Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Huszonöt hajdú-bihari településen választottak új polgármestert

Cívishír | 2024. 06. 10. | 12:11:27
Kiugróan sok volt a független jelölt és jól szerepeltek a civil szervezetek is.
Huszonöt hajdú-bihari településen választottak új polgármestert
Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere kikapott (Fotó: Ménes Andrea Facebook-oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdú-Bihar vármegye minden településén 100 százalékos a vasárnapi helyhatóságokon beérkezett szavazatok feldolgozása. Hivatalos eredmény azonban még napok múlva lesz a fellebbezések beérkezésének háromnapos időtartama, valamint azok elbírálása miatt. A most közölt eredmények tehát még nem hivatalosak. Az immár mögöttünk lévő választás érdekessége, hogy a most mandátumot szerzett polgármesterek és képviselők október 1-jén léphetnek szolgálatba, addig a 2019 őszén megválasztott politikusok maradnak hivatalukban.

Hajdú-Biharban hat városban és 19 faluban lesz polgármesterváltás. Ez a szám sem felfelé, sem lefelé nem lóg ki a korábbi helyhatósági választásokon született eredmények sorából.

Kezdjük a mandátumszemlét a vármegyei önkormányzat közgyűléssel. Valamelyest változik a Hajdú-Bihar vármegyei önkormányzat 24 tagú közgyűlésének összetétele – ezt olvashattuk ki a voksok 100 százalékos feldolgozottsága alapján. Eszerint a Fidesz-KDNP megőrizte abszolút többségét, egy mandátumot veszítve 15 képviselőt ültethet a közgyűlésbe. Ott új erő a Mi Hazánk párt, rögtön négy mandátumot szereztek. A Momentum eggyel gyarapította képviselői számát, így hárman tagjai a vármegyét vezető grémiumnak. A DK megőrizte két mandátumát, az MSZP pedig nem szerzett mandátumot. A listaállítás alapján a következő személyek lehetnek a vármegyei közgyűlés tagjai:

Fidesz-KDNP: Pajna Zoltán, Bulcsu László, Kiss Attila, Czeglédi Gyula, Ménes Andrea, Muraközi István, Tóth Attila, Kovács Miklós, Csáfordi Dénes, Terdik János, Csiszár Imre, Szegi Emma, Porkoláb Gyula, Nagy Lajos és Simon Zoltán.
Mi Hazánk: Nagy Zoltán, Kecskés István Béla, Sass Bulcsú Ferenc, Tóth Sándor.
Momentum: Kosztin Mihály, Kiss László, Kerekes László.
DK: Tóth József, Szörényi Károly.

A járási székhelyeken

A járási központok városai között viszont vannak vaskos meglepetéseredmények és ezzel összhangban a képviselő-testületek összetétele is jelentősen változott a még nem hivatalos eredmény szerint.

Balmazújvároson a helyhatósági választás még nem hivatalosan a Fidesz-KDNP jelöltjének, Varga Marinának a győzelmét hozta, aki a regnáló polgármestert, Hegedűs Pétert (Közösen Balmazújvárosért Egyesület), valamint Ferenczi Máriát (Daru Park Egyesület) győzte le. A képviselő-testület összetétele azonban előrevetít egy ismételten nehéz önkormányzati ciklust, ugyanis a Fidesz-KDNP-nek és a Közösen Balmazújvárosért Egyesületnek egyaránt hat-hat képviselője van. Mint arról a Cívishír többször is írt már, a jelenlegi képviselő-testület hat-hatos megosztottsága miatt sem tavaly, sem az idén nem tudta elfogadni Balmazújváros éves büdzséjét, és a város lényegében működésképtelen.

Berettyóújfaluban maradt a város élén negyedik ciklusát kezdő Muraközi István polgármester, aki a Berettyó Közéleti Egyesület jelöltjét, Szántai Lászlót győzte le. A 12 tagú képviselő-testületben nyolc Fidesz-KDNP jelölt került. Rajtuk kívül a Berettyó Közéleti Egyesület két, a Mi Hazánk egy képviselőt küldhet, és a grémiumnak lesz még egy független tagja is.

Derecskén a regnáló polgármester, Rácz Anikó (Fidesz-KDNP) nagy fölénnyel utasította maga mögé város korábbi vezetőjét, a most függetlenként indult Bordán Szabolcsot. A polgármesterrel együtt kilenctagú képviselő-testületben csak a Fidesz-KDNP jelöltjei kerültek, köztük a várost 2019-ig több cikluson át vezető Bakó István Zoltán.

Hajdúböszörményben a civilek győzelmét, és ezzel együtt vaskos meglepetést hozott a helyhatósági választás, ugyanis Göröghné Bocskai Éva, a Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület jelöltje legyőzte a várost 2006 óta vezető Kiss Attilát (Fidesz-KDNP). A harmadik helyen Kiss Sándor független képviselő végzett. A 14 tagú képviselő-testületben a Böszörményi Harmadik Oldal Egyesületnek a polgármesterrel együtt hét képviselője lesz, a Fidesz-KDNP pártszövetségnek hat, köztük Kiss Attila, a Civilek a Lakóhelyért Egyesület egy képviselőt ültethet a városvezető grémiumba.

Hajdúhadházon is marad a már három választási ciklusban regnáló polgármester, Csáfordi Dénes (Fidesz-KDNP). Ő az Élhetőbb Hajdúhadházért Egyesület jelöltjét, Koós Lászlót győzte le kétharmad-egyharmad arányban. Ez az arány van a képviselő-testületben is, hiszen a városvezetővel együtt 12 tagú csoportból nyolcat a vezető kormánypárt ad, míg hármat az Élhetőbb Hajdúhadházért Egyesület, egyet pedig a Mi Hazánk.

Hajdúnánáson új korszak kezdődhet azzal együtt, hogy a várost 2010-től vezető Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP) már nem indult a választáson. A pártszövetség jelöltje, Nagyné Legény Ildikó viszont alulmaradt az Összefogás Hajdúnánásért jelöltjével, Bódi Judittal szemben. A 12 képviselőt számláló testületben a polgármesterrel együtt hét főt küld az Összefogás Hajdúnánásért csapat, és ötöt a Fidesz-KDNP. Az utóbbi úgy, hogy a nem hivatalos végeredmény alapján a képviselő-testületnek tagja lesz Szólláth Tibor leköszönő városvezető, míg a jelenlegi helyettese, Nagyné Legény Ildikó nem.

Hajdúszoboszlón ősszel a második ciklusát kezdheti meg a most a Fidesz-KDNP jelöltjeként indult Czeglédi Gyula polgármester. Az utolsó pillanatban történt visszalépések miatt Kerekes László (Momentum) jelöltje közel négy százalékkal kapott kevesebbet. A harmadik jelölt Kecskés István Béla (Mi Hazánk) volt. Az ugyancsak 12 tagú képviselő-testületben a nyolc kormánypárti képviselő mellett egy-egy független, Hajrá Hajdúszoboszlóért Egyesület, Mi Hazánk és Momentum képviselő ülhet be.

Nyíradonyban született talán a legnagyobb meglepetés. Az ízig-vérig fideszes kisvárosban Tasó Béla regnáló polgármester helyett a Fidesz-KDNP Terdik Jánost indította, ám őt meggyőző fölénnyel legyőzte Szilágyi Zoltán Tibor független jelölt. Horváth Vilmos személyében indult még egy független polgármesterjelölt. A polgármesterrel együtt kilenctagú képviselő-testületben is kisebbségbe, mégpedig egyharmadosba került a kormányzó pártszövetség, a grémiumnak hat független tagja van a nem hivatalos eredmény alapján.

Püspökladányban a hat polgármesterjelölt vetélkedése közepette Vadász Ferenc (Fidesz-KDNP) győzelméhez elegendő volt a voksok bő egyharmadának megszerzése. Őt Kiss Zsigmond (Mi Püspökladányért Egyesület) és Balázs Sándor (Püspökladány Jövőjéért Egyesület) követi 22-22 százalék körüli eredménnyel. A jelenlegi polgármester, a független Tóth Lajos, a Mi Hazánkos Sass Bulcsú Ferenc és a szintén független Mezei Béla indult még a városvezető posztért. A képviselő-testületben a polgármesterrel együtt nyolc kormánypárti, továbbá két-két Püspökladány Jövőjéért Egyesület és Mi Püspökladányért Egyesület tagja és egy független képviselő lesz.

Kisebb városok, nagyobb falvak

Hajdúsámsonban maradt Antal Szabolcs (Fidesz-KDNP) a polgármester, a munkáját kétharmados többségű kormánypárti képviselő-testület segíti. Tégláson Szabó Csaba (Fidesz-KDNP) kezdheti ősszel a második polgármesteri ciklusát, szűk öt százalékkal megelőzve független ellenfelét, Szabó Imre Tibort. A kilenctagú képviselő-testületben öten kormánypártiak, négyen függetlenek. Komádiban is újrázhat a város élén Tóth Ferenc (Fidesz-KDNP), a képviselő-testületben a hét független mellett egy fideszes képviselő van. Biharkeresztesen a független Dani Béla Péter a szavazatok kétharmadát szerezte meg és kezdheti ősszel a második polgármesteri ciklusát. A képviselő-testületben ott lesz az egyik kihívója, Vass Mária is, a többséget ott is a függetlenek adják. Kabán a választáson nem volt ellenfele Szegi Emma (Fidesz-KDNP) polgármesternek, a várost vezető képviselő-testületben egy kormánypárti és hét független tag lesz ősztől. Nádudvaron a Fidesz-KDNP jelölésében indult Maczik Erika ismét győzött a polgármester-választáson. A képviselő-testületben az öt független, köztük Kalmár Erzsébet, a város korábbi jegyzője mellett három kormánypárti képviselő ül majd ősztől. Létavértesen Menyhárt Károly (független) polgármester egyedüliként indult, a képviselő-testületébe öt Fidesz-KDNP és négy független jelöltet választott a város lakossága. Vámospércsen a vármegyei közgyűlésben Momentumosként bekerült, de a polgármester-választáson Közösen Vámospércsért Egyesület jelöltjeként induló Kosztin Mihály legyőzte Ménes Andrea (Fidesz-KDNP) városvezetőt. Ott a képviselő-testületben a Közösen Vámospércsért Egyesületnek öt, a Fidesz-KDNP-nek négy képviselője lesz ősztől. Hajdúdorogon Horváth Zoltán (Fidesz-KDNP) maradt a polgármester, és a képviselő-testületben is meggyőző fölénye lesz a pártszövetségnek. Polgáron Tóth József (Lokálpatrióta Mozgalom) polgármesternek nem volt ellenfele, így az ötödik ciklusát kezdheti ősszel a vármegyei közgyűlés DK-s képviselője. A polgári képviselő-testület mind a kilenc tagját a Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület adja majd. Tiszacsegén újabb ciklusát kezdheti Szeli Zoltán (független), akinek kihívói között volt a kisváros korábbi két polgármestere, Szilágyi Sándor és Fekete Gergő is. A képviselő-testületben ősztől hat független és egy fideszes képviselő lesz majd. Egyeken is a korábbi polgármester, Miluczky Attila (Fidesz-KDNP) győzött, ellenfelei között volt Szincsák Ferenc (független) korábbi polgármester is. A képviselő-testületben az öt kormánypárti mellett négy független