Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erdélyben szórakoztatták a közönséget a sárréti csikósok

Cívishír | 2024. 08. 08. | 08:07:36
Oltszem polgármestere visszavárja a csapatot.
Erdélyben szórakoztatták a közönséget a sárréti csikósok
A Sárréti Csikósok lovascsapat látványos produkciókkal szórakoztatták a nemzetközi verseny közönségét (Fotó: Kiss Lajos-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Első alkalommal, de minden bizonnyal nem utoljára mutatta be tudását az oltszemi nemzetközi lovasverseny közönségének a sárréti csikósok közössége augusztus első hétvégéjén. Erdély egyetlen, nemzetközi lovasfogat-versenyek megtartására alkalmas pályáján, Oltszemen magyar, román, szerb és horvát fogatosok részvételével rendezték meg a nemzetközi A-kategóriás világbajnoki kvalifikációs viadalt, ahol a verseny kívüli időben a Szabó Zsolt, Varga Tibor, Mogyorósi Csaba, ifj. Kiss Lajos, Kiss Lajos sárréti, valamint a Kiskunságról érkezett Őrsi Antal tartott lovasbemutatót. A hazaérkezésük után Kiss Lajos beszélt a Cívishírnek az eseményről.

– A Kiskunságból érkezett csikós azért tartott a hajdú-bihari csapattal, hogy szemléltetni tudjuk az egyes tájegységek lovasviselete és lófelszerelése közti különbségét. Őrsi Antal fehér ruhában kúpos kalapban, mi pedig kék ruhában, nagy karimájú kalapban és kilencgombos lajbiban mutattuk be produkciónkat - mesélte. - Ennek elején ültettük, fektettük és hasaltattuk a lovat, utána egy „asszonyverést” mutattunk be, majd egy kendőlopással zártuk a műsorunkat. A kendőlopás amolyan csikós virtus, egykor is, és ma is szabadidős tevékenység volt a csikósok között: egymástól kellett megszerezni a kendőt, ami lényegében egy lovas fogócska. A közönségszórakoztató bemutatónk nagy tetszést váltott ki, ezt jelezte az is, hogy Oltszem polgármestere további rangos lovaseseményekre is meghívta a csapatunkat. A nemzetközi versenyre az egyik hazai lovas telep vezetője ajánlotta be a sárréti csikósokat – árult el részleteket az erdélyi kiruccanásukról Kiss Lajos, akitől a felkészülésükről is érdeklődtünk. 
– Összeszokott a csapatunk, a koreográfiát közösen állítottuk össze úgy, hogy abban azért legyen látványosság, ne csak össze-vissza csápoljunk az ostorral. A pásztor virtust ültetjük át egy bemutatóprogramba. Lovaink sajátjaink, azokon rendszeresen lovagolunk, és egy-egy kilovagolás alkalmával végigvesszük a programelemeket. Hobbi szintem járunk bemutatókra, mindenkinek van munkahelye. Valljuk, hogy mi nem őrizzük, hanem éltetjük a hagyományokat.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bajnoki meccsen verte a DEAC Sándor Tamás csapatát
Bajnoki meccsen verte a DEAC Sándor Tamás csapatát
Az egyetemisták a végén szerezték a győztes gólt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Harmincöt parkolóhely épül Balmazújvároson
Kivitelezői csoport nyerte a közbeszerzést.
Üzemet alakítanának ki az Akadémiakert utcán
Építési beruházás kivitelezőjét keresi a Debreceni Egyetem.
A minisztérium szerint nem is olyan rossz a magyar minimálbér
Az effektív hazai minimálbér a 17. helyet éri el az EU-n belül.
Újabb eljárás indult a Wizz Airrel szemben
Növekvő számú panasz érkezett a GVH-hoz a légitársaságok gyakorlatait illetően.
Hirdetés
Hirdetés