Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Földes összes házát termálvízzel fűtenék

Cívishír | 2024. 03. 22. | 07:27:35
Fedett medencék kialakítása és gyógyászati részleg működtetése is szerepel a strandfejlesztésben.
Földes összes házát termálvízzel fűtenék
A tervekről is beszélt a polgármester (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A geotermikus energia hasznosításában Földesnek úttörő szerepe volt, van Hajdú-Biharban. Ennek eredményeként az önkormányzat az intézményei fűtésére két-két és fél éve már nem használ gázt. Az energiatakarékosságban és ezzel összefüggésben a fűtési költségek megtakarításában sokat segít az is, hogy az intézmények épületeinek egy részét energetikailag korszerűsítette a faluvezetés. Az iskola és az óvoda új épületrészében használják a geotermikus fűtést és a tapasztalatok nagyon jók.

Ezt a fűtési módot szeretnék idővel mindkét intézmény egészére kiterjeszteni.

– Itt jelentős a költségmegtakarítás. Úgy gondolom, fontos dolog, hogy minél kevesebb legyen az intézmény működési költsége, és az ott folyó munkához biztosítsuk a minőségi feltételeket. Emiatt is szeretnénk a geotermikus fűtést még jobban kiterjeszteni. Tervben van a könyvtár, a közösségi ház, továbbá minden önkormányzati intézmény rákötése erre a fűtési lehetőségre. Bízunk benne, hogy a dédelgetett álmunk, hogy egyszer majd az egész települést be fogja hálózni a geotermikus fűtési rendszer, az is meg tud valósulni hosszú távon – közölte a Cívishírnek Jeneiné Egri Izabella, Földes polgármestere, aki az eddigi költségmegtakarításról elmondta, hogy a 2022-es esztendőben körülbelül nyolcmillió forintot spóroltak.

De – mint fogalmazott – lesz ez több is, mivel az intézményeik egy részében még az 1980-as években beépített nyílászárók vannak, és azokat folyamatosan cserélik.

– Amikor a geotermikus fűtésről kezdtünk gondolkodni, a tervekről a lakosságot falugyűléseken tájékoztattam, és nyitottak voltak rá az emberek, hiszen mindenkinek számít, mennyit költ rezsire. Úgy gondoltuk, hogy amikor adottak lesznek a kapacitásaink és lehetőségeink, a lakosságnak is lehetőséget adunk a csatlakozásra. Ennek kiépítése költséges, pályázati támogatás nélkül nem megy, és bízunk benne, hogy lesz majd ezt lehetővé tevő pályázat. Amint ez kiépül, a rendszer működtetését az önkormányzatunk a költségvetéséből tudja majd fedezni, úgy gondolom. Az irány tehát az, hogy idővel a lakosoknak is tudjuk majd biztosítani a geotermikus fűtést. Ez egy hosszútávú terv, előtte azonban az összes intézményt szeretnénk csatlakoztatni a hálózatra. Hála Istennek a kutunk úgynevezett pozitív kút, és bírja a leterhelést – tájékoztatta a Cívishírt a polgármester, akivel ennél a pontnál rá is kanyarodtunk a földesi termálvíz eredeti célú hasznosítására, tehát a strandfürdőre. Az önkormányzat ezt a létesítményét is szeretné korszerűsíteni. Ez a projekt azonban még csak a tervek készítésénél tart, és azért vágtak bele, mert hosszútávú elképzeléseik szerint a gyógyvíz a település számára egy igen fontos lehetőség, amely a turizmus tekintetében is talán kitörési pontot jelent.

Földes vezetésének azonban esze ágában sincs a közelben lévő Hajdúszoboszlóval konkurálni, ők egy másfajta turizmust vizionálnak.

– Mi egy csendesebb pihenést nyújtó fejlesztésben gondolkozunk, és így szeretnénk kihasználni a gyógyvizünk áldott hatásait – világított rá a fejlesztés lényegére Jeneiné Egri Izabella, majd részletezte a tervet. – Egy családias pihenési lehetőséget kínálunk. Jelenleg is ez folyik, amit szeretnénk bővíteni. Most hat faházunk van, azok leginkább táboroztatásra szolgálnak. Gondolkodunk abban, hogy 2-4 és 6 személyes faházak vásárlásával bővítjük a szálláslehetőségeinket, továbbá a szolgáltatások palettáját színesítenénk egyrészt balneológiai kezelésekkel, másrészt korszerűsítenénk az étkezést, annak lehetőségét. Jelenleg az önkormányzat kft.-je üzemelteti a strand büféjét, mégpedig a lehető legköltséghatékonyabban. De mivel ez egy szezonális strand, ezért ráfizetéses. Idővel szeretnénk egy gazdaságosabb megtérülést kialakítani, amely az egész éves működést jelentené, és ebben is nagyon fontos a geotermikus fűtési lehetőség. Szeretnénk fedett medencéket, köztük gyógyvizeseket is, továbbá biztosítani az úszási lehetőséget is – zárta a fürdőfejlesztés igencsak lényegi részével Jeneiné Egri Izabella, Földes polgármestere.

CH

Segítséget vár a helyi gazdáktól Földes polgármestere
Már több út elkészült, következik a faluközpont felújítása.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
Türelmet kérnek a Hortobágy utca elején élőktől
A járdák használatát részben korlátozni kell.
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
A debreceni vívó már Párizsban hangol a versenyekre
Két számban indul Osváth Richárd.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nem elég, hogy drágul a temetés, de be is telik a debreceni köztemető
Alakul az új belvárosi szórakozóhely, távozik Hajnal János, Tiencsin kisöccsei lehetünk.
Bárki kérdezhetett az akkumulátorgyárról a debreceni közgyűlésen
Megtévesztő iszaptűz, leszállási vonalak, létesítményi tűzoltóságok.
Debrecen a legdrágább egyetemváros
Budapesten is csak az elit kerületekben drágábbak az albérletek.
Tizenkilenc ágazatban, 58 szakmával indul a szakképzés Debrecenben
A DSZC-nél a gazdasági környezet kihívásaira válaszolnak.
Ez lehet a megoldás Debrecenben, ha a Roncsbárnak mennie kell
Időszakos átjárási lehetőség a Dósa nádor tér és az Ady tér között – megvalósul?
Támogatott tartalom
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Bagossy Brothers Company, Curtis, Honeybeast, Zséda.
Hirdetés
Hirdetés