Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Balmazújváros: büdzsé nélkül kérdéses, miből lesz választás

Cívishír | 2024. 04. 19. | 11:32:46
Az inkasszóval terhelt városi kasszába érkező összes pénzt viszi a hitelező.
Balmazújváros: büdzsé nélkül kérdéses, miből lesz választás
Üres a város kasszája (Fotó: Balmazújváros Facebook-oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A június 9-i helyhatósági választások megoldhatják az önkormányzati patthelyzetet, azaz lehet elfogadott költségvetési rendelete Balmazújvárosnak.

Kérdés azonban, hogy lesz-e pénz a választás megtartására?

Kezdjük azonban az elején, ugyanis – hasonlóan a 2023. évhez – nincs, és a képviselő-testületben meglévő 6-6-os szavazati arány miatt vélhetően egyhamar nem is lesz elfogadott költségvetése a balmazújvárosi önkormányzatnak. Abban már van gyakorlatuk a balmazújvárosi vezetőknek, hogy büdzsé nélkül miként tud működőképes maradni a város, most azonban bonyolítja a helyzetet, hogy választások lesznek. A jelenlegi állást a Cívishírnek Hegedűs Péter polgármester ismertette. Mint mondta, a költségvetési rendeletet március 18-ig kellett volna elfogadnia a képviselő-testületnek, ami azonban a 12 fős grémium egyenlő arányú megosztottsága miatt nem volt lehetséges. Ennek következtében áprilisban már nem kap állami nettó finanszírozást a város, így májustól, hasonlóan a múlt évihez, a helyi adó bevételéből kell életben maradnia az önkormányzatnak.

Az idei helyzet azonban jóval bonyolultabb a tavalyinál.

A képviselő-testület ugyanis úgy döntött, hogy egy pályázati visszafizetés miatt nem ad pénzt a polgármesteri hivatalnak, ezért leinkasszózták a városháza számláját. Azon nulla forint van, és gyakorlatilag egy tollat nem tudnak vásárolni. Magyarul, ha a város kasszájába érkezik pénz, azt azonnal leemelik onnan. Ebben a helyzetben veszélybe kerülhet a szűk két hónap múlva esedékes önkormányzati és európai uniós választás finanszírozása, hiszen arra – a polgármester szerint – nem biztos, hogy meglesz a pénz.

– A jegyzőnk egyeztet a vármegyei főjegyzővel a polgármesteri hivatal számláján lévő inkasszó felfüggesztéséről. Egyébként mi, a városházán sem nézzük tétlenül a történéseket, a végrehajtón keresztül beadtunk egy olyan kérelmet, hogy az inkasszót novemberig függesszék fel, mivel az blokkolja a közérdekű és közfeladat ellátását, a választás pedig kiemelt közfeladat. A választásra a pénzt központilag utalják, és az a baj, hogy ha megérkezik a pénz, a jelenlegi állás szerint inkasszóval le is vonják. Nem az összeg számít, hanem az, hogy a számlánkra hiába jön pénz, azt nem tudjuk használni. Tehát a jelenlegi állás szerint egyetlen számlát, így a választásokkal kapcsolatban érkezőket sem tudunk kifizetni – részletezte a helyzetet a polgármester, majd hangot adott egyéni véleményének. – Szerintem olyan skandalum – remélem – nem fog előfordulni, hogy nem lesz pénz a választás megtartására. A jegyzőnek, a főjegyzőnek és a kormányhivatal apparátusának ezt a helyzetet meg kell oldania.

Május 6. az új dátum

Költségvetési okokból Balmazújvárosban a választás nem maradhat el – olvasható e súlyos mondat Dobi Csabának, a vármegye főjegyzőjének a Cívishír megkeresésére küldött válaszában. Majd részletezte, hogy egy idevonatkozó jogszabály alapján a választások lebonyolításhoz szükséges pénzt a Nemzeti Választási Iroda biztosítja valamennyi helyi és területi választási szerv számára. A választások pontos összegét csak a választási eljárás befejezése után lehet megmondani. Az azonban tudható, hogy a 2022-es közös eljárásban lebonyolított országgyűlési képviselőválasztás és helyi népszavazás költségeihez képest a 2024-es voksolásokra mintegy 25 százalékkal magasabb központi költségvetési forrás lesz. A főjegyzőt kérdeztük Balmazújváros pénzügyi helyzetéről is, ebben azonban – mint írta – ő nem illetékes, kérdezzük az újvárosi városházát.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivataltól viszont kaptunk választ a balmazújvárosi éves büdzsé el nem fogadása után kialakult helyzet iránt érdeklődő kérdéseinkre.

Leírták: a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárása során megállapította, hogy Balmazújváros önkormányzatának képviselő-testülete az önkormányzat 2024. évi költségvetési rendeletét a jogszabályban előírt március 18-i határidőig nem fogadta el. A kormányhivatal a képviselő-testületnek emiatt törvényességi felhívást küldött, abban a törvénysértő állapot megszüntetésére május 6-ig adott határidőt. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény alapján amennyiben a helyi önkormányzat a költségvetési évre nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel, a neki járó egyes támogatások folyósításának felfüggesztéséről a helyi önkormányzatokért felelős miniszter rendelkezik. A kormányhivatal hozzátette, hogy az állami támogatásokon túl az önkormányzat bevételeit a helyi adóbevételek, az önkormányzat saját tevékenységből, vállalkozásból és az önkormányzati vagyon hasznosításából származó bevételek, a nyereség, osztalék, kamat és bérleti díj bevételek; továbbá törvény alapján az önkormányzatot megillető illeték, bírság, díj bevételek, valamint egyéb sajátos bevételek adják.

A vármegyei kormányhivatal a választások megrendezésével kapcsolatos önkormányzati támogatásokról nem rendelkezett információval.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Tíz bajnoki mérkőzésen lépett pályára.
Hirdetés
Hirdetés
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a rendőrség.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.