képviselő ül majd. Ebesen Szabóné Karsai Mária független polgármesternek nem volt ellenfele a választáson, így negyedik ciklusát kezdheti összel. A polgármesterrel együtt héttagú képviselő-testületben is csak függetlenek lesznek. Nyírábrányban Nagy Lajos (Fidesz-KDNP) ősszel kezdheti a második faluvezetői terminusát. Egyik kihívója az elődje, Nyíri Béla volt. A képviselőtestületben is meggyőző kormánypárti többség van. Bagamér megválasztott polgármestere, Erdős Tibor (Fidesz-KDNP) is második ciklusát kezdheti ősszel. Neki négy kihívója volt. A független többségű képviselő-testületben ott van faluvezető elődje, Orvos Mihály is. Földesen ötödik polgármesteri ciklusát kezdheti Jeneiné Egri Izabella (független), miután legyőzte a polgármesteri hivatalbeli munkatársát, a szintén független Szilágyiné Fülöp Erikát. A képviselő-testületben is függetlenek kaptak bizalmat a lakosságtól. Bocskaikertben Tóth Ferenc (független) ellenében szoros versenyben Szőllős Sándor (Fidesz-KDNP) maradt a faluvezető. Rajtuk kívül még két polgármesteraspiráns volt a gyorsan fejlődő faluban. A képviselő-testületben öt kormánypárti és két független ülhet majd ősztől. Hosszúpályiban ismét Zara András (Fidesz-KDNP) jelöltjét választották meg polgármesternek. Neki három ellenfele volt. A képviselő-testületben hat független és három kormánypárti politikus van. Mikepércsen Tímár Zoltán (Fidesz-KDNP) kezdheti hatodik ciklusát a falu élén úgy, hogy a választáson nem volt kihívója. A képviselő-testületnek öt kormánypárti és négy független tagja lesz. Nyíracsád Nagy János (Fidesz-KDNP) polgármestert ősszel a független Bródi Norbert Tamás váltja. A képviselő-testületben is csak függetlenek lesznek. Nyírmártonfalván hat polgármesterjelölt volt, közülük a település korábbi vezetője, Kövér Mihály Csaba (független) legyőzte a lombkoronasétánya kapcsán országosan ismertté vált, az egykor Fidesz-KDNP tagságú, de most függetlenként indult Filemon Mihályt. A héttagú képviselőtestületben döntő többségben vannak a függetlenek. Biharnagybajomban Szító Sándor megőrizte polgármesteri mandátumát kihívója, B. Csák István ellenében, akit képviselőnek megválasztottak a bajomiak. Mindketten függetlenek, mint ahogy a képviselő-testület összes tagja független. Sárrétudvariban Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) marad ősztől is a polgármester, Jenei Gábor (független) jelölt indult vele szemben. A képviselő-testületben négy Fidesz-KDNP-s és három független képviselő lesz majd ősztől. Sárándon a polgármester-választáson Dézsi András (független) ismét legyőzte a falu korábbi első emberét, Szántó Józsefet (független). Ott a képviselő-testületben csak függetlenek vannak. Hajdúszováton a független Váradi Jenő marad a polgármester, és a héttagú képviselő-testület is csak függetlenekből áll. Pocsajban egyedüli jelöltként induló és második polgármesteri ciklusára készülő Szöllősi Rolandot választották meg faluvezetőnek. A képviselő-testületében egy Fidesz-KDNP jelöltön kívül mindenki független. Nagyhegyesen Hajdú-Bihar legrégebben hivatalában lévő faluvezetője (1985-től), Bajusz Istvánné kapott ismét bizalmat választóitól. A független Bajusznénak ugyancsak független kihívói, Végh László és Györfi Péter voltak.

Itt polgármesterváltás lesz

Görbeházán a nemrégen odatelepült folyási polgármester, Magyar Sándor győzött a polgármester-választáson. Ellenfele a hozzá hasonlóan szintén független Szilágyiné Kovács Mária volt. Tetétlenen Borbélyné Fülöp Hajnalkát Bőr Ferenc Attiláné váltja a polgármesteri székben. Mindketten függetlenek. Borbélyné 2010-től volt a falu vezetője. Nagyrábén is polgármesterváltás lesz ősszel. Ott a polgármesterként 2014-től regnáló Tiszai Károly (Fidesz-KDNP) helyett Major Józsefet (független) választotta meg a falu közössége. Tiszagyulaházán a falut 2005-től vezető Mikó Zoltán (független) alulmaradt az ugyancsak független Herbák Józseffel szemben. Bedőben Zsíros Sándor (független) személyében szintén új polgármester van. Elődje, Eszenyi Antal nem indult a választáson. Kismarján Farkas Attila Istvánt (független) nem választotta újra a falu, utódja Zsíros László (független). Magyarhomorogon nem sikerült a negyedik ciklusát elkezdenie Barabás Károlynénak (Fidesz-KDNP), őt Vajda Róbert Károly váltja a polgármesteri székben. Zsákán is polgármesterváltás lesz ősszel. Kovács Kálmánt nem, Gitye Jánost viszont megválasztották a zsákaiak. Mindketten függetlenek. Furta új polgármestere a független Gácsi József. Ott Krucsó Antalnak nem sikerült behúznia a hatodik ciklusát. Szerepen Verő Tünde (Fidesz-KDNP) helyett Jenei Istvánnénak szavazott bizalmat a faluvezetésben a lakosság. Álmosd polgármesteri székében Tóth Sándornak (független) nem sikerült az újrázás; őt Baranya Zsolt János váltja ősszel. Berekböszörményben Nagy Ernő visszaszerezte az öt éve elveszített polgármesteri címet Szűcs Viktortól. Mindketten függetlenek. Bihardancsházán is polgármesterváltás lesz októberben. Balku Tamást (független) Balku Jenő Gergő (független) váltja a faluvezetői pozícióba úgy, hogy Balku Tamás nem mérette meg magát a választáson. Folyáson a Görbeházán polgármesterré választott Magyar Sándor utódaként Győri Viktor Dávidot (független) választotta vezetőjévé a falu. Monostorpályiban a 2010-től polgármester Szabó József (független) polgármestert legyőzte Kondor Ernő (független) polgármesterjelölt. Kokadnak is új polgármestere van Toplak Ákos (független) személyében. Ott Ozsváth István (független) nem kapott újabb ciklusra bizalmat a kis falu lakóitól. Sápon Végh Imre Józsefet (független) választotta vezetőjének a falu, miután a település 2002 óta regnáló polgármestere nem indult a választáson.

…és ahol nincs változás

Ártándon Benkő Sándor (független), Bakonszegen Gara Péter (Fidesz-KDNP), Bárándon Kovács Miklós (Fidesz-KDNP), Bihartordán Petrucz Sándor (független), Bojton Bereginé Szegedi Hajnalka (Fidesz-KDNP), Csökmőn Nagy Tibor (Fidesz-KDNP), Darvason Takács Attila (független), Debrecenben Papp László (Fidesz-KDNP), Esztárban Szécsi Tamás (független), Gáborjánban Mező Gyula (Fidesz-KDNP), Hajdúbagoson Szabó Lukács Imre (független), Hencidán Szémán László (független), Hortobágyon Jakab Ádám (független), Körösszakálban Pálfi Tamás (független), Körösszegapátiban Tarsoly Attila (Fidesz-KDNP), Mezőpeterden Pap Miklós (független), Mezősason Somi László (Fidesz-KDNP), Szentpéterszegen Kiss Gábor Csaba (független), Tépén Balogh András (Fidesz-KDNP), Toldon Béres Barna (független), Újlétán Szimáné Tóth Erzsébet (Fidesz-KDNP), Újszentmargitán Csetneki Csaba (független), Újtikoson Takács József (Fidesz-KDNP), Váncsodon Szalay Csaba (Fidesz-KDNP) és Vekerden Juhász István (Fidesz-KDNP) marad ősztől a polgármester.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés