Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jubileum! Debrecenben minden együtt volt a gyógyszerészképzéshez

| 2023. 11. 22. | 15:11:34
Az egyetemi kar ünnepségén a megalakulás körülményeiről is szó esett.
Jubileum! Debrecenben minden együtt volt a gyógyszerészképzéshez
20 éves a gyógyszerészképzés Debrecenben (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fennállásának 20. évfordulóján tudományos szimpóziumot tartott a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara (DE GYTK) az egyetem Élettudományi Központjában. A november 22-ei eseményen bemutatták a kar fejlődésének történetét, eredményeit és terveit, majd a hazai testvérkarok neves kutatói tartottak tudományos előadásokat. Levetítették a GYTK és a Nagyváradi Orvos- és Gyógyszerészeti Egyetem oktatóinak közreműködésével a közelmúltban készült filmsorozat egyik részét is, amely a két város körzetében élő gyógynövényeket, azok felhasználási lehetőségeit mutatta be. Az ünnepi rendezvényen a DE Tehetséggondozó Programjában részt vevő gyógyszerészhallgatók is ismertetették kutatómunkáik eredményeit.

Az eseményen Szilvássy Zoltán rektor mondott köszöntőt, amelyben elmondta, jelen volt a gyógyszerészkar létrejöttének előkészítésekor és születésekor is. A gyógyszerésztudományi Intézetből „kinőtt” gyógyszerészkar az idők folyamán nagyon profi kutató, fejlesztő és képző hellyé alakult, amely most már gyártó hellyé is vált. A rektor történelmi áttekintést adott a debreceni gyógyszeriparról, kiemelve a két világháború között egy 20 éven át tartó időszakot, amelyben Magyarország a világ ötödik gyógyszergyártója és exportőre volt. – A magyar gyógyszeripar azt vitte piacra és abból lett sikeres, amit a gyógyszeripar és az oktatás adott össze. Ezt továbbvinni, ez volt a célja a gyógyszerészkarnak. Debrecenben méltatlan módon nem volt gyógyszerésztudományi kar, majd itt is létrehoztuk azt, és vált a Debreceni Egyetem jegyzett, nagy reputációjú karává – tudtuk meg Szilvássy Zoltántól. Hozzátette: Európában is ritka, ahol a humánerőforás képzése, az ipari kutatás és ipari termelés egy helyen van jelen. A gyógyszerészkar mellett ott lesz a nemzeti oltóanyag gyár is, majd biztosította a kart, hogy a Debreceni Egyetem számára változatlanul az egyetem arca, nagy prosperitású kara.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szilvássy Zoltán (Fotó: Cívishír)

Bács Zoltán kancellár köszöntőjében elmondta, hogy a gyógyszerésztudomány évszázados háttérrel bír Debrecenben, és ennek az előnyeit élvezik ma és élvezi a jövőben is. A csodálatos fejlődéséből a természettudományi és az orvostudományi kar is kivette a részét. A jövő is biztató, hiszen az egyetemi innovációs parkban egy egész ökoszisztéma épül. Hamarosan átadják a kar épületét a hozzá kapcsolódó kapszulázó üzemet és a mellette lévő oktató labort. – Csodálatos dolog, amit ebben a multudiszciplináris közegben létrehoztunk. Előre megyünk a klaszterstruktúra, az oktatás, a kutatás fejlesztése, saját cégek alapítása terén. Ez a leglátványosabb terület, amiről az egyetem be tudja bizonyítani, hogy miért van. A következő 10-20 évben más karokkal együtt fejlesztéseknek lesz a helyszíne – beszélt a jövőről a kancellár.

Hankó Zoltán, a gyógyszerész kamara elnöke felidézte a debreceni egyetem gyógyszerészkarának létrejötte előtti történéseket. Azt, amikor a szegedi egyetem gyógyszerészkarának vezetője elárulta neki, hogy Debrecenbe költözik, és az ottani egyetemen megalakítják a gyógyszerésztudományi kart. – Adottak a tudományos feltételek, a kimagasló oktatói gárda, az infrastrukturális feltételek is jók. Ráadásul a keleti országrészben az országos átlagnál kevesebb a gyógyszerész. Ugyanakkor megnőtt a gyógyszertárak száma, és a jó szakemberekre az ország más részein is szükség volt. A szak indításához az engedélyt az egyetem 1996 tavaszán megkapta – részletezte a debreceni gyógyszerészkar létrehozásának előzményeit a kamara elnöke, aki hozzáfűzte: jó felismerés volt a kar elindítása. Ma már a budapesti, szegedi és Debreceni mellett Pécsen is van gyógyszerészképzés. Erre is szükség volt. A négy kar konkurense és partnere is egymásnak, együttműködésük gyümölcsöző.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nem hagyja veszni a régi villáit a Debreceni Egyetem
Nem hagyja veszni a régi villáit a Debreceni Egyetem
Első ütemben megújul a Dóczy József utcai villák környezete.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gondola Zsolt Zoárd: ezzel a költségvetéssel a távol-keletiek járnak jól
Szerintük a tervezet nem felel meg a debreceniek érdekeinek.
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés