Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen polgármestere a kampányba beszállva két veszélyt lát

Cívishír | 2024. 04. 18. | 20:24:11
Papp László: a város 2030-ra meghatszorozza a gazdasági teljesítményét.
Debrecen polgármestere a kampányba beszállva két veszélyt lát
Papp László ciklusértékelője a Csokonai Fórumban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ötlettelen, gondolattalan helyi baloldalt és az Európán eluralkodni látszó háborús törekvéseket nevezte meg mint Debrecent fenyegető veszélyeket Papp László polgármester. A Fidesz-KDNP politikusa ciklusértékelőt tartott a Csokonai Fórumban április 18-án, az eseményre elsődlegesen a pártszövetség debreceni parlamenti és önkormányzati képviselőit, egyházi méltóságokat, városi intézményvezetőket, hivatali munkatársakat hívtak meg. 

Papp László – aki 2014 óta Debrecen polgármestere – jó esélyt lát arra, hogy 2024-ben a harmadik ciklusába lépve folytassa a város élén. Szerinte egy baloldali győzelem az önkormányzati választáson egyet jelentene Debrecen sodródásával, lemaradásával, eljelentéktelenedésével. Többször „gyurcsányozott” is, mondván, Dobrev Kláráék számára Debrecen uralása nem cél lenne, hanem eszköz egy, a „kormánnyal szembeni hatalmi játszmában, ami biztosan nem a város érdekeit szolgálná”.

Beszélt a „háborús hisztériáról” is, amelyet a háborúpárti baloldal kontra békepárti jobboldal nézőpontjából szemléltetett. – A fejlődéshez békére, biztonságra, stabilitásra van szükség, azonban a világ nem a megnyugvás irányába mozdul. A józan gondolkodás a legnagyobb érték a meggondolatlan nyilatkozatok sorozata helyett, amit a baloldaltól hallhattunk az orosz-ukrán háború során – állította, jelezve az európai parlamenti választások tétjét.

Papp László kijelentette: a következő 5 évben

  1. Debrecen jó eséllyel az ország leggyorsabban fejlődő városává válik;
  2. az országos átlag felett növekednek majd a bérek;
  3. itt alakul ki az ország legfejlettebb és legsokoldalúbb gazdasági szerkezete;
  4. a város a közép-európai régió új gazdasági-üzleti központjává válik;
  5. a saját bevételek 2023-hoz képest megduplázódhatnak.

Voltak nagy mélypontjai a ciklusnak, mint a járvány kezdeti időszaka a bezártsággal, a Loki kiesése az élvonalból vagy az 2023-as tanulságos közmeghallgatás – kezdte évértékelőjét a polgármester, megemlítve, hogy „minden szembejött, amit szerettek volna elkerülni”: Covid, háború, energiaár-drágulás, infláció, reálbércsökkenés, akkumulátoripar-ellenes hisztéria. Hangsúlyozta: míg az energiatároláshoz kapcsolódó beruházásokat külföldön politikai-társadalmi konszenzus övezi, addig nálunk kitört a hisztéria, aminek hirtelen Debrecen lett a középpontja.

A polgármester emlékeztetett: a hazai szinten legjelentősebb gazdaságfejlesztési programot indították el, mely révén a beruházások a nemzetközi krízisek idején is sorra jöttek. Ennek eredményeként Debrecen 2021-ben bekerült a 10 legnagyobb tőkevonzó képességű város közé, amivel a Financial Times-nál egy listára került New York-al, Berlinnel, Hongkonggal, Abu-Dzabival… Papp László arra is kitért, hogy míg a város vagyona 2014-ben 329 milliárd forintot tett ki, addig tavaly elérte az 543 milliárd forintot (bár azt nem tudtuk meg, hogy mindez pontosan hogyan értendő). Még két adat: míg tíz évvel ezelőtt az önkormányzat 5,3 milliárd forintos beruházási kiadással tervezte a költségvetését, addig 2023-ban ez az összeg elérte a 97 milliárdot.

Minden bizonnyal vannak, akik azt mondják, túl gyors a tempó, nem kell ide ennyi beruházás, ilyen sok változás. Szerintem a lehetőségekkel akkor kell élni, amikor azok elérhetőek, szembejönnek velünk. Mert ritka az az időszak, amikor ennyi lehetőség válik megragadhatóvá. Már most látszik, hogy a világ a szűk esztendők időszakát éli, bizonytalanság jellemzi majd a következő éveket. Debrecen az elmúlt évek felhalmozott erőforrásaival Európa egyik legválságállóbb városává lép elő. Azt kell meg megbecsülni, amit eddig előteremtettünk. Kinek mit intézett a városvezetése – fogalmazott.

Beszédében megemlítette, korábban se a DK, se a Momentum nem szavazta meg a város stratégiai fejlesztési programját, márpedig annak főszerepe volt abban, hogy Debrecen erősebben jött ki a válságok láncolatából, mint ahogyan azok elérték a települést. Kijelentette: a 2014-es 12,6 milliárd forinti iparűzésiadó-bevétel tavaly 32 milliárd forintra emelkedett, Debrecen pedig 2030-ra – 2014-hez képest – meghatszorozza gazdasági teljesítményét. Miközben a világ válságról válságra evickélt, Debrecen válságállóvá vált – jegyezte meg. 

A 2019-2024-es önkormányzati ciklus főbb sikerei között említette az iparipark-fejlesztéseket, a Debreceni Nemzetközi Iskolát, az Aquaticumot, a Sziget-kéket, az extrémsport parkot, a belvárosi terek, a lakótelepek megújítását vagy az olyan fontos közlekedési beruházásokat, mint a Sas utcai mélygarázst vagy akár a Hadházi út-Nyíl utca csomópontjának lámpás korszerűsítését.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Harminckét éve volt utoljára olyan meleg az augusztus, mint idén
Harminckét éve volt utoljára olyan meleg az augusztus, mint idén
A középhőmérséklet országos átlaga 24,53 Celsius-fok volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
NI #mutiholdolgozol-nap: saját jövőképükbe pillantottak gyerekek
Izgalmas és interaktív feladatok, érdekes kihívások.
A BMW történetében is egyedülálló napelempark készül a debreceni gyárban
Újabb nagy lépés a károsanyag-kibocsátás visszafogása felé.
Termelői piacot építenének Hajdúhadházon
Egy fedett-nyitott helyet hoznának létre.
Műtőt alakít ki Debrecenben a hajdúböszörményi cég
Kihirdették a közbeszerzés nyertesét.
Támogatott tartalom
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mézes nap, szaunázás és 24 órás úszóverseny is lesz.
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.