Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Élhetőbbé teszik Berettyóújfalut 550 millióból

Cívishír | 2024. 09. 18. | 13:06:53
A „szépészeti beavatkozással” parkolók, fittneszparkok, játszóterek épülnek, és több park is megújul.
Élhetőbbé teszik Berettyóújfalut 550 millióból
Muraközi István (Fotó: Zubák Tibor)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Berettyóújfalu központjában 56 új parkolóhelyet épít, továbbá szerte a városban 13 helyszínen parkosítást végez, ehhez kapcsolódóan pedig sportolási, valamint a szabadidő kulturált és tartalmas eltöltéséhez feltételeket biztosító területeket alakít ki a város önkormányzata a következő hónapokban. Minderre a TOP Plusz program "Kertvárosi Zöld Infrastruktúra fejlesztése Berettyóújfaluban" elnevezésű projektre pályázaton elnyert 550 millió forint támogatásból nyílik lehetőség. A parkolók építése ugyan már elkezdődött, de az ünnepélyes projektnyitót szeptember 18-án tartotta a település önkormányzata a városháza dísztermében.

„Az újfaluiaknak ez természetes”

– Egy nagyon fontos mérföldkőhöz érkeztünk ezzel a fejlesztéssel, hiszen a TOP Plusz-os finanszírozású beruházásaink között ez az első fecske, a városban élők jólétét szolgája 

– köszöntötte az esemény résztvevőit Muraközi István polgármester, majd részletezte a két elemből álló beruházást. A városközpontban az autósok életét könnyítik meg a polgármesteri hivatal mögött, valamint a művelődési ház előtt kialakítandó parkolók. A másik a zöldfelületek növelése, pihenőparkok kialakítása. A polgármester elmondta, hogy többször is pályáztak már Berettyóújfalu zöldítésére, parkosítására, most azonban ezekkel már elértek a kertvárosi vagy akár a városperemi részekre.

Az önkormányzati képviselők közreműködésével a lakosságot is bevonták abba, hogy hol korszerűsítsenek, építsenek játszótereket, hozzanak létre kondiparkot, vagy sétára, pihenésre kulturált zöldkörnyezetet biztosító környezetet. Az egyes városrészeken élők igényeit figyelembe véve döntöttek a fejlesztésekről. A hosszas előkészítés után a vármegyei fejlesztési ügynökség készítette a pályázatot, a közbeszerzések eredményesen lezárultak, a munkaterületeket átadták, és van, ahol már a kivitelezés is elkezdődött. A helyi vállalkozói közösség megerősödését jelzi, hogy a parkolókat egy berettyóújfalui kivitelező építi. Az építési területeken hónapokon át „felfordulás” lesz, ehhez Muraközi István kérte a lakosság megértést, az eredmény azonban kárpótolja majd az ott élőket.

– A pályázati kör „Élhető város” címét én „Élhetőbb városra” változtatnám, mert Berettyóújfalu már most is élhető. Az utóbbi 15 évben olyan fejlődésen ment át, hogy összehasonlítva hasonló nagyságú magyar településsel, itt lényegében minden megtalálható a komfortos élethez 

– kezdte beszédét Vitányi István országgyűlési képviselő, majd felhívta Nagy Attila városi főkertész figyelmét, hogy a parkokba jó minőségű növényeket ültessenek.

– Most eljutottunk oda, hogy a komfortérzetet javító szépészeti beavatkozást végezzünk, hogy még élhetőbb város legyen Berettyóújfalu. Nekünk, berettyóújfaluiaknak, természetes ez a fejlődés. De van erre ellenpélda is, például Püspökladány, amely hasonló nagyságú és ugyancsak járási székhely, azt meglátva lehetne érzékelni, nem olyan természetes az ilyen mértékű városfejlődés. Az külön öröm, hogy az újfalui vállalkozások is bekapcsolódnak a kivitelezésbe, hiszen a helyi adó révén profitál az önkormányzat is, továbbá a felhasználókkal, a lakossággal nap mint nap találkozhatnak a munkát elvégzők. Itt, helyben vannak persze további elképzelések, az immár gyógyfürdői címmel büszkélkedő fürdőnk mellé nagyon hiányzik még egy szálloda, amely 7-8 milliárdos beruházást jelentene. Sokan az országhatár túloldaláról érkeznek, jó lenne, ha el tudnának tölteni néhány éjszakát

– mondta Vitányi István, aki köszöntője után jelezte, fontos telefonhívása van, és elhagyta a termet. Pát perc múlva örömhírrel tért vissza, amiről csak annyit mondott, hogy megvan a vasútállomás körüli beruházásra a pénz. Az esemény után a Cívishír kérdésére elmondta, a vasútállomáshoz vezető Ady Endre utcán lesz közvilágítás, továbbá az állomás körüli úttestet is felújítja a MÁV. A munkálatokkal várhatóan jövő év elején végeznek.

Térjünk azonban vissza a projektnyitó ünnepi eseményre, ahol Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke Hajdú-Bihar fejlesztésével kapcsolatos számadatokat osztott meg a hallgatósággal. A pályázati alapból a helységek igényei alapján történt projektkiírásokra 19 milliárd forintot pályázhattak meg a települések. 64 önkormányzat, köztük püspökladányi is nyert. Berettyóújfalunak van még egy 350 millió forintos támogatása is, így a várost összesen 900 millió forintból teheti otthonosabbá az önkormányzat. Ha azonban ehhez hozzávesszük még az útfelújításra elnyert 760 millió forintot, akkor már másfél milliárd fölött van a következő években Újfalu élhetőbbé tételére költhető összeg. Bár a vármegyei önkormányzatnál most nincs pályázati kiírás, az tudható, hogy Berettyóújfaluban a TOP Plusz pályázati rendszerben 3,1 milliárd forintnyi fejlesztést valósíthat meg.

A most induló projekt beruházásaira térve Pajna Zolán javasolta, egy-egy lakó- vagy civil közösség vállaljon felelősséget egy-egy felújított parkért, közterületért. Aszályos időben például öntözhetik a növényzetet. A lakosság, közösségek számára kinyílik a tér; kulturális-, szabadidő- és sportprogramok valósulhatnak meg. A civilek lehetőséget kapnak a terek hasznosítására. Ezáltal még inkább magukénak érezhetik a felújított közterületeket. Pajna Zoltán zárszóként megköszönte Muraközi Istvánnak a vármegyei közgyűlésben végzett segítőkész, előremutató tevékenységét, amit folytathat a következő öt évben is, hiszen Berettyóújfalu polgármestere ismét tagja a Hajdú-Bihart vezető grémiumnak.

Hol, mi készül el

A köszöntők után Demény Zsolt műszaki referens részletesen ismertette a Berettyóújfaluban most induló beruházásokat. A polgármesteri hivatal parkolóját 12 kocsiállással bővítik, megoldják a csapadékvíz elvezetést és javítják a közvilágítást. A művelődési ház mellett 44, köztük mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolóhelyet építenek meg úgy, hogy abból négy idővel alkalmas lesz majd elektromos autók töltésére is. Innen a strandhoz átjárót építenek, könnyítve ezzel a fürdőzők parkolási lehetőségét. A Dózsa György utcai bevásárló központ előtti területen sétányok alakítanak ki, utcabútorok, kerékpártórolót és hulladéktárolókat helyeznek ki. A Péterszegi úti lakótelepen két buszvárót és sétányt építenek, térfigyelőkamerákat telepítenek. A Csillag utcai játszótéren egy járdaszakaszt építenek, lesz kerékpártároló és új játszótérelemeket telepítenek a terület zöldítése mellett. A most még erősen retró hangulatot keltő Bem téri játszóteret új játékokkal teszik vonzóvá. A Budai Nagy Antal utca játszótérre játszóvárat és kerékpártárolót helyeznek ki, továbbá térfigyelőkamerát szerelnek fel. A Bocskai utca végén körbekerített területen akadálypályás kutyafuttatót építenek. A szentmártoni városrészen fitnesszparkot és játszóteret alakítanak ki. A Nadányi utcai meglévő játszótér előtti területet zöldítik, a térre új játszóelemeket szerelnek fel. A szentmártoni posta környékét rendbe teszik, parkosítják. A herpályi lakótelepen játszóteret építenek, fejlesztik a Nyárfa utcai játszóteret, a Táncsics tér fittnesszparká alakul. A Báthori utca többfunkciós sportpályát kap.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szennyvízcsatornát fektetnek le a debreceni utcában
Szennyvízcsatornát fektetnek le a debreceni utcában
Eddig ezen a szakaszon nem volt kiépítve a hálózat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Életműdíjat kapott Dr. Ábrahám László
Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása.
Díjeső a hajdúnánási struccfarmnak
Az ebesi Szender Kert különdíjas.
Értelmetlenül szórják meg idegméreggel Debrecent?
A deltametrint a szúnyogoknak szánják, de szinte az összes repülő rovarban kárt tesznek vele.
Támogatott tartalom
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
4000 négyzetméteres rendezvénysátor várja idén is a gasztronómia szerelmeseit és a bulizni vágyókat az ősz legnagyobb gasztroeseményén a cívisvárosban.
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
Hirdetés