Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kell-e tartanunk a mesterséges intelligenciától?

| 2023. 04. 26. | 22:04:00
Ezt is boncolgatták a Debreceni Egyetemen tartott kerekasztal-beszélgetés során.
Kell-e tartanunk a mesterséges intelligenciától?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétségtelen, már velünk van a mesterséges intelligencia, amely megosztja a hozzáértőket és a laikusokat is. Többen félnek tőle, de nagyon sokan az emberiség legnagyobb találmányának tartják. Mi lehet az igazság? A jelen állapotban egyáltalán van-e igazság a témában? A mesterséges intelligencia potenciális hatásai, jövőbeli kilátásai és felhasználási területei, mint például a ChatGPT voltak a témái annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) Alumni Party-ja keretében tartottak április 26-án este az egyetemi Kazánházban. A témáról Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. technológiai és innovációs igazgatója, Ferik Attila, az ArisGlobal senior directora, Dezső Attila, a CHSH Dezső & Partners Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje, Ascsillán Endre, a General Electric közép-kelet-európai alelnöke és Lencsés Gergő, korábbi globális ellátási lánc vezető, mérnök beszélgetett a nagyszámú hallgatóság előtt.

Olykor hülyeséget sokszorosíthat

Először a kerekasztal-beszélgetés résztvevői a személyes tapasztalataikat osztották meg a mesterséges intelligenciáról. Elhangzott, hogy az egészségügyben a betegségek feltérképezésére és a gyógyszerkutatásban egyaránt használható, de helye van az energetikában a fogyasztási előrejelzésekben és a napelemek villamosenergia-termelése becslésében is. Ancsillán Endre egy újabb kérdéssel lendítette tovább a beszélgetést: Mitől robbant ki most a mesterséges intelligencia sztori? Miközben évek óta a kezünkben van az eszköz, most vált érdekessé, felfokozódott iránta az érdeklődés, ugyanakkor Olaszország egyszerűen betiltotta a mesterséges intelligencia használatát. A beszélgetők szerint jogi korlátokba is ütközik a felhasználása, hiszen adott egy háromezer éves, jól működő jogi rendszer, amit újra kell-e értelmezni majd a mesterséges intelligencia miatt? És ez felveti a személyiségi jogok, a szellemi tulajdon, valamint a felelősségvállalás problémáját. Ez pedig most tudatosult az emberekben. Egy másik vélemény szerint bődületes mennyiségű adat keletkezett mostanában, és számítógépkapacitás-probléma van. Új algoritmusok jelentek meg, és ezek elérték azt a képességet, mennyiséget, hogy érdemes már mesterséges intelligenciát tanítani, alkalmazni. Ezek tették lehetővé, hogy a mesterséges intelligencia térhódítása elinduljon. A most zajló technológiai forradalom a tömegek számára is hozzáférhetővé teszi a mesterséges intelligenciát. Ráadásul a használata sem túlságosan bonyolult. Azért robbant nagyot, mert az emberek megpróbálják leírni a valóságot.

A pódiumon ülők szóba hozták, hogy ők maguk milyen potenciált látnak a mesterséges intelligenciában.

Elhangzott olyan vélemény, hogy általa sok minden megváltozik, segíti az embereket a munkájukban. Például megtalálni a rákos daganatot egy CT-felvételen. Utána az orvosnak csak azért kell ránézni a felvételre, hogy megerősítse a gép által megállapított dolgot. Emiatt az orvos többet tud majd foglalkozni a beteggel, kitalálja, mi a terápia következő lépése. Egy másik szakember úgy látta, a mesterséges intelligencia elhozza a hagyományos értelemben vett felsőoktatás végét. A jól megírt modellek alapvetően alakítják át az egyetemi oktatást. Elhangzott az is, hogy a mesterségesintelligencia-kutatóknak fele úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia kontroljának hiánya vezet majd az emberiség kihalásához. Nem kevesen értelmezik így a mesterséges intelligencia jelenlétét. Olaszország a szabályozatlansága miatt tiltották be a használatát. Ugyanakkor felvetődik, hogy lehet-e egyáltalán szabályozni? Az olaszok a személyiségi jogok, szellemi tulajdon és a felelősség terén előálló rendezetlenség miatt félnek.

Fontos kérdés volt, hogy az emberek mennyire bíznak ezekben a fejlesztésekben?

Teret kapott olyan vélemény is, hogy tartani lehet attól, hogy a mesterséges intelligenciában egyre jobban bíznak majd az emberek. Probléma, hogy rossz adatból csak rossz következtetést lehet levonni. Más vélemény szerint a mesterséges intelligencia használatának köze sincs a bizalomhoz, már csak abból kiindulva, hogy magánéletünkről mennyire felelőtlenül szórjuk tele az internetet csak azért, hogy kapjunk tíz tetszést. A mesterséges intelligencia használatának, elterjedésének lényege, hogy jobb lesz-e, olcsóbb lesz-e, mint az alternatíváik. Az a baj, hogy mi, emberek kezdünk el úgy gondolkodni, mint a gépek, mert ez kényelmesebb nekünk. Ez már jelen van a mostani tevékenységünkben is, hiszen egy internetes posztot úgy farigcsálunk, hogy azt szeresse az algoritmus. Felvetődött az is, hogy sok esetben fog pénzben mérhető kárt okozni az, hogy hiszünk a gépnek. Ha pedig a bemenetbe kerül egy kis hiba, akkor a végeredmény hülyeség lehet, amit az automatizáció sokszorosítani fog. Az egyetemnek abban van jövője, hogy felismerjük, rossz választ kaptunk.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.