Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Földes összes házát termálvízzel fűtenék

Cívishír | 2024. 03. 22. | 07:27:35
Fedett medencék kialakítása és gyógyászati részleg működtetése is szerepel a strandfejlesztésben.
Földes összes házát termálvízzel fűtenék
A tervekről is beszélt a polgármester (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A geotermikus energia hasznosításában Földesnek úttörő szerepe volt, van Hajdú-Biharban. Ennek eredményeként az önkormányzat az intézményei fűtésére két-két és fél éve már nem használ gázt. Az energiatakarékosságban és ezzel összefüggésben a fűtési költségek megtakarításában sokat segít az is, hogy az intézmények épületeinek egy részét energetikailag korszerűsítette a faluvezetés. Az iskola és az óvoda új épületrészében használják a geotermikus fűtést és a tapasztalatok nagyon jók.

Ezt a fűtési módot szeretnék idővel mindkét intézmény egészére kiterjeszteni.

– Itt jelentős a költségmegtakarítás. Úgy gondolom, fontos dolog, hogy minél kevesebb legyen az intézmény működési költsége, és az ott folyó munkához biztosítsuk a minőségi feltételeket. Emiatt is szeretnénk a geotermikus fűtést még jobban kiterjeszteni. Tervben van a könyvtár, a közösségi ház, továbbá minden önkormányzati intézmény rákötése erre a fűtési lehetőségre. Bízunk benne, hogy a dédelgetett álmunk, hogy egyszer majd az egész települést be fogja hálózni a geotermikus fűtési rendszer, az is meg tud valósulni hosszú távon – közölte a Cívishírnek Jeneiné Egri Izabella, Földes polgármestere, aki az eddigi költségmegtakarításról elmondta, hogy a 2022-es esztendőben körülbelül nyolcmillió forintot spóroltak.

De – mint fogalmazott – lesz ez több is, mivel az intézményeik egy részében még az 1980-as években beépített nyílászárók vannak, és azokat folyamatosan cserélik.

– Amikor a geotermikus fűtésről kezdtünk gondolkodni, a tervekről a lakosságot falugyűléseken tájékoztattam, és nyitottak voltak rá az emberek, hiszen mindenkinek számít, mennyit költ rezsire. Úgy gondoltuk, hogy amikor adottak lesznek a kapacitásaink és lehetőségeink, a lakosságnak is lehetőséget adunk a csatlakozásra. Ennek kiépítése költséges, pályázati támogatás nélkül nem megy, és bízunk benne, hogy lesz majd ezt lehetővé tevő pályázat. Amint ez kiépül, a rendszer működtetését az önkormányzatunk a költségvetéséből tudja majd fedezni, úgy gondolom. Az irány tehát az, hogy idővel a lakosoknak is tudjuk majd biztosítani a geotermikus fűtést. Ez egy hosszútávú terv, előtte azonban az összes intézményt szeretnénk csatlakoztatni a hálózatra. Hála Istennek a kutunk úgynevezett pozitív kút, és bírja a leterhelést – tájékoztatta a Cívishírt a polgármester, akivel ennél a pontnál rá is kanyarodtunk a földesi termálvíz eredeti célú hasznosítására, tehát a strandfürdőre. Az önkormányzat ezt a létesítményét is szeretné korszerűsíteni. Ez a projekt azonban még csak a tervek készítésénél tart, és azért vágtak bele, mert hosszútávú elképzeléseik szerint a gyógyvíz a település számára egy igen fontos lehetőség, amely a turizmus tekintetében is talán kitörési pontot jelent.

Földes vezetésének azonban esze ágában sincs a közelben lévő Hajdúszoboszlóval konkurálni, ők egy másfajta turizmust vizionálnak.

– Mi egy csendesebb pihenést nyújtó fejlesztésben gondolkozunk, és így szeretnénk kihasználni a gyógyvizünk áldott hatásait – világított rá a fejlesztés lényegére Jeneiné Egri Izabella, majd részletezte a tervet. – Egy családias pihenési lehetőséget kínálunk. Jelenleg is ez folyik, amit szeretnénk bővíteni. Most hat faházunk van, azok leginkább táboroztatásra szolgálnak. Gondolkodunk abban, hogy 2-4 és 6 személyes faházak vásárlásával bővítjük a szálláslehetőségeinket, továbbá a szolgáltatások palettáját színesítenénk egyrészt balneológiai kezelésekkel, másrészt korszerűsítenénk az étkezést, annak lehetőségét. Jelenleg az önkormányzat kft.-je üzemelteti a strand büféjét, mégpedig a lehető legköltséghatékonyabban. De mivel ez egy szezonális strand, ezért ráfizetéses. Idővel szeretnénk egy gazdaságosabb megtérülést kialakítani, amely az egész éves működést jelentené, és ebben is nagyon fontos a geotermikus fűtési lehetőség. Szeretnénk fedett medencéket, köztük gyógyvizeseket is, továbbá biztosítani az úszási lehetőséget is – zárta a fürdőfejlesztés igencsak lényegi részével Jeneiné Egri Izabella, Földes polgármestere.

CH

Segítséget vár a helyi gazdáktól Földes polgármestere
Már több út elkészült, következik a faluközpont felújítása.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Óvodafelújításra keresnek kivitelezőt Hajdúböszörményben
Óvodafelújításra keresnek kivitelezőt Hajdúböszörményben
A tetőszerkezet rekonstrukcióját tervezik.
Forradalmasítanák a városi közlekedést: Debrecen az egyik teszthelyszín
Forradalmasítanák a városi közlekedést: Debrecen az egyik teszthelyszín
Európában még másik két városban végeznek vizsgálják a rendszer hatékonyságát.
Gazdaság
Debrecen is szóba került a kínai elnök látogatásán
Magyarország ebben az együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát - mondta az államfő.
Állami támogatást adnak a munkásszállók építéséhez
Vannak fontos kitételek, például a szobák ágyszámára vonatkozóan is.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Ötven perc alatt lehetne Debrecenből Nagyváradra érni
Lekerülhetett a napirendről a tram-train, másként kötnék össze a két nagyvárost.
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.