Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen az egykori futballkatlan helyén építené fel a Természettudományi Múzeumot

| 2022. 01. 07. | 12:51:00
Részletes megvalósíthatósági tanulmány készítésével indul az újabb nagyberuházás.
Debrecen az egykori futballkatlan helyén építené fel a Természettudományi Múzeumot
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány és a debreceni önkormányzat között 2,4 milliárd forint értékű támogatási szerződés jött létre a Természettudományi Múzeum megvalósítása érdekében; az említett összeg a beruházás előkészítését szolgálja. Így részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítését, egy tervpályázati eljárás lebonyolítását és annak eredményessége esetén az engedélyes kiviteli tervek beszerzését – hangzott el Papp László polgármester és Kósa Lajos országgyűlési képviselő január 7-i sajtótájékoztatóján.  

– Mindenképpen több éves előkészítési folyamatra kell készülni, és a kormánynak a részletes megvalósíthatósági tanulmány ismeretében lesz még lehetősége döntéseket hozni a megvalósítás részleteit illetően. A beruházás eleve több, időigényes közbeszerzést foglal magában, és magunk is szeretnénk megalapozott munkát végezni, azaz olyan javaslatot letenni a kormány asztalára, amely megkönnyíti a döntést. A költségekre és a megvalósítás helyszínére a már említett tanulmányban teszünk javaslatot. Utóbbi kapcsán már elmondható, hogy az önkormányzat az Oláh Gábor utcai volt stadion helyén javasolja a  Természettudományi Múzeum felépítését. A fő raktározási funkciókat a 4-es főút mentén található apafai lőtér környezetében lévő, városi tulajdonú ingatlanok biztosíthatnánk – jelentette ki Papp László. 

A volt DVSC-szentély azért is kenne jó helyszín – mutatott rá –, mert a stadiont lényegében évek óta nem használják, a Nagyerdő és a szinte szomszédos állatkert passzol a múzeum tematikájához, a Főnix Aréna parkolója nincs messze, valamint az állam résztulajdonosa az ingatlannak, ami csökkentené a megvalósítás költségét (a felépítmények önkormányzati tulajdonban vannak). Szintén fontos szempontja az elhelyezésére tett javaslatnak, hogy nincsenek messze a Debreceni Egyetem kampuszai, márpedig a Természettudományi Múzeum tudományos hátterét (képzés, kutatás) a felsőoktatási intézmény biztosítaná.

A kormányzati szereplőkkel folytatatott korábbi megbeszélések alkalmával többször kérdeztek bennünket arról, hogy miként gondolkodunk a múzeumról. Szerintem – jelentette ki Kósa Lajos – az 5G, a digitalizáció világában egy ilyen létesítménynek sokkal inkább kell hasonlítania egy természettudományos élményparkhoz, mint egy hagyományos értelemben vett múzeumhoz.

Drónnal készített képen a stadion Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

– Úgy vélem, utóbbi felett eljárt az idő, ami mellesleg meg is látszik a múzeum látogatószámán. Új utakat kell keresni, az interaktivitás, a közvetlen élményszerzés fontosabb a tudományos precizitásnál. További fontos szempont az idegenforgalom, hiszen egy jól kitalált Természettudományi Múzeum, ami képes felkelteni az érdeklődést annyira, hogy „egyszer mindenkinek látnia kell”, sok látogatót vonzhat. A városban 4 ezren dolgoznak a turizmus területén, szállodák épülnek, azaz van kapacitás a vendégfogadásra. Harmadszor, Debrecen iskolaváros 70 ezer diákkal, így ez a múzeum a tudományos küldetését is betöltheti a cívisvárosban – érvelt a politikus.

Elhangzott: a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészülése 2023 elejére várható.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Vitézy Dávid minden kerületbe delegál megfigyelőt; Karácsony négy garanciális elemet vázolt fel.
Hirdetés
Hirdetés
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Ez speciális eljárásrendet von maga után.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
„Elfogadhatatlan üzemanyagárak” – Nagy Márton a kereskedőkkel tárgyalt
A tárcavezető azonnali lépéseket vár az üzemanyagkereskedőktől.
Megnyitott Debrecen legújabb tető- és szigetelés-szakkereskedése
Nyílt nappal egybekötött átadót tartottak az Adorján Trade Határ út 3. szám alatti központjában.
Parkolók, biciklitárolók, fásítás – megvan a kivitelező Berettyóújfaluban
Uniós fejlesztés a még élhetőbb város érdekében.
Hirdetés
Hirdetés