vagy előadás előtt.

A program záró rendezvényét június 14-én tartották: itt a diákok megkapták az éves szorgalmukért az elismerést, s megmutathatták tehetségük fejlődési ívét egy kiállítás, felolvasás és zenei előadás formájában. 

A programban az alábbi diákok vettek részt: Barna Olivia, Dihen Lili Anna, Fodor Zoltán, Horváth Noémi Bianka, Horváth Zoé Lilien, Kiss Noémi, Nádházi Nóra, Nagy Ágota, Sallai Réka és Szabó Jázmin Judit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Folytatódik az átlagosnál melegebb idő.
Hirdetés
Hirdetés
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
A vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Üzemanyagárak: a kiskereskedők helyett a MOL-t és a kormányt fenyegessék!
Egy hónap alatt tízszer emelkedtek az üzemanyagárak – üzent a Mi Hazánk.
Debreceni repülőtér, mi történik veled?
Egyes beruházások nem valósultak meg, azonban az ideérkezett tőke súlya kötelez.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Hirdetés
Hirdetés