Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk

| 2024. 06. 20. | 16:38:53
Elszórtan záporok előfordulhatnak.
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
Nagyon meleg lesz (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hétvégén is folytatódik a kánikula: szombaton 28-36 Celsius-fok várható, majd vasárnapra némileg csökken a meleg, és elszórtan záporok-zivatarok jelenhetnek meg, a legmelegebb órákban 27-33 fok valószínű – derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet június 20-án juttattak el az MTI-hez.

Pénteken változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést, emellett gomolyfelhők is képződhetnek. Csapadék nem lesz, a keleties szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 38 fok között várható, a déli országrészben lesz a legmelegebb.

Szombaton szakadozott felhőzet, illetve gomolyfelhő-képződés mellett sok lesz a napsütés, szórványosan várható zápor, zivatar. A szél egyre többfelé északnyugatira fordul és a Dunántúlon nagyobb területen megerősödik. A hajnali 16-24 fokról délutánra 28 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, délkeleten lesz a melegebb.

Vasárnap sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Többfelé megélénkül, a Tiszántúlon és a Nyugat-Dunántúlon időnként megerősödik az északi, északkeleti szél, a hőmérséklet minimuma 15 és 22, maximuma 27 és 33 fok között várható.

Meghosszabbították és kiterjesztették a vörös kódot

A Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot – jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára június 20-án Budapesten. Csizi Péter közölte: az intézkedés kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását, egyben a protokoll felkészíti az intézményeket az intézkedés végrehajtására. Emlékeztetett arra, hogy a vörös kódot a másodfokú hőségriasztással összhangban szerdától péntekig rendelték el, ezt hosszabbították meg most, mert a HungaroMet előrejelzése szerint nem várható lehűlés a hétvégére.

Közölte, ha a hajléktalanellátó rendszer túltelítetté válna, akkor más profilú szociális intézményeknek is be kell fogadniuk az embereket hűtött helyiségekbe. E tekintetben jól áll az ellátórendszer, mert csak 78 százalékban kihasznált – mondta a helyettes államtitkár, jelezve: ez azt jelenti, hogy 790 szabad férőhely áll rendelkezésre országszerte. Csizi Péter elmondta, a szociális munkások vizet és hideg teát osztanak az utcákon, továbbá felhívják a hajléktalanok figyelmét arra, hogy célszerű hűtött helyiségekbe menniük. Továbbá kérik a lakosságot, hogy ha bajba jutott embert látnak, akkor hívják a krízis-diszpécserszolgálatot – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a kiterjesztés vonatkozik olyan vármegyékre is, ahol a korábbi előrejelzések szerint nem számoltak extrém hőséggel. Szerdán az Észak-Alföld két vármegyéjére (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok), a Dél-Alföld három vármegyéjére (Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun) és a Dél-Dunántúlon Tolna vármegyére rendelték el a riasztást, csütörtöktől viszont már Baranya, péntektől pedig Somogy, Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér vármegyében is érvényes lesz a vörös kód.

Szombaton és vasárnap egyes vármegyékben fokozatosan megszűnik a riasztás – jelezte Csizi Péter.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Balesetek, fakidőlés: nem unatkoztak a hajdú-bihari tűzoltók
Balesetek, fakidőlés: nem unatkoztak a hajdú-bihari tűzoltók
A vármegye számos pontján be kellett avatkozniuk.
Hirdetés
Hirdetés
Konyhakéssel szúrta le élettársát egy mikepércsi nő
Konyhakéssel szúrta le élettársát egy mikepércsi nő
Három és fél év börtönbüntetést kért rá az ügyészség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb akciótervet indít a magyar kormány
A kisvállalkozásokat segítenék.
Több épületet is korszerűsítenek Görbeházán
Hajdúdorogi cég végzi a munkákat.
Vidéki cukrászdák pályázhatnak támogatásra
Minimális adminisztrációt ígér a turisztikai ügynökség.
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.