Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Halálos balesetet okozott, majd elmenekült – elítélték Püspökladányban

Cívishír | 2024. 10. 16. | 10:46:22
A sofőrnek érvényes jogosítványa sem volt.
Halálos balesetet okozott, majd elmenekült – elítélték Püspökladányban
Három hétig bujkált (Fotó: rendőrség)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Püspökladányi Járásbíróság október 15-én hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki frontálisan összeütközött egy motorossal a 4-es számú főút Hajdú-Bihar vármegyei szakaszán.

A bíróság a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntettében és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádlottat ezért a járásbíróság halmazati büntetésül 4 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte, 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ítélet szerint a vádlott érvényes gépjárművezetői engedély hiányában – mivel őt a Püspökladányi és a Hajdúszoboszlói Járásbíróság is jogerősen eltiltotta a közúti járművezetéstől – 2022. június 28-án 12 óra 5 perc körül személygépkocsival közlekedett Püspökladány lakott területén kívül, a 4-es számú főúton, Debrecen felől Karcag irányába. A vádlott a gépkocsiban egyedül tartózkodott, a járművel megközelítőleg 89 kilométer/órás sebességgel hajtott, biztonsági övét nem használta. Az útszakaszra engedélyezett legnagyobb haladási sebesség 90 kilométer/óra.

A vádlott haladása során a főút 180. kilométerszelvényéhez érve, neki felróható okból áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol gépjárműve bal első része frontálisan ütközött a vele szemben 70 kilométer/óra sebességgel, szabályosan közlekedő motorkerékpárral. Az ütközést követően a személygépkocsi kissé balra tartva tovább sodródott a bal oldali útpadka irányába, ahol a vádlott személygépkocsijának jobb első részével nekiütközött a sértett motorkerékpárját követő, mögötte szabályosan közlekedő másik motorkerékpár elejének.

Az ütközések következtében a vádlott járműve megpördült, majd megállt, míg a motorkerékpárok lehaladtak az út melletti árokba, ahol felborultak. A balesetet követően a vádlott a személygépkocsiból kiszállt, és a helyszínről futva, ismeretlen helyre távozott anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a baleset során valaki megsérült-e, avagy segítségnyújtásra szorul-e.

A baleset következtében az egyik motoros olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, míg a másik motoros nyolc napon túl gyógyuló, súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott többszörösen büntetett előéletű, részben – a halmazatban is szereplő járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntettére, valamint a segítségnyújtás elmulasztásának bűntettére figyelemmel – ugyanolyan bűncselekmények miatt került korábban elítélésre, a cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt, továbbá kétszeres közúti járművezetéstől eltiltás büntetés hatálya alatt követte el, melynek során alapvető közlekedési szabályt szegett meg. Súlyosító körülmény továbbá, hogy az általa okozott közúti balesetben az elhunyt személyen kívül további egy személy maradandó fogyatékosságot szenvedett.

A bíróság ítélete nem jogerős. A döntést az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, így az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni BMW-t Párizsban már megcsodálhatták
A debreceni BMW-t Párizsban már megcsodálhatták
Az alapokra légiesen könnyű, nagy üvegfelületekkel tarkított formák épülnek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szijjártó Péter a gazdasági semlegességre a debreceni példát hozta fel
A német és a kínai vállalatok nyugodtan együttműködnek.
Az új nemzeti konzultáción a gazdaság kerül a fókuszba
Gulyás Gergely beszélt a részletekről.
VOSZ-elnök: tömeges cégbezárásokhoz vezethet az ezer eurós minimálbér
A munkaadók a jelen helyzetben nem tudják saját erőből kitermelni és megfizetni a tervezett, erőltetett ütemű bérköltség-növekedést – írták.
Debreceni mérnökiroda nyert a nagy berettyóújfalui közbeszerzésen
Huszonegy utca felújításának engedélyezési tervdokumentációját kell elkészíteni.
A miniszter meghirdette a turizmus fejlesztését célzó 16 pontos csomagot
Cél a bürokrácia csökkentése, az ágazat versenyképességének növelése.
Támogatott tartalom
Nagy munkára készülnek két postakerti utcán
Nagy munkára készülnek két postakerti utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Tizedik születésnapját ünnepelte a debreceni kaszinó
Tizedik születésnapját ünnepelte a debreceni kaszinó
Rekordösszegű nyeremény talált gazdára.
 Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Gyógyulás és pihenés: most kedvezménnyel.
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés