Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket a fejlesztéseket hozza 2021 Debrecennek

| 2021. 02. 17 | 14:14:00
Papp László megosztotta a nyilvánossággal a város költségvetési tervezetét.
Ezeket a fejlesztéseket hozza 2021 Debrecennek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

162 milliárd forint főösszeggel, újabb hitel felvétele nélkül tervezi Debrecen városa a 2021-es költségvetést; az idei évben egyebek mellett megvalósítják a Petőfi tér, a Tócóvölgy, a Tócoskert, az Újkert és a Sóház megújítását, aszfaltoznak 25 utcát, épül három bölcsőde és egy óvoda, folytatják a déli és az északnyugati ipari parkok kiépítését, befejeznek több fontos, részben az állammal közös közlekedési beruházást (Hadházi út-Nyíl utca, Bem tér, Vágóhíd utca-Hajnal utca, Kishegyesi út stb.), révbe érne a Régi Városháza alatti mélygarázs és az új Ötholdas Pagony is.

A járvány következtében végrehajtott tavalyi kormányzati, illetve önkormányzati intézkedések 5,5 milliárd forinttal rontották a város mérlegét. Most a polgármester a fő célok között említette annak biztosítását, hogy a város ne veszítsen az elmúlt évek lendületéből (ezzel a 2014 óta felpörgött beruházásokra, a Debrecenbe érkező működőtőke mértékére utalt), ugyanakkor

a hangsúly a következő időszakban a városépítésre helyeződik.

Pozitívumként említette, hogy a városi tulajdonú Debreceni Vagyonkezelő Zrt-nél a nehéz időszak ellenére sem voltak elbocsátások (a DKV Zrt. vagy a Debreceni Gyógyfürdő Kft. különösen megszenvedi a bevételek visszaesésével ezt az időszakot).

A büdzsétervezet 2021-re vonatkozóan 17,33 milliárd forint helyi adóbevétellel számol. Érzékeltetésül: 2020-ban, még a járvány előtt 21,5 milliárddal számoltak – ennyit jelent az iparűzési adóbevétel vagy a gépjárműadó kormányzati elvonása (tavaly idegenforgalmi adóból a tervezett 160 helyett 40 millió folyt be, erre az évre 50 millió forint a cél). Papp László megjegyezte: annak ellenére konzervatív (visszafogott) megközelítéssel tervezték a 2021-es helyi adóbevételeket, hogy a magyar GDP visszaesése a legújabb adatok szerint nem annyira mély, mint ahogy a szakemberek előzetesen kalkuláltak. Vagyis az idei bevételek teljesülése könnyen magasabb lehet a vártnál.

A politikus a 2021-es büdzsétervezet által erőteljesen támogatott területek közé sorolta a gazdaságfejlesztést, a kertségi beruházásokat, a lakótelepi zöld város programokat, a kulturális és a jóléti fejlesztéseket, a szociális területet (új bölcsőde a Postakertben, a déli városrészben és Józsán, új óvoda a Tócóvölgyben). 

Lássuk a beruházásokat néhány példán keresztül:

  • Közlekedés (35,7 milliárd forint): útfejlesztések (pl. a nyugati kiskörút harmadik üteme, a Bethlen utca és az Egyetem sugárút szélesítése, Kishegyesi út), kertségi fejlesztések (pl. Csárda utca negyedik ütem, Felsőpércsi utca harmadik ütem, Török utca második ütem, Kánya utca, Szőlőhegy utca, Mézeshegy utca), járdaépítések, mélygarázs (200 férőhely, a Régi Városháza alatt), elektromos buszok beszerzése. Kerékpárutak épülnek pl. a Vágóhíd utcán, a Panoráma úton, a Balmazújvárosi úton (a körforgalom után), a Kishegyesi úton.
  • Gazdaságfejlesztés (27 milliárd forint): újabb infrastrukturális beruházások a déli ipari parkban és az északnyugati gazdasági övezetben (mintegy hatvan tárgyalás zajlik különféle befektetőkel). Az önkormányzat a kis- és középvállalkozások számára is ideális körülményeket alakítana ki.
  • Zöldváros program (3,71 milliárd forint): a Petőfi tér, a Tócóvölgy, a Tócóskert, az Újkert és a Sóház megújítása.
  • Kulturális fejlesztések (21,85 milliárd forint): 2022-re befejezik a Latinovits Színházat, 2023-ra a Csokonai Színház fel-, illetve átépítését. Elkezdődik a Vojtina Bábszínház felújításának megtervezése.
  • Jóléti fejlesztések (4,56 milliárd forint): Ötholdas Pagony (1,54 milliárd forint), Varázserdő projekt (1,2 milliárd forint), térfigyelő kamerarendszer (50 millió forint), a Természet Házának folytatása Hármashatárhegyen (20 millió forint), a tócóvölgyi extrémsportpark (265 millió forint).
Kapcsolódó hírek
A debreceni vonalat is érinti a MÁV új menetrendje
A debreceni vonalat is érinti a MÁV új menetrendje
December 10-én lép életbe a változás.
Indulnak a debreceni fényvillamosok!
Indulnak a debreceni fényvillamosok!
Egészen vízkeresztig lehet bennünk gyönyörködni, és rajtuk utazni.
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású lapokat szinte bármilyen lappal lehet kombinálni, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
Most már tényleg itt a Tisza vize Debrecenben!
Elkészült a Civaqua projektje.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés